Kuvaus

Knut Hamsun: VIKTORIA: KERTOMUS. Suomentanut Lauri Viljanen. 1949 WSOY (kolmas painos). 166-sivuinen sidottu kirja, kannen nurkissa aavistus kulumaa, muuten täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Viktoria: Kertomus (1949; Viktoria: En kærlighedshistorie 1898) on Knut Hamsunin ehkä tunnetuin kirja. Romaani aloitti Norjassa uuden romanttisen kirjallisuuden aikakauden. Viktoria on kertomus kahdesta ihmisestä, joilla ei ole muuta siltaa toistensa luo kuin kaipaus: suuresta rakkaudestaan huolimatta he ovat luodut verisesti loukkaamaan ja nöyryyttämään toisiaan. Neljätoistavuotias myllärin poika Johannes tapaa herraskartanossa asuvan rikkaan miehen tyttären Viktorian, joka on häntä neljä vuotta nuorempi. Romaani seuraa heidän elämäänsä aikuisuuteen asti. Viktoriaan rakastuneen Johanneksen sosiaalinen asema nousee ja hänestä tulee menestyksekäs kirjailija. Viktoria on perheen taloudellisen tilanteen korjaamiseksi luvattu puolisoksi varakkaalle luutnantille.

”Johannes päästi hänen kätensä ja sanoi: – Kas niin, nyt teillä on lämmin.

 – Tuhannen kiitosta, niin, nyt minulla on hyvin lämmin… Jumala siunatkoon teitä, sanoi hän. Olen kertonut äidille kaiken, hän on tiennyt sen kaiken aikaa. Mutta rakas, ketä sinä sitten rakastat, lapsi? kysyi hän. Voitko vielä kysyä sitä? vastasin minä. Johannesta minä rakastan, vain häntä minä olen rakastanut koko elämäni, rakastanut, rakastanut… Viktoria teki liikkeen.

 – On jo myöhä. Ettekö luule, että teidän puolestanne pelätään kotona? – En, vastasi Viktoria. He tietävät, että teitä minä rakastan. Johannes, olettehan nähnyt sen? Olen ikävöinyt näinä vuosina teitä niin, ettei kukaan, kukaan käsitä sitä. Olen kävellyt täällä tiellä ja ajatellut: nyt pysyttelen mieluummin metsässä hiukan syrjässä tieltä; sillä siellä käveli hänkin mieluummin. Niin teen minäkin. (…)”

 
Marie Hamsun kertoo muistelmateoksessaan: ”Vieraat – usein ulkomailta, niin kaukomailtakin – joilla oli olevinaan laillista asiaa Nørholmiin, eivät niin vain päässeet puutarhan porttia pitemmälle. (…) Mutta eihän portille voinut ripustaa ilmoitustaulua: Anteeksi, täällä asuu mies, joka antaa anteeksi kaikille, koska ymmärtää kaikkia – mutta hänen hermonsa eivät salli hänen antaa heille kättä! Nyt portit olivat auki vuorokaudet umpeensa, muuta ei voitu tehdä enää. Sillä Nørholm vaikutti magneetin tavoin ohikulkeviin saksalaisiin sotilaisiin. He tulivat enemmän tai vähemmän kuluneine Hamsun-kirjoineen ja halusivat välttämättä saada hänen nimikirjoituksensa niihin. Nuoret pojat vetivät Victorian esille sydämen lähellä olevasta taskusta, heillä oli pyyntö, se oli elintärkeä – Hän tuli harvoin alas lastenkamarista, minun oli aina mentävä ylös ja hankittava nimikirjoitus.” (Marie Hamsun: Kultasateen alla)
 
Knut Hamsun (1859 – 1952) oli norjalainen kirjailija, joka lukeutuu tunnetuimpiin hahmoihin maansa kirjallisuuden historiassa. Hamsunin läpimurtoteos oli Nälkä (Sult 1890), omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä romaani nuoresta kirjailijasta, joka vajoaa hulluuden partaalle köyhyyden ja nälän seurauksena. Muusta tuotannosta tunnetuimpia ovat Mysteerioita (1892), Pan (1894), Viktoria (1898), Syystähden alla, Maankiertäjät, sekä Maan siunaus (Markens Grøde 1917), joista varsinkin viimeisen on sanottu vaikuttaneen lopulta ratkaisevasti Nobel-palkinnon saantiin 1920.

 







 

 

Knut ja Marie Hamsun (valokuva netistä):

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 51 vrk 3 h 5 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 51 vrk 3 h 5 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.