Kuvaus

Sam Greenlee: MUSTA NYRKKI. Suomentanut Seppo Loponen. 1970 WSOY. 222-sivuinen sidottu kirja, lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Musta nyrkki (1970; The Spook Who Sat by the Door 1969), yhdysvaltalaisen Sam Greenleen esikoisteos, on fiktiivinen tarina Dan Freemanista, ensimmäisestä mustasta CIA:n upseerista sekä tiedustelupalvelukoulutukseen osallistuneista henkilöistä ja poliittisista ryhmistä, jotka käyttivät myöhemmin erikoiskoulutustaan tiedusteluun, poliittiseen alistamiseen ja sissisotaan CIA:ta vastaan. Teos on paitsi jännitysromaani, trilleri, myös yhteiskunnallinen romaani, 1960-luvun kuvaus. 

"Kirjan päähenkilö soluttautuu ensimmäisenä mustana CIA:han, hankkii siellä parhaimman mahdollisen koulutuksen ja palaa takaisin ghettoon organisoimaan mustan vallankumousarmeijan ja johtamaan sen ensimmäisiä taisteluja. Siinä tämän jo muodoltaan erittäin kiinnostavan ja taitavan teoksen juoni. Se on omituinen jännityskirjan ja aatetilityksen yhdistelmä, sekoitus todellisuutta ja kuvitelmaa edellisen määrätessä, viimeisin lisä Mustan Vallan ideologiseen ja toiminnalliseen ohjelmaan. Integraation haave tapettiin yhdessä Kingin kanssa, jäljellä on vain aseellinen taistelu, jossa kaikki valkoiset ja myös musta keskiluokka ovat vihollisia. Tämä hurmioitunut väkivallan profetia herättää kahdenlaisia tunteita: kyllästyminen aiempiin huonoiksi havaittuihin keinoihin on ymmärrettävää, samoin halu lyödä lujaa takaisin. Mutta sissisotansa lopullista tavoitetta ei Greenlee kuitenkaan onnistu selvittämään, sen keinot hän hallitsee sitäkin paremmin. Kun jälleen ensi kesänä alkaa neekerislummeissa tapahtua jotain, on tämä kirja syytä pitää mielessä." – Pertti Jokinen, Arvosteleva Kirjaluettelo

Sam Greenlee (1930 Chicago, Illinois – 2014 Chicago, Illinois) oli afro-amerikkalainen esseisti, kirjailija, runoilija ja käsikirjoittaja. Greenlee toimi jo 15-vuotiaana Chicagossa värillisten ihmisten edistämisliitossa, joka vastusti mustien kouluttamista vastustavia valkoisia opiskelijoita. Palveltuaan kaksi vuotta Yhdysvaltain armeijan luutnanttina Greenlee liittyi Yhdysvaltain tietopalvelun ulkomaanedustukseen, jota palveli Irakissa, Pakistanissa, Indonesiassa ja Kreikassa. Hän asui Kreikassa useita vuosia. Myöhempinä vuosikymmeninä hän asui myös Espanjassa ja Ghanassa, ennen kuin palasi kotikaupunkiinsa. Sam Greenlee tunnetaan parhaiten romaanistaan The Spook Who Sat (1969; suom. Musta nyrkki 1970). Yhdysvaltalaiskustantajien hylättyä käsikirjoituksen teos julkaistiin Iso-Britanniassa 1969. Se on käännetty mm. ranskaksi, italiaksi, hollanniksi, japaniksi, saksaksi, ruotsiksi ja suomeksi. Romaaninsa pohjalta Greenlee käsikirjoitti samannimisen elokuvan, jonka ohjasi Ivan Dixon 1973.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 59 vrk 5 h 4 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 59 vrk 5 h 4 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.