Kuvaus

Helena Westermarck: Elisabeth Blomqvist: Hennes liv och gärning. I En biografisk studie, enligt brev och dagboksanteckningar sammanställd av Helena Westermarck

  • Söderströms, 1916; Trådhäftad bok med mjuka pärmar, 251 sidor + enstaka bilder
  • Pärmen lite kantsliten och med vikta hörn. Inlagan i utmärkt skick, delvis med helt oöppnade sidor.
  • PRIS: 5 euro + frakt 7 euro med posten inom övriga Finland, utom Åland (se nedan) = 12 euro  (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader. Se t.ex. svenska - Haku - Huuto.net)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Anna Charlotta Elisabeth Blomqvist (1827 - 1901) var en finländsk skolledare och pionjär inom det kvinnliga skolväsendets utveckling i Finland. Själv dotter till en professor brann hon för att kvinnors utbildning och såg till att verksamheten i den skola som grundats av hennes mor och moster blev en en mer seriös skola snarare än en mamsellskola. Hon lät anställa manliga lärare med formell utbildning och erbjöd en sexårig kurs i religion, Allmän och Finlands historia, aritmetik, naturkunnighet, svenska (ämneskrivning, grammatik och litteratur), finska, franska, tyska, engelska, skrivning, teckning, sång, handarbete och gymnastik. Detta var en betydligt mer utförlig utbildning än vad som gavs av de flesta skolor för flickor under denna tid. Trots att en debatt om utbildning för flickor hade lett till grundadet av Svenska fruntimmersskolan i Helsingfors 1844, existerade ingen utbildning av kvinnliga lärare i Finland. Blomqvist engagerade sig i frågan och startade 1861 en sådan kurs i sin skola, som då blev den första i Finland. Elisabeth Blomqvist ansökte 1863 om statsunderstöd för sin lärarinnekurs. Vid denna tid hade förståndaren för Svenska fruntimmersskolan i Helsingfors just avlidit, och hennes ansökan avslogs med förslaget att hon i stället skulle söka tjänsten som föreståndare för Svenska fruntimmersskolan, där hon sedan kunde införa även en lärarinnekurs.

1864 övertog Elisabeth Blomqvist ledningen av Svenska fruntimmersskolan i Helsingfors som dess föreståndare. Hennes utnämning var inte okontroversiell: trots att den förra föreståndaren hade varit kvinna, hade en stor del av skolledningen önskat att en man skulle utses, eftersom man vid denna tid präglades av de tyska utbildningsidéerna, där kvinnor ansågs olämpliga som skolföreståndare. Elisabeth Blomqvist gjorde sig högt förtjänt om lärarinneutbildningen bland annat genom att 1868 öppna ett seminarium, Privata lärarinneklassen, med tvåårig lärarkurser för kvinnor. Denna övertogs 1886 av staten under namn av Svenska fortbildningsläroverket, där hon blev föreståndare samt lärare i pedagogik och psykologi.

Från 1870-talet engagerade sig Blomqvist aktivt i kvinnorörelsen. Den första kvinnan hade 1870 accepterats som student på universitetet, men bara med särskild dispens. Blomqvist hade sedan länge varit kritisk mot att det enda yrke som fanns öppet för utbildade kvinnor var den som lärare, och stödde kravet att andra yrkesmöjligheter skulle öppnas för kvinnor för ett tillfredsställande liv för henne som individ snarare än som enbart hustru och mor, en tanke som fick sitt genombrott under 1880-talet, och hon stödde tanken med samundervisning, då den första samskolan grundades i Finland 1883.

Del I av biografin handlar bl.a. om Elisabeth Blomqvists ungdom, hennes familj och hennes egna studier och funderingar kring olika frågor som var aktuella i tiden och följer hennes karriär fram till 1860-talet.

sökord: flickskolor kvinnolitteratur kvinnan ställning Finlands historia Finland 1800-talet ryska tiden utbildning för kvinnor flickornas rätt att gå i skola biografier pionjärer inom skolväsendet i Finland Suomen historia elämänkerrat tyttökoulut naisten koulutus autonomian aika antiikki 1800-luku naiskirjallisus svenska

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 95 vrk 22 h 3 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 95 vrk 22 h 3 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.