Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Mies ja Elokuvakamera- Man With a Movie Camera (1929) Special Edition PAHVIKOTELO DVD

Ohjaaja Dziga Vertovin kokeellinen kaupunkisinfonia ja lyyrinen dokumenttielokuva kertoo suurkaupungin elämästä ja elokuvanteosta

Elokuvaklassikko ja kulttileffa, joka paranee paitsi vanhetessaan myös katselukertojen myötä, sisältää 3 eri audioraitaa

Vuosikymmeniä edelläkävijä tekniikaltaan (aikalaiset menivät sekaisin) ja inspiroi edelleen

Peter von Baghin aution saaren elokuvia

10/10

 

Muut musiikkiin liittyvät leffat:

https://www.huuto.net/haku/words/musiikki-aiheinen/sellernro/1989369

 

 

Äänestetty maailmanTop #8 parhaaksi elokuvaksi (ja on samalla maailman paras dokumentaarinen filmi)

- Sight and Sound 2012, 846 kriitikkoa. (#1 Vertigo,  #2 Citizen Kane...)

 

 

”Kaunis, puhdistava ... selkäkarvat nousevat pystyyn”

 

”Dziga Vertov – joka oli taiteilijanimi – on varhaisen dokumenttielokuvan myyttisin tekijä, jonka parhaat elokuvat iskevät 80 vuotta syntynsä jälkeen yhtä tuoreesti kuin silloin kauan sitten. Jo hänen kuuluisimman elokuvansa viisi ensimmäistä minuuttia pysäyttävät veren: niitä voisi katsoa loputtomasti.

1920-luvulla ilmaantui monissa maissa teoksia, joista alettiin käyttää nimeä ”kaupunkisinfonia”. Vertovin kuningasteoksessa jänneväli on maksimaalinen. Yhtäältä ollaan kaupungin korkeimmissa pisteissä, jonne kuvaajakin kipuaa, toisaalta maan alla klaustrofobisissa olosuhteissa.

Kuvissa vyöryvät mielikuvituksen aikakauden näyt – Neuvostoliitto unelmamielessä. Toisaalta katutaso, eloisa ja myös täynnä puutteen merkkejä, on tavoitettu fantastisen tarkasti.

Haikeaa esityksessä on, että Neuvostoliitto muuttui eikä vastaavia ilmaisun vapauksia enää tämän hetken jälkeen ollut, Vertovillekaan.”

- Peter von Bagh

 

Trivia: Dziga Vertov kuului todellisuuteen vannovien elokuvantekijöiden "kinokkien" ryhmään ja halusi näyttää elokuvissaan elämää sen todellisessa muodossa. Hän oli myös kulttuuriradikalisti ja haukkui avoimesti tavallisen kertovan fiktioelokuvan tekijöitä impotenteiksi ja diletanteiksi puuhastelijoiksi. Pian Vertov kuitenkin kesyyntyi, sillä Isä Aurinkoinen posseinenen (1928- ) oli aika kehno kritiikin ystävä.

 

Mies ja elokuvakamera on paitsi kuvaus suurkaupungin elämästä, myös elokuva elokuvan teosta. Vertov esittelee dokumentissa useita elokuvan tehokeinoja, muun muassa nopeutuksia, hidastuksia, rinnakkaisleikkauksia, stop motion animaatioita, vinokulmakuvausta, split screenejä, hyppyleikkauksia, erikoislähikuvia, trikkikohtauksia,  päällekkäis- ja pysäytyskuvia ym.. Toisinaan kamera kuvaa elokuvalaboratorion leikkauspöytää ja elokuvateatteria, kunnes kameramies jatkaa taas matkaansa.

Elokuvassa ei ole käsikirjoitusta eikä välitekstejä. Odessaa esitellessään elokuva vertautuu Walter Ruttmanin elokuvaan Berliini: suurkaupungin sinfonia. Koneromantiikan ajan hengessä Vertov ihailee lentokoneita, raitiovaunuja ja tehtaiden koneita. Nopeiden leikkausten esikuvana ovat Sergei Eisensteinin montaasiteoriat, kuvauksen taas Aleksandr Rodtšenkon konstruktivismi ja valokuvat.

 

Elokuvan alussa kameramies kuvaa suurta elokuvateatteria, jossa valmistellaan illan esitystä. Yleisö saapuu sisään projektorinhoitajan vielä viimeistellessä projektoria esityskuntoon. Lopulta valkokankaalle heijastuu kuva aamuisesta kaupungista, jonka kaduilla kävelee vain muutama ihminen. Vähitellen ihmiset heräilevät, pukevat vaatteet ylleen, ja suurkaupungin päivä alkaa. Kameramiestä tulee noutamaan autonkuljettaja ja kuvaajan urakka tallentaa päivä filmille alkaa.

Elokuvakamera kiertää ympäri kaupunkia kauneussalongeista tehtaisiin ja uimarannoilta kaivoksiin. Filmille tallentuvat myös häät, synnytys ja hautajaiset.

 

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Dziga Vertov (oikea nimi David Kaufman)

Kuvaaja: Mihail Kaufman (Dziga Vertovin veli)

Leikkaus: Dziga Vertov, Jelizaveta Svilova (vaimo)

 

Kesto: 68 min

Aluekoodi: R2 = eurooppa

Kuva: 4:3  MV

Ääni: Mykkäelokuva, jossa valittavana 2 eri musiikkisäestystä ja 1 komm.raita (engl)

  • musiikkisäestys: The Alloy Orchestra - tarkkaan Vertovin nuoteista
  • musiikkisäestys: In The Nursery - kiertäneet leffan mukana, upea nykyaikaisempi sovitus
  • kommenttiraita; Yuri Tsivian - johtava venäläisen + Neuvostoliiton mykän elokuvan asiantuntija

Tekstitys: Englanti (ei ole julkaistu suomeksi)

 

Ekstrat:

  • Kohtausvalikko
  • Biografiat
  • Elokuvajulisteet

 

Kunto: hyväkuntoinen

 

Katso myös muut kohteeni: http://www.huuto.net/hakutulos/sellernro/1989369

Keräily/harvinaisuuksia yms.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hakusanat: kokeellinen dokumenttielokuva, neuvostoliittolainen elokuva, mykkäelokuva, montaasielokuva, Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Taistelulaiva Potemkin 1925, Nanook of the North Nanook Pakkasen poika 1922, Cameraman's Revenge 1912, Tohtori Caligarin kabinetti 1920, Kameramies - Cameraman (Buster Keaton) 1928, Andalusialainen koira (Luis Bunuel) 1929, Scorpio Rising 1964, Wavelength 1967

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


23,50 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 9.5.2024 21:25
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.