Kuvaus

Suomiprintti.
Kolmen leffan kokonaisuus.
Piukat paikat, Kesäleski ja herrat pitävät vaaleaveriköistä.
Klassikoita.

Piukat paikat (engl. Some Like It Hot) on vuonna 1959 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on ohjannut Billy Wilder. Sen pääosissa näyttelevät Marilyn Monroe, Jack Lemmon ja Tony Curtis. Piukat paikat oli yleisömenestys ja on vakiinnuttanut asemansa yhtenä elokuvahistorian suosituimmista komedioista. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 16. lokakuuta 1959.

Elokuvassa kaksikko Joe (Curtis) ja Jerry (Lemmon) ovat joutuneet vuonna 1929 Chicagossa mafiosojen tekemän joukkomurhan silminnäkijöiksi. Pennittömät muusikot yrittävät paeta mafiamiehiltä näkymättömiin. Hätäratkaisuna kaksikko pukeutuu naisiksi ja värväytyy naisorkesterin soittajiksi. Orkesterin mukana he matkustavat Floridaan. Yhtyeen solisti Sugar Kane (Monroe) on kaksikon mielestä hurmaava, ja he molemmat yrittävät saada hänet rakastumaan itseensä. Joe kutsuu itseään Josephineksi, Jerry itseään Daphneksi.[1]

Piukkojen paikkojen viimeinen repliikki on elokuvahistorian kuuluisimpia. Kun Daphne kertoo viettelemälleen miehelle olevansa itsekin mies, hän saa vastaukseksi lauseen ”kukaan ei ole täydellinen” (”Nobody’s perfect”).

Monroe esittää elokuvassa muun muassa kappaleet ”I Wanna Be Loved by You”, "Running Wild" ja "I’m Thru with Love".

Elokuva palkittiin parhaan musikaali- tai komediaelokuvan Golden Globella ja Monroe palkittiin parhaan naispääosan ja Lemmon parhaan miespääosan Golden Globella. Elokuva palkittiin parhaan mustavalkoelokuvan puvustuksen Oscarilla saatuaan lisäksi viisi muuta Oscar-ehdokkuutta.

American Film Institute on valinnut elokuvan kaikkien aikojen hauskimmaksi elokuvaksi. Samaan tulokseen tuli 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa BBC:n äänestyksessä vuonna 2017.

Näyttelijät

Marilyn Monroe.

 Marilyn Monroe … Sugar Kane Kowalczyk  

 Tony Curtis … Joe – ”Josephine” / ”Junior”  

 Jack Lemmon … Jerry – ”Daphne”  

 George Raft … Spats Colombo  

 Pat O’Brien … Mulligan  

 Joe E. Brown … Osgood Fielding III  

 Joan Shawlee … Sweet Sue  

 Billy Gray … Sig Poliakoff  

 George E. Stone … Charlie  

 Dave Barry … Beinstock  

 Beverly Wills … Dolores  

 Barbara Drew … Nellie  

 

Kesäleski (The Seven Year Itch) on yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 1955. Sen ohjaaja on Billy Wilder ja pääosissa esiintyvät Marilyn Monroe ja Tom Ewell. Tuotantoyhtiö on 20th Century Fox.

American Film Instituten vuonna 2000 julkaisemalla sadan parhaan amerikkalais­komedian listalla Kesäleski tuli sijalle 51.

Näyttelijät

  Tom Ewell …  Richard Sherman  

  Marilyn Monroe …  tyttö  

  Evelyn Keyes …  Helen Sherman  

  Sonny Tufts …  Tom MacKenzie  

  Oskar Homolka …  tohtori Brubaker  

  Robert Strauss …  Mr. Kruhulik, talonmies  

  Marguerite Chapman …  neiti Morris, Shermanin sihteeri  

  Victor Moore …  putkimies  

 

Herrat pitävät vaaleaveriköistä (engl. Gentlemen Prefer Blondes) on vuonna 1953 ensi-iltansa saanut elokuvamusikaali, jossa pääosissa ovat Jane Russell ja Marilyn Monroe ja sivuosissa muiden muassa Charles Coburn sekä Tommy Noonan. Elokuvan ohjasi Howard Hawks ja se oli 20th Century Fox -yhtiön tuottama. Suomessa elokuvaa on levitetty myös nimellä Herrat pitävät vaaleaverisistä.

Marilyn Monroen itseironista roolityötä rikasta miestä tavoittelevana Lorelei Leenä on pidetty yhtenä hänen parhaistaan. Myös Jane Russellin suoritusta on kiitetty. Elokuvan ehkä kuuluisin kohtaus on Monroen "Diamonds Are a Girl's Best Friend" -laulunumero, jota ovat myöhemmin kopioineet esimerkiksi Madonna, Kylie Minogue, Anna Nicole Smith ja Nicole Kidman, jonka versio nähdään elokuvassa Moulin Rouge!

Elokuvan katsotaan vaikuttaneen merkittävästi musiikkivideoihin ja populaarikulttuuriin.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa. Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsivat sen kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 100 vrk 16 h 18 min
Myyjä edellyttää ostajalta tunnistautumista.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

10 € Sulkeutuu 100 vrk 16 h 18 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.