Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Sven Lokka: "MISSÄ ON MUUTTOLINNUN KOTIMAA" , Kustannus Veikko Erkkilä 1999. 1.osa "Muurmannin suomalaiset"-trilogiaa. Kovat kannet, sidottu, originaalit kansipaperit, 206 sivua. Mukana kartta Petsamo-Uuras-Kuola-vuono-Tuloma-alueelta. Sivut aavistuksen kellastuneet, muuten käytännössä uudenveroinen kunto (kuolinpesän kirjahyllystä).

Venäjänsuomalainen Sven Lokka syntyi Tuloma-joen varrella 1924. Hän kertoo tässä kirjassa Kuolan rannikon suomalaisista, erityisesti Uuraan kylän asukkaista ja heidän kovista kohtaloistaan Stalinin Neuvostoliitosta. Kerronta alkaa 1860-luvulta, kun Suomesta saapuivat ensimmäiset muuttajat maamme nälkävuosia pakoon. Tsaarin-valta jopa houkutteli suomalaisia Kuolaan, ja ensimmäiset vuosikymmenet olivatkin optimistista kehityksen ja kasvun aikaa.
Ensimmäinen maailmansota toi englantilaiset sotajoukot taistelemaan bolsevikki-hallitusta vastaan, ja lisäksi Venäjän sisällissota aiheutti jakoja suomalaisyhteisön keskelle. traagisia kuolemia/murhia ja karkotuksia oli kutistamassa porukkaa, ja vaarallinen kalastus Jäämerellä myös vaati veronsa.
1920-luvulla väki pantiin puoliväkisin kalastaja-kolhoosiin. Sitten 1930-luvulla "kansanvihollisia" alkoi löytyä joka toisesta. Eräistä kylistä vietiin ja tapettiin kaikki suomalaismiehet, lapset lastenkotiin ja naisiakin karkoitettiin. Lopullinen kuolinisku Kuolan suomalaisyhteisölle oli sen pakkomuutto vuonna 1940 Karjalaan alueille, jotka Suomi oli luovuttanut Moskovan rauhassa. Jopa Puna-armeijassa taistelleita suomalaisia karkoitettiin leireille Siperiaan ja estettiin palaamasta Kuolaan. Jotkut taistelivat Petsamon rintamalla suomalaisia ja saksalaisia vastaan, pari taistelukertomusta mukana.
Vaiettua historiaa ja kovia kohtaloita. Paljon elämäntarinoita tuntemistaan ihmisistä on kertonut uuraslainen Tyyne Heikkinen hiukan ennen kuolemaansa, sekä pari muuta venäjänsuomalaista omia muistojaan.

Ostaja maksaa postikulut 4,50 € Helposti-kuoressa. HUOM! Katso myös muut militaria- ja lentosota-ilmoitukseni.


jäämeri kuola petsamo uuras tuloma port vladimir läätsi bieloi kalastajasaarento liinahamari petroskoi litsina luovutettu alue muurmannin legioona murmansk muurmanni kuola-vuono ruija kirkkoniemi puna-armeija nkvd kgb

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Lähtöhinta:
9,50 €
Ilmoitus on sulkeutunut 5.5.2024 21:01
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.