Kuvaus

Bengt af Klintberg: REBEKKA OCH TIGERN: BERÄTTELSER FRÅN 1900-TALETS MITT. 2003 En bok för alla. Ruotsinkielinen 152-sivuinen nidottu kirja, esilehti siististi irroitettu, kannen nurkissa vähän taittumaa, muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Rebecka och tigern: Berättelser från 1900-talets mitt (2001) innehåller elva berättelser, som skildrar en ljus barndom åren efter andra världskrigets slut. Oftast utspelas händelserna i ett Stockholm där bryggarhästar klampar fram på gatornas stenläggning och alla pojkar samlar på Alfa-tablettaskarnas bilder av fotbollsspelare, och biograferna visar ”Blekansiktets son” med Bob Hope, men ibland förflyttas vi till sommarlovens indianskogar. Bokens unga huvudperson är förälskad i klassens skönhet men talar inte on det för någon av rädsla för att bli kallad ”tjejtjusare”. Det handlar om hur en ung pojke upptäcker sin omvärld och kommer underfund med sina egna talanger och begränsningar. Det är också en tidsskildring, där den exakta registreringen av vardagen påminner om att författaren är verksam som folklivsforskare.

»Jag älskar dig. Kom till tjejsirran i Humlan i kväll.« Så står det på baksidan av ett bokmärke som bokens unga huvudperson sticker ned i klasskamraten Rebeckas stoppbok när de sitter och byter bokmärken under en rast i skolan. Bokmärket föreställer en tiger, beredd till språng.

”Ibland stöter man på en barndomsskildring som får en att haja till, en berättelse som stiger rakt in i ens egna minnen och förlorade år. En sådan är Bengt af Klintbergs helt underbara lilla bok Rebecka och tigern.” – Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

Bengt af Klintberg (f. 1938 Sankt Görans församling i Stockholm) är en svensk etnolog, folklivsforskare, författare och konstnär, samt känd radioröst, förbinds främst med vår tids vandringssägner som efter honom kallas klintbergare. Han har även gett ut diktsamlingar och debuterade på Atlantis som skönlitterär författare med en samling berättelser från barndomen. Han fick professors namn 2006.

Suomessa on ilmestynyt Bengt af Klintbergin toimittama Nordsägner = Avannaamiut oqaluttuaat davvimaidnasat = Pohjolan tarinoita (1983) ja hänen kokoamansa ja Eva Erikssonin kuvittama ja Kaija Pakkasen suomentama Pelle Pulli: Riimejä ja loruja pihoilta ja kujilta (1984; alkuteos  Pelle Plutt – ramsor och rim från gator och gårdar (1983).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 94 vrk 15 h 42 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 94 vrk 15 h 42 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.