Kuvaus

Johannes Mons: PERHEALBUMI. 1960 Viikkosanomat Oy. 131-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Perhealbumi (1960) on 32 pakinan kokoelma, jotka vie lukijan [1950-luvun] tavalliseen kaupunkilaisperheeseen. Kirjoittaja vakuuttaa, että ”kaikki tässä teoksessa esiintyvät henkilöt ja tapahtumat ovat todellisia, mutta molemmat on otettu pelkästään oman perheemme piiristä.” Elämän yksinkertaisimmat totuudet, perhepiiri, arkipäivä, elämäntavaksi hyväksytty inhimillisyys, hanurinsoitto, vaimon ja kuopuksen vallanjako muodostavat Johannes Monsin aihepiirin. Kun tavallinen ihminen puhuu, Mons pakinoi. Eheällä, tarinoivalla tyylillään hän kuljettaa lukijaansa johtaja Eliön autossa, neuvoo ja hymyilee, tutkii ja tuomitsee. Taito on hänelle tapa, katsomukset kovassa koulussa opittuja. Siinä Monsin rikkaus, ymmärryksenä ja ivana, nautittavana ja helposti luettavana pakinakokoelmana.

Väinö Kaarlo Juhana Perkki (sukunimi vuoteen 1934 Berg; 1915 Hiitola – 2006 Helsinki) oli suomalainen majuri, kustannusjohtaja ja kirjallisuuden suomentaja. Hän suomensi myös Tenavat-sarjakuvaa. Perkki pääsi ylioppilaaksi Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta 1934 ja kävi sitten Merisotakoulun merikadettikurssin 1936–1939. Talvisodan aikana hän oli Laatokalla sijainneen Rautaveräjän linnakkeen päällikkönä ja sodan loppuvaiheissa hän johti Mantsin saaren puolustusta komppanianpäällikkönä. Välirauhan aikana Perkki oli erään maalinnakkeen päällikkönä ja hän suoritti kenttätykistön kapteenikurssin 1941. Jatkosodan alussa Perkki toimi patteriston päällikkönä Kannaksella, Itä-Karjalassa ja viimeksi Syvärillä. Kesällä 1944 Perkki toimi Kenttätykistörykmentti 2:ssa patteristoupseerina ja patteriston komentajana osallistuen Laatokan Karjalassa käytyihin taisteluihin. Sodan päätyttyä Perkki toimi 1944–1947 Turun Rannikkotykistörykmentissä Utön linnakkeen päällikkönä ja viimeksi hän oli toimistopäällikkönä Merivoimien esikunnassa. Hän erosi puolustusvoimain palveluksesta 1948 ja opiskeli Svenska Handelshögskolanissa valmistuen diplomiekonomiksi 1949. Perkki oli sitten vuodesta 1949 Helsingin Sanomia kustantavan Sanoma Osakeyhtiön palveluksessa ensin konttoripäällikkönä ja sitten kustannusjohtajana aina eläkkeelle jäämiseensä saakka 1977. Juhana Perkki on kirjoittanut pakinoita sekä suomentanut kaunokirjallisuutta ja dekkareita. Tunnetuin Perkin suomentamista teoksista on William Goldingin romaani Kärpästen herra. Hän on myös suomentanut Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvaa sekä Masi-sarjakuvaa. Juhana Perkki on ja julkaissut nimimerkillä Johannes Mons pakinakokoelman Perhealbumi (1960) ja yhdessä Pentti Silvastin ja Urho Myllyniemen kanssa toimittanut teoksen Suomenlinna, Sveaborg -Viapori (1968).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 64 vrk 13 h 30 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 64 vrk 13 h 30 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.