Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

LEPÄÄN PALMUMATOLLANI JA RUKOILEN. AFRIKKALAISIA RUKOUKSIA koonnut ja toimittanut Fritz Pawelzik. Kuvitus Georg Lemke. Suomentanut Liisa Lehtonen. 1970 Suomen Lähetysseura (kahdeksas painos). 74-sivuinen sidottu kirja (18,5 x 11,5 cm), kannet ylipainettu, lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Lepään palmumatollani ja rukoilen: Afrikkalaisia rukouksia (1961; Ich liege auf meiner Matte und bete) sisältää Kultarannikon miesten rukouksia, jotka on koonnut ja kääntänyt saksan kielelle Hans-Fritz Pawelzik toimiessaan Saksan NMKY:n veljistösihteerinä Ghanassa. Kirjan esipuheessa hän kirjoittaa: "Olen iloinen ja kiitollinen, että nämä rukoukset ilmestyvät suomeksi, en ainoastaan siitä syystä, että vaimoni on suomalainen ja lapseni ovat puoleksi suomalaisia ja että maanne on minulle yhtä rakas kuin molemmat muut kotimaani, vaan sen tähden että vanha kristikunta saa niiden välityksellä uuden rohkaisevan todistuksen. Rukoukset kasvavat Afrikassa kuin palmut ja cassavajuuret. Afrikan kristittyjen elämä ja rukos kumpuaa ilosta. Olen varma, että iloitsette kanssamme, kun luette näitä rukouksia. – Iloa ja siunausta toivottaen teidän Fritz Pawelzik "

"Palmumatolla rukoilija on tuonut minulle läheiseksi afrikkalaisen ihmisen. Se on näyttänyt hänen elämänsä koskettavuuden ja herkkyyden. Monet Afrikan valtiot olivat vielä muotoutumassa tämän kirjan valmistumisaikana runsaat viisi vuosikymmentä sitten. Silloin taisteltiin itsenäisyydestä. Rukoilijan mielessä on, miten toinen nukkuu mukavasti bungalovissa ja toinen karulla maalattialla. Molempien viha kasvaa kuin maissi sadeaikana. Hän itkee kärsivien tähden. ”Herra, ole hyvä, ja kuule heidän huutonsa. Korjaa kuolleet sinun autuuteesi ja lohduta lyötyjä. Sinä olet rauhan tuoja. Herra, ole hyvä ja puhu veljien kanssa.” (- - -) Palmumatolla rukoilijan ote on toisenlainen: kärsivällinen, odottava, arkinen, mutta varauksettomasti Jumalaa luottava. Se ovat sisäistä viipymistä Jumalaan suuntautuneena hänen edessään ilossa ja kärsimyksessä. (- - -) Rukoilija tuntee, miten hän on kaiken ulkopuolella ilman työtä. ”Etkö voi antaa minulle työtä satamassa, rakas Jumala”, hän pyytää ja vetoaa: silloin olisi rahaa vaimolle ja lapsille. Sunnuntaina voisi sitten panna jotakin myös kolehtihaaviin. Illalla hän on taas palmumatollaan. ”Työtä ei ollut. Kuitenkin olen väsynyt. Mutta en tahdo tässä valitella. Herra, jos on mahdollista, ole hyvä, anna minulle huomenna työtä.” (- - -) Palmumatolla rukoilijasta heijastuu myönteinen afrikkalainen elämän perusasenne, myös kiitollisuus ja ilo. "Kaikki julistaa sinun kunniaasi. / Rummut kumisevat, / ja ihmiset laulavat / ja tanssivat / pelkästä ilosta, / koska sinä olet Herra. / Sinä olet luonut tämän ihanan, / aurinkoisen Afrikan / ja meidän ystävämme ja perheemme / ja sukumme." – Voitto Huotari piispa emeritus, radioaamuhartaus 2012

Fritz Pawelzik (1927 – 2015) oli saksalainen evankelista ja kirjailija. Hän oli kotoisin Ruhrin alueelta ja aikoi valmistua opettajaksi, mutta sotakokemukset Berliinin taisteluiden aikana ja olo venäläisten vankina johtivat siihen, että hän kouluttautui NMKY:n sihteeriksi. Toimittuaan seitsemän vuoden ajan kaivoslähetyssaarnaajana Länsi-Saksan nuorisoliiton palveluksessa hän oli Saksan NMKY:n veljistösihteerinä Ghanassa. Hän oli naimisissa suomalaisen hammaslääkärin kanssa. Fritz Pawelzikin teoksia on ilmestynyt suomeksi Lepään palmumatollani ja rukoilen: Afrikkalaisia rukouksia (1961), Afrikkaa läheltä : Tapahtumia ja tapaamisia, Helsinki, Suomen (1967), Ylistän Sinua : Afrikan nuorten kristittyjen rukouksia (1967), Selli 6, numero 230 : romanialaisen lääkärin vankilakokemuksia (1991).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


7 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 17.5.2024 20:06
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.