Kuvaus

Markku Lahtela: YKSINÄINEN MIES. 1976 Gummerus. Päällys: Maija Kivinen. Kirjassa on yksi piirros (ks. kuva). 488-sivuinen sidottu kirja, kansipaperissa repeämiä ja kulumia (ks. kuvat), itse kirja ehjä ja siisti, etukannen sisäpuolelle (kansilehden liepeen alle) alkuperäinen omistaja on kirjoittanut punaisella nimensä, ei muita merkintöjä.
 
Yksinäinen mies (1976) on omakohtainen kertomus miehestä, kolmikymppisestä kirjailijasta, jonka elämässä oma kirjoittaminen ja käännöstyöt, lapset ja lasten äidit, naiset ja seksuaalisuus elävät osittain hallitsematonta kaaosta. Tupakoita menee ketjunaan, viina on käynyt pelottavaksi. Sekä todellisuudessa että unissa ja kuvitelmissa keskeisiä ovat lasten äidit Anita ja Kristiina ja kirjailijan oma äiti, joka sodan aikana hylkäsi hänet sotalapseksi Ruotsiin. Teoksessa vuorottelevat päiväkirjamerkinnät – syyskuusta 1969 toukokuuhun 1974 – ja romaanikatkelmat, joissa toisaalta eletään vilkasta sosiaalista elämää ja ihmisten välistä vuorovaikutusta, toisaalta kuvataan nimihenkilön ahdistuneita tunteita.

"Juurieni avulla saan kosketuksen johonkin mitä välttämättä tunnen tarvitsevani; mutta juuret estävät minua myös lähtemästä – pakenemasta – silloinkin kun tilanne kaiken järjen mukaan on sietämätön: kun vastoinkäymiset sulkeutuvat ympärilleni ja kun tuntee että tuhon välttämiseksi ainoa keino olisi pako."

"Vuoden 1976 kotimaisena kirjana esitellään kirjailija ja kääntäjä Markku Lahtelan (1.8.1936 – 31.7.1980) romaani Yksinäinen mies (Gummerus). Lahtelaa on arvostettu erityisesti kokeellisen kirjallisuuden lukijoiden piirissä ja hänen teksteistään on tehty useita tutkimuksia. "Yksinäinen mies kertoo päähenkilönsä vaiheet monitasoisesti sekoittaen päiväkirjamerkintöjä, muistelukatkelmia, ulkopäin nähtyä kuvausta ja entisen tyttöystävän romaaninalkiota. Synkkä sielunmaisema rakentuu menneisyydessä koettujen vääryyksien, erityisesti päähenkilön mielestä vanhempien kasvatuksessaan tekemien virheiden, ympärille. "Jos jaksaa kahlata Yksinäisen miehen unet ja tajunnanvirrat, saa palkakseen syvälle ja suoraan iskeviä totuuksia, niin vahvoja, että ne pakottavat lukijankin ajattelemaan," toteaa Arvostelevan kirjaluettelon aikalaisarvio.  – Kirjasampo

Markku Lahtela (1936 Kemijärvi – 1980 Nummi) tunnettiin radikaaleista yhteiskunnallisista kannanotoistaan. Historiaan on jäänyt sotilaspassin polttaminen 1967 Helsingissä Sadankomitean mielenosoituksessa, jolla haluttiin kiinnittää huomiota aseistakieltäytyjien asemaan Suomessa ja osittain myös vastustaa Vietnamin sotaa. Lahtelan romaaneja Jumala pullossa (1964), Se (1966) ja Prosessi (1968) seuranneet teokset Vihaa nyt - rakasta myöhemmin (1968), Uuteen ihmiskuvaan (1971) ja Katso ihmistä (1972) tarkastelevat ihmistä ja yhteiskuntaa. Pohdiskelevaa romaania Matias Tallgrenin yksityiselämä (1973) seurasi runokokoelma Rakastan sinua, musta tuuli (1973) ja romaani Yksinäinen mies (1976). Sirkus (1978) on ehkä Lahtelan tunnetuin teos, aikaisempia vapautuneempi, satiirinen ja mielikuvituksellinen, surrealistisia piirteitä tavoittava romaani. Lahtela käänsi ajankohtaisina pitämiään kirjailijoita Herbert Marcusea ja A. S. Neillia sekä Jack Kerouacin beat-romaanin Matkalla. Teatteriteksteissään Lahtela poikkesi 1960-luvun julistavan kabareen linjasta pyrkien muuntuviin, suoraan kokemiseen perustuviin esityksiin. Hänen tekstejään – mm. romaania Hallitsija (1980) – on dramatisoitu vielä 2000-luvullakin.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 45 vrk 19 h 12 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 45 vrk 19 h 12 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.