Kuvaus

Nick Hornby: Fever Pitch: En i laget

  • Forum, 1997; inbunden bok med separat skyddsomslag, 291 sidor
  • Lätt slitna kanter på skyddsomslaget. Boken i gott skick
  • PRIS: 1 euro + frakt 7 euro inom övriga Finland, utom till Åland (se nedan) = 8 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader. Se t.ex. svenska - Haku - Huuto.net)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Nick Hornbys debutbok En i laget Fever pitch är en rolig, underfundig, skarpsinnig och oerhört välskriven bok, som blev en bestseller i England och nådde långt utanför fotbollskretsarna. Passion, hetta, tårar, förtvivlan: det handlar om fanatisk kärlek till fotbollens ädla konst och till Laget med stort L, Arsenal.

Det är också en bok om att vara barn, ung och vuxen, om förhållandet till föräldrar och syskon, om förälskelser och flickvänner, om engelskt klassamhälle, om att hitta sig själv och forma sitt liv.

Nick Hornby missar aldrig en hemmamatch och han fasade länge för vad som skulle hända om hans barn skulle födas en lördag eftermiddag match eller förlossning? Och tanken på att eventuellt dö mitt under en fotbollssäsong och inte få veta vem som vinner finalen outhärdlig ...

Nick Hornby, född 1957, fick sitt internationella genombrott med romanen High fidelity, som kom på svenska 1996.

Utdrag ur boken:

Fotboll är ju folkets spel, och som sådant är det ett lovligt byte även för allt slags folk som så att säga inte utgör folket. En del gillar fotbollen för att de är sentimentala socialister; andra för att deras yrke - skribent, radiojournalist eller chef på en raklambyrå - har fört dem långt från den plats där de känner att de hör hemma, eller den plats de kom ifrån, och fotbollen känns som ett snabbt och smärtfritt sätt att komma tillbaka. Det är de människorna som verkar känna det största behovet av att tala om fotbollsarenor som en tillflyktsort för en ilsken och lastbar underklass: det ligger ju inte i deras intresse att tala sanning - att "pitbull-ögonen" är få och ofta gömda bakom glasögon, och att läktarna är fulla av skådespelare och reklamflickor och lärare och revisorer och läkare och sjukdskäterskor likaväl som kepsförsedda arbetarklasskarlar och högröstade småskurkar. Hur skulle de som blivit fjärmade från den moderna världen kunna visa att de förstår den om de inte hade alla demoniseringar som omgre fotbollen?

"Om fotbollssupportrar vanemässig beskrivs som 'rapande undermänniskor' så vill jag hävda att det blir lättare att också behandla oss som sådana, och därmed bereda marken för yttreligare Hillsboroughtragedier", skrev en klok karl vid namn Ed Horton i fanzinet When Saturday Comes efter att ha läst Amis recension... [...]

Exakt. Det värsta jag kan göra för spelet är alltså att komma med undanflykter eller förneka min utbildning: Arsenal kom långt före Camebrige och har alltid stannat hos mig långt efteråt och de tre åren har inte förändrat någonting såvitt jag förstår. [...]

Under loven åkte jag upp till Highbury från Maidenshead och ner från Camebridge vid större matcher, men jag hade inte råd att göra det särskilt ofta - det var därför jag blev förälskad ännu en gång, nu i Camebridge United. Det var inte meningen. United skulle bara erbjuda en tillfällig lättnad för lördagsfebern, men snart tävlade de med Arsenal om uppmärksamheten på ett sätt som inget annat lag lyckats med tidigare.

Jag var inte otrogen mot Arsenal eftersom de båda lagen inte bebodde samma universum. Om båda föremålen för min dyrkan någonsin hade stött ihop på en fest, ett bröllop eller någon annan obehaglig social mötesplats som mon i görligaste mån försöker undvika, skulle de ha blivit förvirrade: om han älskar oss, vad kan han då se hos dem?

sökord: Englanti huumori elämänkerrat muistelmat memoarer biografier engelsk fotboll brittisk fotboll fotbollshuliganer englantilainen jalkapallo urheilu kulttuuri jalkapallokulttuuri fotbollskulutur idrott sport geografie maantiede

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 93 vrk 16 h 44 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 93 vrk 16 h 44 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.