Kuvaus

SILJA RANTANEN HELSINGIN TAIDEHALLI 12.8 - 12.9.1993 (uusi)

Helsingin Juhlaviikkkojen VUODEN TAITEILIJA 1993 näyttelyjulkaisu, 128 sivua (monivärikuvitus), tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirja on pehmeäkantinen ja erittäin hyväkuntoinen (= uudenveroinen).

Ote näyttelyn arvostelusta (Helsingin Sanomat / Vesa Oja)

"Helsingin juhlaviikkojen tämän vuoden taiteilijan, taidemaalari Silja Rantasen , 38, näyttely on nyt valmis ja avoinna yleisölle Helsingin taidehallissa, jonka näyttelysalien maalatut seinät ja kesällä remontoitu julkisivu juhlistavat hänen takautuvaa näyttelyään.

Rantasen näyttely aloittaa samalla Helsingin juhlaviikot ja niihin liittyvät näyttelytapahtumat. Juhlaviikkojen konsertit ja muut ohjelmat käynnistyvät vasta parin viikon kuluttua.

Tapahtumiin kuuluu myös samanaikaisesti avautuva toinen retrospektiivi Nykytaiteen museossa. Se on taidemaalari Paul Osipowin , 54, maalausten näyttely, johon yleisö voi tutustua huomisesta lähtien.

Molemmat taiteilijat kuuluvat kansainvälistä ja lähinnä pohjoismaista tunnustusta saaneisiin suomalaisiin kuvataiteilijoihin. Heidän tuotantonsa esittelyt niveltyvätkin hyvin juhlaviikkojen tämänvuotiseen teemaan Kansainvälinen Suomi .

Silja Rantanen teki läpimurtonsa viime vuosikymmenen alussa, josta lähtien näyttely kattaa hänen tuotantonsa.

Vuoden taiteilija -näyttelyssä on 70 hänen teostaan viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Mukana on pääasiassa Helsingissä esillä olleita maalauksia, ja niistä monet ovat osallistuneet myös näyttelyihin Pohjoismaissa, muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.

Näyttelyripustus on kansantajuinen

Monessa yhteydessä on tähdennetty, että hän tutkii esittämisen malleja ja näkemisen tapoja, joita tietyt kulttuuriset sopimukset määrittelevät.

Alussa Rantanen suuntautui etenkin varhaisrenessanssiin aiheisiin. Näyttelyssä sitä havainnollistaa suorastaan didaktisessa aikajärjestykessä ripustettu valikoima hänen italialaista taidetta ja arkkitehtuuria analysoivista varhaisista maalauksistaan: Giotton talo (1983), Kupolin leikkaus (1983), Angelico (1984) ja eri versiot maalauksesta Padova (1985).

Rantanen on suunnitellut näyttelynsä ripustuksen käyttäen apuna pienoismallia Taidehallin näyttelysaleista. Hän tähdentää ripustuksen "kansantajuisuutta".

"Minun teoksiini on lyöty vaikeatajuisen leima. Siksi olen noudattanut suorastaan triviaalia ripustuskonseptia ja asettanut maalaukset aikajärjestyksessä esille. On tarkoitus, että niitä ymmärtäisivät sellaisetkin katsojat, jotka eivät entuudestaan tunne tuotantoani", hän kertoo.

"Jos tämän jälkeen saisin tehdä toisen takautuvan näyttelyn, ripustaisen teokset aivan toisella tavalla." Rantanen sanoo, että retrospektiivi sopii hänen työskentelyynsä. "Taannehtivan katsauksen luominen on ihanaa. Minä suorastaan tarvitsen sitä, koska se on osa työskentelytapaani, johon liittyy aina omien vanhojen teosten vertailu." Se käy havainnollisesti ilmi sarjasta tuoreita lyijykynäpiirroksia, joissa taiteilija tekee synteesiä aikaisemmista teoksistaan. Samankaltaiseksi yhteenvedoksi Rantanen mainitsee myös uuteen Hämeenkylän kirkkoon viime vuonna tekemänsä maalaukset ja vasta ilmestyneen Värityskirjan.

Kauneus on kannanotto

Vanhan taiteen sijasta hän alkoi yhä enemmän lainata aiheita omista maalauksistaan.

Rantasen taiteessa kauneus on moraalinen kannanotto. Se on ydinkysymyksiä myös viimeisimmissä maalauksissa.

"Katsoja saa aivan vapaasti nähdä näissä pullia tai ristejä, mutta minulle maalaukset merkitsevät arkkitehtuuria ilman taloja. Tai ne ovat rakenteita ilman arkkitehtonisia kaavakuvia." Silja Rantasen taiteessa korostetaan usein älyllisyyttä. Itse hän sanoo käsittelevänsä vaikeita ja moniselitteisiä kysymyksiä lapsenomaisesti.

Silja Rantanen opiskeli maalausta Suomen taideakatemian koulussa 1976-80. Sitä ennen hän opiskeli jonkin aikaa arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa. Siksi hänen yhteytensä mainitaan usein, mutta sitä hän itse pitää ylikorostuksena.

"Arkkitehtuuri on vain keinotekoinen tapa kohottaa merkitystäni kuvataiteilijana", Rantanen naurahtaa ja muistuttaa hilpeästi, että ammattien ranking-listalla arkkitehti on korkeimmalla heti arkkipiispan jälkeen."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 81 vrk 17 h 5 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

22 € Sulkeutuu 81 vrk 17 h 5 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.