Kuvaus

Gerda Antti: HETKI KERRALLANSA. 1983 WSOY. 277-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia. 

Hetki kerrallansa (1983; Ett ögonblick i sänder 1980), Gerda Antin ensimmäinen romaani, sijoittuu 1970-luvulle ja Pohjois-Ruotsin maaseudulle. Astrid on keski-ikäinen nainen, pienen maalaistalon emäntä. Hänen miehensä Lennart, kylän kauppias, on Astridia huomattavasti vanhempi. Lapsia ei ole. Elämä on asettunut tuttuihin uomiinsa. Mutta jotakin on vialla. Suhde aviomieheen on muuttunut entisaikojen hellyydestä täydelliseksi vieraantumiseksi. Rakkaus nuorempaan mieheen tuo lohdutusta Astridin elämään. Kun Lennart äkkiä kuolee, Astrid joutuu vaikeaan kriisiin. Hän syyttää itseään avioliiton epäonnistumisesta, kylmyydestä ja tunteettomuudesta. Gerda Antti kuvaa satuttavasti naisen sisimpiä tunteita, ihmisen yritystä päästä sovintoon itsensä kanssa, läheisyyden tarvetta, rakastamisen koko vaikeutta. Ristiriitojen vaikuttavana vastakohtana on rauhallinen maalaismaiseman, luonnon ikuinen kiertokulku.

"Päähenkilön avioliitto itseään paljon vanhemman miehen kanssa on ulkoisista ehdoistaan huolimatta painunut naisen kannalta painostavan arkiseksi ja ahdistavaksi, eikä apeutta pysty poistamaan jotakuinkin fyysisiin seikkoihin perustuva rakkaussuhdekaan. Aviomiehen äkillinen kuolema repii rikki vaimon ulkoiset varustukset suhteessa ankeaan ja vaativaan sukulaisyhteisöön ja toisaalta oman minän tunnontuskiin ja henkiseen sekasortoon, ja vasta pitkällisen surutyön kipeydestä valkenee uusi elämänasenne ja voima jatkaa. Tämän hyvin rehellisesti ja rodesti kirjoitetun esikoisromaanin taustalla ovat tiettävästi tekijän omat kokemukset nuorena naisena iäkkään kirjailija-aviomiehen rinnalla sekä suru aviomiehen menetyksestä. Elävää ja vahvasti koettua arkielämän proosaa." - Kerttu Manninen, Arvosteleva Kirjaluettelo

Gerda Antti (s. 1929 Övertorneå, suomalaisittain Ylitornio) on ruotsalainen kirjailija, joka tunnetaan meillä parhaiten ruotsalaisen maalaisväestön elämän kuvaajana. Hän syntyi Pohjois-Ruotsin Ylitorniossa viisilapsiseen perheeseen. Hän muutti Tukholmaan ja avioitui 21-vuotiaana itseään 29 vuotta vanhemman kirjailija Walter Ljunquistin kanssa. Ljunquist kuoli 1974, ja Gerda Antti on myöhemmin asunut miehensä synnyinseudulla Itä-Göötanmaan Kisassa Linköpingin eteläpuolella. Gerda Antin romaaneista ovat suomeksi ilmestyneet Hetki kerrallansa (1983; Ett ögonblick i sänder 1980), Huomispäivän tähdet (1985; Jag reder mig nog 1983) ja Niin paljon kuuluu elämään (1990; Det är mycket med det jordiska 1987).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 64 vrk 22 h 9 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 64 vrk 22 h 9 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.