Kuvaus

Irene Nemirovski: Affären Kurilov

  • Albert Bonnier, 1933; trådhäftad med mjuka pärmar av papp, 221 sidor
  • pärmen har smutsränder och småsprickor i kanterna, men sitter ihop. Inlagan är ren, men lite slarvigt sprättad. Smed rygg, annars OK.
  • PRIS. 4 euro + frakt 5 euro som språbart paket inom Finland (utom Åland: se nedan) = 9 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala boken/tidningen + fraktkostnaderna (= toimituskulut, som finns angivna i annonsen) eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att belala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Irène Némirovsky (1903 i Kiev (nuvarande Ukraina) -  1942 i Auschwitz, Nazityskland), var en fransk författare av judisk börd mest känd för den postumt utgivna romanen Storm över Frankrike (Suite Française, 2004).

Irène Némirovskys far var en förmögen bankir som 1918 flydde med familjen från revolutionens Ryssland. Via Finland och Sverige kom de till Frankrike sommaren 1919. Hon blev i Frankrike en känd och respekterad författare.

13 juni 1942 arresterades Némirovsky, som konverterat till romersk katolicism, i egenskap av statslös av judisk härstamning av franska poliser och fördes till transitlägret Pithiviers utanför Paris. Dagen därpå deporterades hon till Auschwitz där hon dog.

Affären Kurilov (L'affaire Courilof) kom ut på franska 1933.

Händelserna utspelar sig kring 1905 i Ryssland vid tiden för vad några kallar den första ryska revolutionen. En ung revolutionär skickas under cover från Schweiz till Ryssland för att i revolutionens tjänst likvidera en en minister i tsarens regering. Han tar tjänst som livläkare hos minister Kurilov och vi får följa Kurilovs försämrade hälsa och när han av tsaren tvingas välja mellan sin fru och sin tsar.

Liksom de andra av böckerna av Nemirovsky som jag har läst lägger författarinnan inte någon större vikt vid miljöerna utan det är människorna och de våldsamma passioner som de kan drivas av som står i centrum. Hon är helt enkelt mera intresserad av vad som rör sig inuti en människa en utanverket
. (recension av Mimmimarie)

sökord: Ryssland ryska revolutionen anarkister terrorister Tsarryssland revolutionärer franska författare spänning

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 24 vrk 14 h 17 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 24 vrk 14 h 17 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.