Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Marianne Laamanen: Jumalanpalveluspuvut Suomen ortodoksisessa kirkossa
Sarja: Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen julkaisuja, Sarja B: oppimateriaali, n:o 17
ISBN: 9517084862
Kustantaja: Joensuun yliopisto, täydennyskoulutuskeskus
Kieli: Suomi
Painovuosi: 1997
Sivumäärä: 96
Sidonta: Nidottu, pehmeäkantinen
Kunto: Erinomainen

"(Ortodoksi.net:)

Ortodoksisessa kirkossa on kolme pappeuden astetta: diakoni, pappi ja piispa. Jokaisella heistä on toisistaan erottuvat jumalanpalveluspuvut. Ennen pukeutumistaan piispa tai pappi siunaa puettavat vaatteet ja suutelee niissä olevia ristejä. Liturgiaan pukeutuessaan hän lukee jokaiseen vaatekappaleeseen liittyen tietyn rukouksen ja puettuaan jumalanpalvelusvaatteet pesee kätensä. Se symboloi hengellistä viattomuutta. Myös muilla toimitukseen osallistuvilla, kuten ipodiakonit, lukijat ja ponomarit, on kullekin omanlaisensa puvut.

Liturgisten tekstiilien väri vaihtuu kirkkovuoden juhlien ja paastoaikojen mukaan. Tällöin myös jumalanpalveluksissa käytetään erivärisiä pukuja eri aikaan. Yleisimpiä värejä ovat keltainen ja vihreä ja paastoaikoina violetti. Muutoin jumalanpalveluksissa käytettäviä värejä ovat kulta (Kristuksen juhlissa), valkoinen (mm. kaste, hautaus , avioliitto), taivaansininen (Jumalansynnyttäjän juhlissa) ja punainen (mm. marttyyrien juhlissa). Harvemmin käytetään mustia tai tummanpunaisia asuja.

Värien käytöstä on kiinteä sääntö mm. vigilian käsikirjassa. Suomessa käytetään slaavilaista perinnettä noudattaen suuren paaston aikaan violetteja tekstiilejä, paitsi suurella viikkolla voi käyttää myös mustia. Pääsiäisyöstä alkaen pääsiäiskaudella käytetään yleensä kultaista tai valkoista. Värit muissa palveluksissa vaihtelevat muun muassa palveluksissa muisteltavien pyhien tai kirkkovuodenaikojen mukaan.

Viitta on papistoon tai alipapistoon sekä luostarien veljestöön tai sisaristoon kuuluvien henkilöiden perusvaate ja heidät tapaakin usein viittaan pukeutuneena. Viitta on yleensä musta, mutta voi olla muunkin värinen, esimerkiksi harmaita ja tumman sinisiä viittoja käytetään myös. Viitta solmitaan kiinni vyöllä. Jumalanpalveluksissa viitta ei juuri näy, sillä se jää jumalanpalveluspukujen alle tai sen tilalle puetaan alusstikari.

Stikari on hihallinen kaapumainen vaate, jonka selässä on risti. Sitä pitävät kaikki jumalanpalveluksen toimittamiseen osallistuvat, siis myös ponomarit ja lukijat, joita ei ole vihitty tehtäväänsä. Alusstikari on stikari ohuempi, mutta muuten samanmallinen vaate. Kirkkotekstiilien kankaissa on laatuseroja, kankaat ovat paksumpia tai ohuita. Usein kreikkalaistyyliset tekstiilit ovat käytännön syistä ohuempia, johtuen lämpimästä ilmastosta. Slaavilaistyyliset tekstiilit taas ovat paksumpia ja usein brokadikuvioituja. Stikari symbolisoi sekä enkelin asua että tahrattomuutta, Kristuksen valkoista vaippaa ja kristityn kastepukua."

Asiasanat: Jumalanpalveluspuvut, ortodoksinen kirkko, Suomi, liturgia, kirkkohistoria, papiston pukeutuminen, kirkon juhlapuvut, uskonnolliset vaatteet, ikonografia, ortodoksinen teologia, kirkkotaide, ikonit, ortodoksinen liturgia, juhlapyhät, ortodoksinen perinne, kirkkovenesoutu, ikonostaasi, kirkollinen symboliikka, ortodoksinen uskonto, ikonin tausta, kirkolliset juhlat, juhlapäivät, ortodoksinen liturgia, jumalanpalvelustekstit, ortodoksinen kirkkovuosi, kirkkotaide, papin asu, diakonin asu, piispan asu, jumalanpalvelusnauha, liturgiset värit, kirkolliset tekstiilit, kirkkovenesoutu, ortodoksinen kulttuuri, ortodoksinen uskonto Suomessa, liturgiset esineet, ehtoollisen vietto, kirkkolaulu, ortodoksinen musiikki, kirkon kiinteistöt, kirkon rakennusperinne, kirkollinen taidehistoria, ikonimaalaus, ortodoksinen kirkkotaide, ikonimaalari, kirkon arkkitehtuuri, kirkkorakentaminen, kirkkorakennukset Suomessa, ikonien merkitys, ikonien säilyttäminen, ikonien kulttuurihistoria, ortodoksinen kalenteri, kirkon liturgiset esineet, ristinmerkki, ikonien palvonta, ikonien merkitys, pyhien kuvat, kirkkokuoro, ortodoksinen kirkkomusiikki, ortodoksinen pappeus, papin vihkimys, ortodoksinen hengellisyys, kirkon perinne, ortodoksinen liturgia, ortodoksinen perinne Suomessa, ortodoksinen kirkkotaide Suomessa, ikonit Suomessa, ortodoksinen papisto, ikonien maalausperinne, ortodoksinen uskonto Suomessa, ortodoksinen liturgia Suomessa, liturgiset värit Suomessa, ortodoksinen jumalanpalvelusperinne, ortodoksinen ikonografia Suomessa Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen julkaisuja, Sarja B, Oppimateriaalia, ISSN 0788-1770; n:o 17. Kirkolliset esineet ja symbolit, Ortodoksinen kirkko, kirkkotekstiilit, jumalanpalvelus

Katso myös muut myynnissä olevat edulliset kirjat ja lehdet!

Samoilla 6,90 € postikuluilla niin monta kirjaa kuin haluat!

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


12 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 20.5.2024 18:13
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.