Kuvaus

James Jones: Den tunna röda linjen

  • Schildts, 1964: Inbunden bok, 438 sidor (originalets titel: The thin Red Line)
  • Själva boken är hel och ren inuti, men av skyddsomslaget finns endast framsidans bild som limmats på pärmen, och bakprämstexten, som finns prydligt limmad innanför bakpärmen.
  • PRIS: 1 euro + euro frakt 7 euro frakt som postpaket inom övriga Finland (utom Åland: se nedan) = 8 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader. Se tex. svenska - Haku - Huuto.net)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Den tunna röda linjen av hjältar besjöng Kipling en gång, den glesa skaran av tappra män som bevarade det engelska imperiets makt och okränkbarhet. I James Jones bok har orden fått en ironisk klang. För honom representerar "den tunna röda linjen" den vaga och lättutplånade gräns som skiljer den friske från den sjuke; vad han vill skidra är alltså krigets absurda och patologiska vanvett som förkväver all anständighet och värdighet och förvandlar människan till ett vilddjur.

James Jones beskriver striderna på Guadalcanal och följer C-kompaniet från dess landstigning ända till den stund då den sista japanen fördrivits från ön. Strapatserna är otroliga och brutaliteten å ömse sidor skoningslös – det är ett krig utan pardon och fångar.

I den mån soldaterna överlever utvecklas de till bestialiska och effektiva krigsredskap som slår ned motståndet med ett raseri som åtminstone för stunden förmått döva den erbarmliga byxångest som tär på de flesta.

Författarens syn på händelserna är givetvis, i grund desillusionerad och ramställningen rör sig inom en färgskala som går från grått till nattsvart. Den sammanlagda, kompakta tristessen formar sig under berättelsens gång till en art av monumentalitet, som är ovedersägligt verkningsfull och för boken upp till en nivå med snudd på Mailers ”De nakna och de döda”.

Av James Jones har på svenska även utkommit bl.a. Härifrån till evigheten, Insast förlorad och Pistolen.

sökord: medmänsklighet mänsklighet moral etik krigets vansinne krig sodater berömda krigsromaner grymhet våld psykologi psykologiska krigsromenr

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 14 vrk 17 h 8 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 14 vrk 17 h 8 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.