Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. KLARA BOHEMERNAS BÄSTA. En antologi av Lennart Bromander. 1985 En bok för alla, Litteraturfrämjandet. 181-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Klarabohemernas bästa (1985) är sammanställd av Lennart Bromander, kulturjournalist och kritiker, verksam bl a i Aftonbladet och Arbetet. För dagens läsare är samlingen både en läsupplevelse i sig och en påminnelse om den sällsynt rika litterära miljön i Klara decennierna mellan 1930 och 1960, om den i bästa mening folkliga skaldekonst som odlades där.

"På Arendorffs tid / då var himmelen vid / då var stjärnorna närä att se. / Det var glädje och skratt; blev man haffad en natt / var de´ ingenting särskilt me´ de´." skaldade Nils Ferlin om författarlivet i de gamla Klara-kvarteren i Stockholm. I dikter och noveller, både berömda och glömda, framträder här de sägenomspunna Klarabohemerna, förutom Victor Arendorff och Nils Ferlin; Erik Asklund, Tor Bergner, Harald Forss, Helmer Grundström, Emil Hagström, Gösta Höglund, Magda Lagerman, Erik Nylén, Ralf Parland, Gösta Pettersson, Ester Sjöblom, Willy Walfridsson och Birger Vikström.

 

2. Theodor Kallifatides: EN KVINNA ATT ÄLSKA. 2005 Månpocket. 163-sivuinen nidottu kirja (pokkari), lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

En kvinna att älska (2004): Jag vet inte varför, men det första ord som kommer för mig när jag minns mötet med Olga är "punkt". En svart punkt. Hon kom in i det stora vardagsrummet, sade ingenting, stod vid sidan om som om vi andra var en mening och hon var punkten i slutet av den. Så började vänskapen mellan den 19-åriga Olga och författaren. Den varade i över trettio år. Den överlevde kärlekar och förälskelser, skilsmässor och passioner, långa resor och hårt arbete. "Man kan inte vara vän med någon som man inte tycker om, medan det går alldeles utmärkt att vara förälskad i någon som man tycker är ett svin. På det sättet är vänskapen mer krävande än kärleken." Theodor Kallifatides reser en minnessten över sin väninna. Ibland får man tårar i ögonvrån och ibland skrattar man. Språket är naket och människorna naknare. Det är en vacker och enkel bok. En bok att älska.

”En bok alla bör läsa, full av klokskap och humör.” (Norrlänska Socialdemokraten)

”En kärlekshandling. En liten klassiker.” (Sundsvalls Tidning)

Theodor Kallifatides (f. 1938 Peloponnesos, Grekland) studerade efter grekisk studentexamen teater, verkade som skådespelare och fullgjorde landets 27 månader långa militärtjänst. Han emigrerade till Sverige 1964. Till en början arbetade han som diskare och tidningsbud samtidigt som han läste Strindberg för att lära sig svenska och studerade filosofi; han tog fil.kand. 1967. Han arbetade som lärare i filosofi på internatskolan Viggbyholm 1967-69 och som lärare i praktisk filosofi vid Stockholms universitet 1969-72 och sedan som chefredaktör för Bonniers litterära magasin 1972-76. Han var ordförande för Svenska Pen 1995. Efter debuten 1969 med en diktsamling, har Kallifatides framförallt skrivit romaner. Han har varit den mest framgångsrika skildraren av Greklands samtidshistoria på svenska. Under slutet av 1970-talet började Kallifatides utreda kärlekens väsen i flera romaner. Ett annat återkommande tema har varit invandrares situation i Sverige. Han har författat några kriminalromaner, historiska romaner, samt reseskildringar och reportageböcker. Kallifatides skriver på svenska, och bryter därmed med föreställningen att författarspråket och modersmålet är förbundna. Hans verk har därefter översatts till andra språk, bland annat grekiska, engelska och franska.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 98 vrk 11 h 17 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 98 vrk 11 h 17 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.