Kuvaus

Michael Fray: päistikkaa

Tammi Keltainen Kirjasto 2004, 2.painos, kovakantinen, 436 sivua 

Satiirinen romaani taidemaailmasta ja moraalin venyvyydestä houkutuksen edessä

Filosofi Martin Clay tunnistaa hämmästyksekseen naapureidensa kotona roikkuvan taulun kadonneeksi Bruegheliksi.
Mitä ihminen tekee tällaisessa tilanteessa? Menee ja sanoo että teillä roikkuu Brueghel tuolla kylppärissä? Vai herääkö houkutus pimittää tieto ja koettaa hyötyä tilanteesta?


Michael Frayn käyttää dramaturgin kykyjään ja kokemustaan tässä hullunhauskassa, yllättävässä romaanissa. Martin Clay ja vaimonsa Kate ovat omanarvontuntoisia kaupunkilaisia ja hyväksyvät vastentahtoisesti kesänaapurinsa Tony Churtin ja tämän nuoren vaimon päivälliskutsun. Mitä yhteistä heillä voisi olla näiden maajussien kanssa, olkoonkin että kartano on suuri ja komea? Isännällä on kuitenkin heille tehtävä: voisiko Martin vilkaista paria taulua ja arvioida ne?

Ällistyksekseen Martin huomaa tuijottavansa mielestään mittaamattoman arvokasta mestariteosta 1500-luvulta. Saattaakseen sen suuren yleisön ulottuville – ja pelastaakseen kertaheitolla oman taloutensa – hän päättää saada sen käsiinsä. Tietysti omistajalle kertomatta. Mutta onko se todella aito Bruegel?

Martin sukeltaa päistikkaa Alankomaiden 1500-luvun maalaustaiteen historiaan tutkimuksessaan, josta tulee hänelle lähes pakkomielle. Autenttisuuden ja väärennöksen, varman ja epävarman tematiikka kulkee yhtä lailla ajatusten ja elämäntyylin kuin taideteosten tasolla. Onko Martin väärässä salatessaan epäilyksensä omistajalta? Onko maaseutu aidompaa kuin kaupunki? Pyhittääkö tarkoitus keinot? Vai aliarvioiko hän kaikki tykkänään?

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 106 vrk 14 h 59 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

6 € Sulkeutuu 106 vrk 14 h 59 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.