Kuvaus

Mika Waltari: Nej, vi kommer aldrig att dö

  • originalets titel: Antero ei enää palaa
  • Schildts, 3. upplagan 1940: Trådhäftad bok, dvs bok med bundna sidor men mjuka pärmar, 199 sidor
  • Försättsbladet är limmat som stöd innanför frampärmen. Limmade revor i pärmens kanter och veck i hörnen på pärmen. Inga fläckar, men en del sidor ojämnt uppsprättade.
  • PRIS: 2 euro + frakt 4 euro som brev inom Finland och Åland = 6 euro ELLER 6 euro som spårbart paket hem i brevlådan (utom till Åland: se nedan) = 8 euro  (Jag rekommenderar paketalternativet: jag kan inte ansvara för postens ev. feldelade eller borttappade brev)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt från olika annonser av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Mika Waltaris krigsroman i svenska översättning: En bok som inte är i bästa skick, men som kan vara svår att få tag på idag.

Med en yrkesförfattares förmåga skrev Mika Waltari (1908–1979) lika väl om stora teman ur världshistorien som om sin egen tids stadsbor. Han skrev tegelstensromaner, miniatyrromaner, detektivromaner, skådespel, filmmanuskript lika väl som texter till seriemagasin. Hans produktion förmedlar ett allvarligt religiöst sökande, men också en tolerant och lättsam världslighet.

Under krigsåren skrev Waltari bl.a. den här okonstlade vinterkrigsromanen  Antero ei enää palaa (Nej, vi kommer aldrig att dö), där han skildrade stämningarna vid fronten i Kollaa:

Mika Waltari har skrivit den första romanen med motiv från Finlands vinterkrig 1939-1940.

Tillkommen mitt under brinnande krig vill denna bok ge en verklighetstrogen och förtätad bild av de ödestunga månader, som Finlands folk genomlevde under kampen för sin nationella tillvaro. Allt det självuppoffrande mod och den djupa fosterlandskärlek, som svetsade alla folklager samman till en obrytbar gemenskap, har författaren låtit speglas i skildringen av en frontman och hans unga hustru, vilka som så många tusen andra upplevde en sista lycklig sommar för att sedan mötats av krigsutbrottet på kontinenten, det smygande hotet mot sitt eget land, inkallelserna och evakueringen, Moskva-förhandlingarnas nervpåfrestande veckor, beredskapsarbetet vid fronten och på hemorten, de första brutala bombangreppen mot civilbefolkningen och de begynnande striderna på Karelska näset.
Författaren ger expressiva närbilder av krigets hårda verklighet i skyttegravarna och inblickar i vardagslivet bakom fronten, där alla krafter mobiliserats för den stora gemensamma uppgiften. Berättelsens sista avsnitt omfattar den ryska februarioffensiven på Näset, då de finska trupperna under den mest fruktansvärda trumeld krigshistorien känner kämpade sin sega och förtvivlade kamp mot den väldiga övermakten, samtidigt som fientliga flygarmador förhärjade fredliga städer och bygder inne i landet. Soldaternas pliktuppfyllelse in i det sista och den tysta heroismen på hemfronten talar med verklighetens egen stämma ur denna roman, vars titel uttrycker den tro som bar Finlands folk över alla lidanden och påfrestningar.


(Baksidestext, Holger Schildts Förlag, 1940)

sökord: krigsromaner vinterkriget historia finland andra världskriget finska författare finsk litteratur

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 39 vrk 6 h 24 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2 € Sulkeutuu 39 vrk 6 h 24 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.