Kuvaus

Pirkko Koskenkylä KAUAS ON PITKÄ MATKA

Kustantajana on Otava v. 2001 (1.painos). (KUVITETTU MATKAKIRJA).

Kirja on kovakantinen ja varsin hyväkuntoinen (siistit kansipaperitkin).

"Thaimaassa rakennetun Voyager-moottoriveneen avulla Pekka ja Pirkko Koskenkylä toteuttivat merellisen unelmansa. Vene kuljetti heitä Kaukoidästä Välimerelle, Yhdysvaltoihin, Bahamalle, Karibialle... PURJEKHDUS, VENEILY

Välimeren lumoava saaristo hurmasi menneisyytensä suuruudella. Bahaman kirkkaat vedet ja valkoiset hiekkarannat painuivat ikuisesti mieliin, sieltä löytyi paratiisi. Karibia antoi elämyksiä, Amerikan itärannikon moninaisuus hämmästytti. Veneellä koettiin meren valtavaa voimaa ja tyynen leppoisuutta, elettiin juhlaa ja arkea, tehtiin neljä mielenkiintoista valtameriylitystä, vietettiin talvia eksoottisissa maisemissa. Vene vei paikkoihin, jotka muutoin eivät olisi koskaan osuneet kohdalle.

Kirja on enemmän kuin venekirja, se on myös nojatuolimatkailijan toivekirja. Kauas on pitkä matka. Lähde kanssamme kiehtovaan seikkailuun."

Ote kirja-arvostelusta: "Meitä on moneksi, naiivia sanontatapaa käyttääkseni. Tässä tapauksessa osoitan sormellani erilaisia maailmanmatkaajia, viidakoissa ja merillä kulkevia. "Kun ihmisellä on unelma ja hän pääsee toteuttamaan sen, sitä voi kutsua onneksi." Näin Pirkko Koskenkylä teemoittaa osuutensa suuresta unelmasta ja saavuttaa onnensa maailman meriä kiertämällä yhdessä hyvän kaverinsa, aviomiehensä Pekka Koskenkylän kanssa.

Onni on ilmojen tuulissa, merien aalloissa ja tyvenissä, eksoottisissa saarissa, valkoisissa rinnekaupungeissa ja kylissä, kansojen historioissa.

En voi muuta kuin ihmetellä noita kahta sijoittuneina niitten tusinan tai parin suomalaisen joukkoon, jotka toteuttavat unelmaansa purje- ja moottoriveneillä, jopa omatekoisilla, maailman meriä rassaamassa. (Kokkolalaisiakin on tietääkseni antamassa omaa osuuttaan tässä sankarillisten merenkyntäjien odysseiassa.)

Jotkut ovat kertoneet kirjan muodossa elämänsä seikkailuista aavoilla vesillä. Pirkko Koskenkylä on yksi heistä, nyt jo toisella teoksellaan. Kauas on pitkä matka on pari vuotta sitten ilmestyneelle Mielenkiintoinen tuttavuus-opukselle suoranainen jatko. Näin on moottorialus Voyager tullut tutuksi niille, jotka ovat lukeneet ensimmäisen kirjan. Minä en ole, niinpä teen debyytin voyagerilaisten maailmanmatkalle. Kurkistan etukäteistietoja saadakseni kakkoskirjan esipuheeseen:

"Pekka Koskenkylä rakensi unelmaveneensä Voyagerin, joka laskettiin vesille Thaimaassa keväällä 1995 ja siitä alkoi viisi vuotta kestänyt mielenkiintoinen meriseikkailu."

Voyager keinutteli isäntäväkeään Thaimaasta Eurooppaan ja Amerikkaan ja sieltä takaisin Välimerelle.

Pirkko Koskenkylä nimeää miehensä merkittäväksi veneenrakentajaksi Swanien ja Mirabellojen isäksi. Mirabelloja rakennettiin Thaimaassa. Naiivina kysymyksenä nousee mieleen: millä lailla rakensi? Ei ainakaan kirves kädessä, luulen. Pikemminkin suunnittelijana, veneteollisuuden johtajana?

Kauas on pitkä matka on enemmän kuin matkakirja, se on myönnettävä. Lähtiessään venekunta alkoi ahmia maisemia ja historiaa jo Ranskan Rivieran tasolta, laajensi omaa ja lukijain tietämyksiä Napoleonin elämänvaiheissa myötäeläen Elban ja Saint Helenan saarilla. Mutta todellinen historian kirjo tulee vastaan Kreikan pikku saarilla, joitten rinteillä kohosivat valkoisten kaupunkien ja kylien sikermät. Voyager puski keulansa lukemattomiin lahdenpohjukoihin, joissa oli joskus kymmeniä toisia valkoisia huvipursia. Koskenkylät solmivat monia mielenkiintoisia tuttavuussuhteita, joita päästiin uudistamaan esim. maapallon toisella rannalla.

Pirkko Koskenkylä on kreikkalaisen historian lukenut – hänen opastuksessaan saamme valaisua mm. Odysseuksen retkistä saarivaltiossa ja sen ulkopuolellakin. Kreikan saaret on heitetty nonparelleina Joonianmeren ja Turkin rannikon väliin. Ihmeitä kokien Koskenkylän pariskunta jatkaa Turkin puolelle Marmariksen rannikolle ja kokee taas Fethiyen lahdilla unohtumattomia elämyksiä. Tapaamiset paikallisten asukkaitten kanssa entinen Tv-toimittaja merkkaa myönteisinä tapauksina.

Välillä Koskenkylät lepäilevät ylellisessä venekodissaan, kunnes taas on aika nostaa ankkuri. Edessä on Karibian meri ja millennium, uusi vuosituhat, joka otettiin vastaan Floridassa Fort Lauderdalissa. (Ihmetyttää muuten, ettei kirjan tekijä ole löytänyt millenniumiin toista ännää, joka tietääkseni siihen kuuluu).

Voyage on Koskenkylille mikä tahansa koti mukavuuksineen, välttämättömine tiloineen ja kalusteineen. Se tarvitsee aika ajoin siivousta ja huoltoa suolavesien ja pohjaan tarttuvien eliöitten vuoksi. Karibian saarten tuntumassa matkalaiset joutuvat hirmumyrsky Lennyn kynsiin ja siinä on lähellä niin ihmisten kuin uivan kodin menetys.

On selvää, että tällainen matkailu ei sovi kaikkien luonnolle eikä kukkarolle. Se on haaste, jonka ottavat vastaan rohkeat, avarakatseiset miehet ja naiset ja joitten eläminen ei ole viimeisen pennin päälle."

Ostajalle postikulut (painon ja paksuuden takia postitus pakettina) tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 39 vrk 3 h 5 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

9 € Sulkeutuu 39 vrk 3 h 5 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.