Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Gunnar Wall: Tidernas största bedrägerier

  • Bokförlaget Semic, 2006; inbunden, kartonage, 240 sidor, enstaka illustrationer
  • I gott skick med rak rygg och ren inlaga. Små ytliga skrapmärken på pärmen.
  • PRIS: 1 euro + frakt 5 euro som brev inom Finland och Åland = 6 euro ELLER 6 euro som spårbart paket hem i postlådan (men inte till Åland: se nedan) = 7 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Ljugande och fiffel kan vi stöta på dagligen i vår vardag. Men den här boken handlar inte om sådant. Här tittar vi i stället högre upp på skalan, på det storslagna, fantastiska, uppfinningsrika bedrägeriet.

Som när direktörerna i det amerikanska storföretaget Enron fick miljardförluster att se ut som miljardvinster.

Eller när en siciliansk skojare på 1700-talet som kallade sig greve Cagliostro lyckades lura i högt uppsatta personer runt om i Europa att han var tusentals år gammal och hade magiska krafter.

Om den väloljade bedragaren som sålde Eiffeltornet - två gånger. Och om skojaren som imponerade på internationella historiker genom att plocka fram ett sextiotal av Hitlers dagböcker - fast han egentligen skrivit dem själv, långt efter diktatorns död.

Men också om den fattige tyske skomakaren som tog kommandot över en hel stad med hjälp av en gammal uniform.

En av lärdomarna är att skickliga bedragare inte ser ut som skurkar. De ser ut som vem som helst. Eller snarare verkar de lite mer respektabla.

En annan lärdom är att skickliga skojare ofta vädjar till sina offers mindre moraliska sidor för att få dem på kroken. Så om man inte vill bli lurad kan man ju alltid testa att vara schysst och hederlig själv. Det är ingen hundraprocentig garanti, men det kan räcka en bit...

"Tidernas största bedrägerier är en sådan där underbar bok som är både lättsamt underhållande och kunskapsberikande på samma gång." (E-tidskriften Boksoffan)

sökord: historia bedragare fifflare kriminalitet kriminalhistoria Daewoo Rubinstein Köpenick Victor Lustig Martin Guerre Piltdown Piltdownmänniskan Hitlerdagböckerna Hitler förskingring ekonomiska brott Kim Woo Choong Johnny Bode Charles Dawson förfalskningar

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


1 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 21.5.2024 10:20
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.