Kuvaus

Pain of Salvation Ending Themes - On the Two Deaths of Pain of Salvation 2DVD

Oltiinpa Pain Of Salvationin musiikista mitä tahansa mieltä, on kiistaton fakta, että yhtye lukeutuu tämän hetken omaleimaisimpiin musiikintekijöihin. Daniel Gildenlöwin johdolla operoiva ruotsalaisyhtye on yhdistellyt musiikissaan perinteikkäämpää progea ja teknistä kuolonmetallia aina itämaisista kansanmusiikkivaikutteista suoraviivaiseen funkiin. Toisinaan tulokset ovat olleet äärimmäisen kiehtovia, toisinaan taas mitäänsanomattoman tylsiä. Yhtye ei kuitenkaan ole koskaan kulkenut helpoimman tien kautta, sillä omaleimaisuuden säilyttäminen on ollut Gildenlöwille massayleisön tavoittamista tärkeämpää.

Ehkäpä jonkinlaisia johtopäätöksiä voi vetää Daniel Gildenlöwin luonteesta Pain Of Salvationin levysten perusteella, mutta viimeistään yhtyeen toisen dvd-julkaisun Ending Themesin myötä mielikuvat omalaatuisen musiikin tekijästä ja hänen yhtyekollegoistaan vahvistuvat. Ending Themesiä voi pitää vedenjakajana Pain Of Salvationin historiassa, sillä se esittelee yhtyeen merkittävimmän kokoonpanon loppuhetket ja sitä seuraavan muodostelman ensiaskeleet tien päällä.

Ending Themes on jaettu selkeästi kahdelle levylle. Paketin ensimmäinen levy pitää sisällään dokumentin, joka kuvaa omalla koruttomalla tavalla yhtyeen minikiertuetta Keski-Euroopassa keväällä 2005, jolloin Pain Of Salvation kiersi ensimmäistä kertaa pääesiintyjänä. Vaikka dokumentista ei muodostu likimainkaan yhtä raadollista muotokuvaa kuin Metallican Some Kind Of Monsterista, on glamour kaukana kiertue-elämästä. Tosiasiassa moni asia menee pieleen. Rumpali ei saa kiinni clickistä, keikkajärjestäjät ovat tehneet omia järjestelyjään ja tekniikka pettää.

Vaikka Pain Of Salvationin 2005 kiertue oli miten lyhyt kiertue tahansa, alkaa osaa jäsenistä hiertää hyvin nopeasti koti-ikävä ja erityisesti Kristoffer Gildenlöwin leväperäinen asenne yhtyevelvollisuuksia kohtaan. Flunssasta ja unenpuutteesta kärsivä Daniel Gildenlöw puolestaan osoittautuu dokumentissa tiukaksi kontrollifriikiksi, joka piiskaa itseään armottomasti päästäkseen haluamaansa tavoitteeseen. Kun muut jäsenet paukuttavat keikkabussissa pleikkaria, Daniel käy tietokoneellaan läpi taustakankaalle heijastettavaa filmiä, joka on synkronoitu taustanauhoihin. Tolkuttomia takahuonesekoiluja janoavat katsojat eivät tästä dvd:stä liiemmin kostu. Isojen poikien mukaan insinöörien Ruotsinlaivaristeilyt ovat monta kertaa hurjempia. Huomattavasti kiinnostavampaa olisikin nähdä miten Pain Of Salvationin jäsenet käyttäytyisivät, jos kiertue olisi jatkunut pidempään. Nyt henkilökuvat ja tuokiot tien päältä jäävät tylsähköksi pintaraapaisuksi.

Toiselta dvd:ltä löytyy vuonna 2006 taltioitu konsertti Amsterdamista, jolloin yhtye oli jo erottanut Kristoffer Gildenlöwin riveistään ja paikannut hänet uudella basistilla, Simon Anderssonilla. Visuaalisesti tarkasteltuna konserttitaltiointi jää liian tavanomaiseksi. Tällä kertaa yhtyeellä ei ole ollut käytössään näyttäviä taustafilmejä, jotka tukisivat mutkikasta musiikkia. Sitä Pain Of Salvationin musiikki kipeästi tarvitsisi. Hyvästä kameratyöskentelystään huolimatta Amsterdamin keikka on jokseenkin tylsää seurattavaa. Lavan etuosassa heiluvilla Gildenlöwillä ja kitaristikollega Johan Hallgreniltä kyllä löytyy lavakarismaa ja miehet toimivat lavalla kaikkien rockkäsikirjojen mukaan. Silti jotain puuttuu. Jos visuaalinen puoli jättää toivomisen varaa, on konsertti settilistansa puolesta tasainen kattaus Pain Of Salvationin urasta, mikä tyydyttänee yhtyeen vannoutuneimpiakin faneja.

Oikeastaan Ending Themesin parhain anti löytyy kumpaisenkin dvd:n ekstroista. Ykköskiekon ekstrat absurdeine kommenttiraitoineen paljastavat Daniel Gildenlöwin omaavan mitä omalaatuisimman huumorintajun. Mitä muutakaan voisi odottaa mieheltä, joka säveltää tällaista musiikkia?

Kakkoslevyn ekstrat ovat vielä ykköslevyn materiaalia hulvattomampia. Niihin käsiksi päästäkseen on katsojan ensin suoritettava pirullinen tietovisailu. Kun visailusta pääsee läpi, voi myös sanoa suoranaisen taivaan aukeavan poistettujen kohtausten muodossa. Harmi, ettei Ending Themesin pääanti yllä samalle tasolle.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 44 vrk 11 h 40 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

11 € Sulkeutuu 44 vrk 11 h 40 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.