Kuvaus

Joakim Jormanainen NUOREN HERKUTTELIJAN KEITTOKIRJA

Kustantajana on Runogalleria v. 2001 (1. painos), 95 sivua. Kirja on kovakantinen ja erittäin hyväkuntoinen. JOULULAHJA TEINILLE

Ote Helsingin Sanomien kirja-arvostelusta (Satu-Maaria Natunen v. 2001)

"15-vuotias Joakim Jormanainen kirjoitti keittokirjan

"Jauhelihakeitto kuulostaa kamalalta ruoalta, mutta tässä muodossa se on herkkua." Näin alkaa yksi ruokaresepti marraskuussa ilmestyneessä suomalaisessa keittokirjassa. 

Reseptin ja kirjan tekijän, espoolaisen Joakim Jormanaisen , 15, mielestä mikään ruoka ei oikeasti ole kamalaa, paitsi kouluruoka. Moni ruoka on hyvää. "Tilanteesta riippuu, milloin tykkään eniten lihasta, milloin kalasta tai äyriäisistä." Smetanasta hän pitää aina. Nuoren herkuttelijan keittokirjassa smetanaa lisätään niin katkarapukasariin, kanapastaan kuin täytettyihin ahvenrulliinkin. Toiseksi suosikkiaineksekseen Jormanainen tunnistaa soijan, jolla hän monesti korvaa suolan. 15-vuotia poika keittiöpuuhissa ei ole se kaikkein tavallisin näky. Vielä harvemmassa ovat teinipoikien  laatimat keittokirjat. Yhdeksäsluokkalainen Jormanainen itse tosin tyrmää ihmettelyt pojasta keittiöstä.

"Musta tuntuu, että nykyään tytöt ja pojat osaa saman verran. On paljon tyttöjä, jotka eivät osaa keittiössä mitään." Joakim Jormanainen on häärinyt kyökissä pienestä pitäen. Ensin hän sai pilkkoa porkkanoita ja puhdistaa herkkusieniä, sitten vähän vanhempana paistaa kalaa ja lihaa. "Isä on tosi hyvä ruuanlaittaja, äiti myös. Heitä kun seurasin, kiinnostuin ruuanlaitosta itsekin." 

Viime kesän alussa Jormanainen hoiti kuusi- ja seitsenvuotiaita sisaruksiaan isäpuolensa Timo Sinnemaan apuna. Koska nuorukainen tunnustautui nelikon parhaaksi kokkaajaksi, ruuanlaitto jäi hänen vastuulleen. Sinnemaa sai siitä idean: näistä on saatava keittokirja! Kiinnostuneen kustantajan hakuun ei tarvinnut laittaa aikaa, sillä Sinnemaan vetämä Runogalleria on kustantanut kirjoja ennenkin.  Tavoitteeksi asetettiin 44 reseptiä. Ne myös syntyivät - ensimmäiset helposti, loput pienessä paineessa. Ruuat kuvasi Joakim Jormanaisen Juha-isä. "Lopussa tuli vähän kiire: yhtenä päivänä piti tehdä ja kuvata 22 ruokaa. Sen päälle nukuimme muutaman tunnin ja lähdimme golfaamaan", nuori keittokirjailija hymyilee.

Lopputulos on herkullinen. Jokaiselle reseptille on oma aukeamansa, jonka toisen puolen täyttää valokuva valmiista ruuasta. Kutakin ohjetta höystää kirjoittajan "esipuhe", jossa tämä kertoo reseptin synnystä tai antaa vinkkejä ruuan valmistukseen ja tarjoiluun. Runouttakin Runogallerian teokseen mahtuu: Timo Sinnemaa on löytänyt joka aukeamalle ruoka- tai syömisaiheisen mietelauseen.

Ihan vasta-alkajalle keittokirjaa ei ehkä voi suositella, sen Joakim Jormanainenkin tunnustaa. Sitä paitsi alaikäiset tarvitsevat monen aterian valmistukseen aikuisten apua: herkkujen sekaan lorautetaan milloin puna- tai valkoviiniä, milloin portviiniä tai appelsiinilikööriä. "Viinin alkoholi haihtuu keittämisen aikana", kirjantekijä puolustelee.

Nykyään Joakim Jormanainen laittaa perheen ruuan kolmena, neljänä iltana viikossa. Hän on myös perheen hovikokki, kun taloon saapuu vieraita. Silloin kokkaukseen saattaa mennä useita tunteja. Valmiita reseptejä Jormanainen ei juuri käytä, vaan jatkaa omia sovelluksiaan.

"Kirjan teosta jäi päälle tapa kirjoittaa ohjeita ylös sitä mukaa, kun teen ruokaa." Seuraavaksi Jormanaisella on suunnitteilla lukio ja metsästyskortin hankinta. Kortti taskussa hän voisi lähteä hankkimaan isänsä kanssa metsältä raaka-aineita ruokiin - ja uuteen keittokirjaan."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 48 vrk 4 h 2 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4,50 € Sulkeutuu 48 vrk 4 h 2 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.