Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Matti Hämäläinen: Hanssin-Jukka- Douglas DC-2. Marskin hovikoneen tarina

Minerva 2011, kovakantinen kuvakansin, 139 sivua, 1. sivulla pois pyyhitty hintamerkintä lyijykynällä, etukannen takapuolella pieni nimitarra

Hanssin-Jukka on erityinen kone, sillä se toimi marsalkka Mannerheimin hovikoneena hänen tehdessään tarkastusmatkoja eri joukko-osastoihin sotavuosina.
Douglas DC-2 on erityinen siinäkin mielessä, että niitä valmistettiin vain 156 kappaletta, toisin kuin "isoveljeään" DC-3:a, joita lensi maailmalla yli 10 000 kappaletta. Tätä nykyä DC-2-koneita on maailmassa enää kymmenkunta.
Yksikään toinen lentokone Suomen Ilmavoimien historiassa ei ole suorittanut niin monenlaisia tehtäviä niin pitkään, kuin Douglas DC-2 kuljetuskone, lempinimeltään Hanssin-Jukka. Tämä “Härmän Häijy” ehti vuosien 1935–1955 välisenä aikana toimia matkustaja-, kuljetus-, valokuvaus-, ja laskuvar-johyppykoneena. Lennettiinpä sillä talvisodassa yksi pommituslentokin.
Kenties kunniakkaimman tehtävänsä Jukka hoiti syksyllä 1941, kun se lensi huoltolentoja Itä-Karjalaan vieden ammuksia ja polttoainetta Laguksen panssarivaunuille ja tuoden paluumatkalla vaikeasti haavoittuneita sotasairaalaan. Monen henki pelastui nopean hoidon ansiosta. Koko ajan lennoilla oli vaarana ilmatorjunta ja vihollishävittäjät.
Hanssin-Jukka päätyi sotien jälkeen Hämeenlinnaan, jossa se toimi kahviona pari vuosikymmentä.
Monien vaiheiden jälkeen tämä maineikas lentokone ”pelastettiin” Tikkakoskelle, jossa se entisöidään kesän 1944 väreihin.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


13 €
Ilmoitus on sulkeutunut 1.6.2024 14:35
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.