Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

,Hans Hirn: Alexander Armfelt: Ungdom och låroår intill 1832

  • Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland CCLXVII, 1938; Trådhäftad bok med mjuka pärmar, 239 sidor, ett porträtt (bild)
  • Pärmen är sliten och trasig i kanterna, men upplimmad på stödande papp på baksidan. Det finns också en del fuktfläckar på pärmen. Ryggbandet är täckt med en svart klotremsa. Inuti ren men sidorna är slarvigt öppnade och ojämna i kanterna. Finns också några lagade revor i mariginalen på några sidor.
  • PRIS: 8 euro + frakt 7 euro inom övriga Finland, utom Åland (se nedan) = 15 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Alexander Armfelt (1794–1876) var en finländs ministerstatssekreterare, tf. unversitetskansler och verkligt geheimeråd.

Alexander Armfelts ämbetsmannabana ledde till samhällets topp i storfurstendömet Finland då han blev ministerstatssekreterare. I likhet med sin far Gustaf Mauritz Armfelt hade Alexander Armfelt en förmåga att vinna förtroende hos en autokratisk regent. Han kvarstod i kejsarens gunst i över trettio år på den centrala posten som föredragande av finska ärenden i S:t Petersburg.

Alexander Armfelt tillbringade sin barndom och tidiga ungdom utanför Finland, huvudsakligen i Stockholm och Reval. Han studerade först i Uppsala och Edinburgh men flyttade 1813 över till Åbo akademi. I ett brev till biskop Jacob Tengström bad fadern biskopen hålla ett öga på sonen. Enligt faderns förmenande kunde den unge mannen inte lämnas utan uppsikt, eftersom han på grund av sin ”eldiga imagination” kunde bli inblandad i vad som helst. Det fanns också anledning att oroa sig, den unge Armfelt ”gjorde hela staden tokig, ‘kvinnor, professorer, studenter, allt står till hans disposition’”. Efter faderns död beslöt Alexander Armfelt 1814 att ägna sig åt den militära banan. Han deltog bl.a. i striderna mot Napoleon och befordrades 1821 till kapten. Därefter blev Armfelt generalmajor H.C. Reuterskiölds adjutant.

När Armfelt lämnade den militära banan 1827, blev han utnämnd till en av de fyra direktörerna för Växel- depositions- och låne-banken i Helsingfors (Finlands Bank). Förhållandena förändrades emellertid i och med generalguvernörsskiftet 1831. Armfelt fick en mäktig beskyddare även i den nya generelguvernören Alexander Sergejevitsch Menschikoff, som hörde till en av de förnämsta ätterna i Ryssland.

År 1834 utnämndes Armfelt till adjoint hos dåvarande ministerstatssekreteraren, vilket enligt hans egen mening berodde på suveränens nåd och inte var hans egen förtjänst. Till följd av den nya tjänsten ökade Armfelts inkomster betydligt och hans familj hade nu råd att flytta till honom i S:t Petersburg. Senare blev Armfelt också utnämnd till t.f. ministerstatssekreterare.

För sina förtjänster upphöjdes Armfelt i nästan alla ranger och tilldelades de högsta ordnarna. Hans långa tjänst i den högsta maktens närhet belönades även med en lång rad andra utmärkelser. Som en sista hedersbetygelse kom kejsar Alexander II till hans dödsbädd.

Den inre ringen i gunstlingsnätverket kring kejsaren, Armfelt, Stjernvall-­Walleen och von Kothen, härstammade i direkt nedstigande led från de gamla gustavianer som hade intagit framträdande positioner under det autonoma storfurstendömets första tider. Med dessa nyckelpositioner kunde de gynna sina släktingar och vänner. Den främste i den inre ringen var ministerstatssekreteraren Alexander Armfelt, som genom att utveckla ett anspråkslöst och sakligt uppträdande lyckades vinna förtroende hos flera regenter. Som den försiktige statsman han kom att bli väntade Armfelt helst ut svåra situationer med sikte på mera gynnsamma förhållanden. Genom sitt lugn och sin uthållighet lyckades han främja många av sina egna initiativ samt avvärja många andra som kunde ha skadat Finlands autonoma ställning.

(sammandrag av artikel i BLF)

 

sökord: Finlands historia Suomen historia ryska tiden Storfurstendömet Finland tsarerna 1800-talet

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


8 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 5.5.2024 11:58
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.