Kuvaus

2013

Arto Järvelä: fiddle, singöfiddle, esseharpa
Sara Pajunen: fiddle, voice
Jonathan Rundman: acoustic guitar, harmonium, mandolin, piano, voice

KAPPALEET:

1. Hoppavalssi (Arto Järvelä) 2'54
2. Ukon ja Akan riita (trad) 3'28
3. Taapelivalssi (Arto Järvelä) 4'07
4. Blooming Prairie (Sara Pajunen) 3'57
5. Volte af Grelsson (Arto Järvelä) 3'13
6. Martnas-Marsj (Arto Järvelä) 3'20
7. Norman Borlaug polka (Jonathan Rundman) 2'48
8. Hej har du öl? (Arto Järvelä) 3'19
9. Aamuyön valssi (Arto Järvelä) 3'33
10. Hilsen fra finnskog (Arto Järvelä) 3'13
11. Piikin Nikun polska (trad) 3'33
12. Stare 104 & 1 (trad) 4'34
13. Røros (Live at the Cedar) 4'21


Sata vuotta sitten siirtolaiset muuttivat Suomesta Pohjois-Amerikan Suurten järvien rannoille.
Tänään Arto Järvelä & Kaivama kuroo kiinni vuosisadan yhdistäen suomalaisen ja amerikansuomalaisen kansanmusiikin.
Arto Järvelä, yksi Suomen tunnetuimmista viulupelimanneista, kaivautuu musiikin ytimeen yhdessä minneapolislaisen Kaivama -duon kanssa. Kaivamassa soittavat Sara Pajunen ja Jonathan Rundman, joiden esi-isät työskentelivät kaivoksilla.
Tällä CD:llä kuullaan perinteistä ja uutta musiikkia sekä vanhalta että uudelta mantereelta.

Arto Järvelä on esiintynyt Amerikassa jo vuodesta 1988 lähtien ja hänen soittamansa musiikki oli perusohjelmistoa Saralle ja Jonathanille, kun he perustivat duonsa 2010. Sara saapui tuolloin stipendin turvin Suomeen opiskelemaan suomalaista pelimannimusiikkia ja vieraili myös Arton luona Ulvilassa.
Saran palattua Amerikkaan Kaivama äänitti ensimmäisen CD:nsä, jolla Arto vieraili sekä säveltäjän että muusikon ominaisuudessa. Tämä oli ensiaskel laajempaan yhteistyöhön Arton ja Kaivaman kesken.

Arto Järvelä & Kaivama esiintyi ensi kerran yhdessä kesällä 2011 Old Town School of Folk Music'ssa Chicagossa. Arto pyysi Kaivamaa mukaan kiertueelle, jossa molemmat juhlistivat uusia levyjänsä (Arto Järvelä Soittaa viulua Vol.2 'Avovireessä' ja Kaivama). Joka konsertissa voimat myös yhdistettiin trioksi ja soitettiin uusia sovituksia molempien ohjelmistoista.
Arto nautti Kaivaman tuoreista musiikillisista näkemyksistä, ja Sara ja Jonathan olivat innoissaan saadessaan soittaa musiikillisen innovaattorinsa kanssa.
Keskilännen kiertue osoitti myös yleisön olevan haltioissaan uudesta yhteistyöstä.

Hauska ja menestyksekäs kesäkiertue vaati jatkoa, ja 2012 keväällä Arto oli jälleen Amerikassa seitsemän osavaltion kiertueella Suurten järvien itäisellä alueella. Kiertueen ainoa vapaapäivä sattui Cincinnatiin, Ohioon, jossa edellisiltana oli konsertti kuulussa The Monastery Recording Studiossa. Vapaapäivä kului työskennellessä tunnetun indie rock -äänittäjä Ric Hordinskin (Over the Rhine, David Wilcox) kanssa taltioiden konserttimateriaalia. Kaikki alkoi kiertue dokumentaation merkeissä, mutta tämä 6-tuntinen sessio kääntyi kokonaiseksi livenä studiossa äänitettäväksi albumiksi. Tuona maaliskuisena päivänä satoi jäistä vettä ja liikenne jyrisi seinän takana menevällä Interstate Highway 71:lla.

Huolimatta Cincinnatin urbaaneista äänistä, taltitoitui tässä vanhassa kirkossa levylle myös äänimaisemat Arto Järvelän ja Kaivaman soittimista ja musiikista. Tuulahduksia on arktisista maisemista, järvien rannoilta ja mystisestä suomalaisesta perinteestä Lake Superiorin koivurantoja unohtamatta.
Arto toi mukanaan myös uudempaa tuotantoaan. Levyllä kuullaan mm. mukaansatempaava Taapelivalssi, neo-primitiivinen Volte af Grelsson (soitettu esseharpalla) sekä unenomainen Aamuyönvalssi. Kaivaman omaa tuotantoa on Saran komea Blooming Prairie (eräs Minneapoliksen esikaupungeista), joka sekoittaa pelimannimusiikkia ja proge-folkin rytmisiä muunnoksia. Jonathanin Norman Borlaug Polka on omistettu Nobel-palkitulle geneetikolle ja siinä ilakoivat Jonathanin kitaran rockriffit ja Saran häikäisevä viulismi.

Albumilla kuullaan myös perinteisiä sävelmiä. Suomalaiset pelimannit ovat soittaneet polskaa jo 1700-luvulla ja tämä musiikki myös nivoo tämän albumin yhteen. Ukon ja akan riita -polskassa punoutuu yhteen Arton ja Saran viulut. Piikin Nikun polskan Kaivama kehystää omilla äänillään sekä Jonathanin piinaavalla harmoonilla. Molemmat polskat ovat alavieskalaisen Frank Hietalan ohjelmistosta. Frank muutti 1906 Minnesotan Virginian kaupunkiin, jossa Sara on syntynyt. Albumin päättää kaksi vanhaa polskaa (numerot 104 ja 1) A.F. Staren nuottikirjasta, joka on päivätty 1806 Turussa. Sara viulussa, Jonathan mandoliinissa ja Arto esseharpassa vie kuulijan aikamatkalle parinsadan vuoden takaiseen polskajuhlaan.

Toukokuussa 2012 Arto Järvelä ja Kaivama tekivät 10 päivän Amerikan länsirannikon kiertueen, joka starttasi Piilaaksosta ja päättyi Bellinghamiin Kanadan rajalle. Kiertue oli tämän levyn Amerikan julkaisukiertue. Nyt tämä levy on saatavissa myös Suomessa ja toivottavasti Arto ja Kaivama ovat pian kiertueella myös valtameren tällä puolen ja saamme kuulla 'livenä' tätä hienoa kansainvälistä kotimaista musiikkia.




© OArt Music, Salt Lady Music, And Say We Did 2012

www.artojarvela.netwww.kaivama.com

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 19 vrk 5 h 28 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 19 vrk 5 h 28 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.