Kuvaus

Jari Tervo JARRUSUKKA (uusi)

Varsin hyväkuntoinen kirja.

"Jarrusukka on napakka, nauruhermoja kutkuttava ja ajatuksia herättävä kertomus Helsingin Itäkeskuksessa asuvasta kulttuurihistorian dosentista, joka tuuraa peruskoulun luokanopettajaa. Hän on luvannut oppilailleen älyllisesti stimuloivan joulujuhlan ja tahtoo esittää jouluevankeliumina tunnetun seimiasetelman länsimaisena kulttuurihistoriallisena ilmiönä ja näytelmänä.

Asiaan tulee kuitenkin mutkia. Jeesus-lasta esittävälle pienokaiselle nousee kuume, eikä sukulaisilta tai tuttavilta löydy ymmärrystä opettajan tarkoitusperiä varten. Vauvaa on mahdoton liisata tai lainata.

Myös Marian ja Joosefin hahmoille on hankala löytää näyttelijöitä, kun yksikään luokan tytöistä ei halua leimautua neitsyen eikä kukaan pojista aisankannattajan rooliin.

Roolitusongelmien lisäksi näytelmä kohtaa ennakkoluuloja. Monikulttuurinen kouluyhteisö ei käsitä katolisesta perinteestä kumpuaavaa kulttuurihistoriallista sanomaa ja symbolikkaa. Jopa vaimo varoittaa opettajamiestään:

Hakiessaan ratkaisua seimikuvaelman esittämiseen opettaja törmää hyljätyiltä vaikuttaviin lastenrattaisiin, joiden sisällä nukkuu vauva. Löytö tuntuu Pyhän Hengen johdatukselta. Hän onkin yhtäkkiä Joosef, työntää toisen miehen siittämää lasta rattaissa pitkin katua. Vai onko hän sittenkin aasi, jolla Jeesus ratsasti kohti Jerusalemia?

Mies muistaa perheensä kolmannen lapsen, "sen, joka kuoli pienenä". Voiko hän hakea vieraalla lapsella sovitusta vanhoille haavoilleen?

Jarrusukan ytimestä löytyy hyvin humaani ajatus syntymän ihmeestä. Teksti hersyy tervomaista huumoria ja onnistuu satiirisessa piikittelyssään esittämään huomioita teoreettisesti ylikoulutetuista ja pätevistä vanhemmista, jotka ovat avuttomia sekä lastensa että itsensä kanssa.

Opetusjärjestelmä nilkuttaa kulttuurien yhteentörmäyksessä. Onko vanhoja perinteitä mahdollista tarkastella kulttuurihistoriallisina ilmiöinä vai onko kaikki tulkittava uskonnoista käsin?"

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 40 vrk 38 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 40 vrk 38 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.