Kuvaus

Teuvo Saavalainen: TÄNÄ YÖNÄ. 1972 Gummerus. 191-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Tänä yönä (1972) -romaanin tapahtumat sijoittuvat Kotkaan. Lehtori Koivula on poikamies, neljissäkymmenissä. Elämä on hänelle enimmäkseen taakka. Hän on tietoinen ihminen, kykenemätön hetkeksikään vaipumaan siihen ajatuksettomaan uneen, jossa useimmat viettävät elämänsä. Hän kärsii yksinäisyydestään, aggressioistaan, ajan armottomasta kulusta… Avioliitto ei häntä houkuttele, sillä tuttavien avioelämä näyttää olevan yhtä helvettiä. Koivula tuntee itsensä kodittomaksi myös aatteiden osalta, hänellä ei ole ”leiriä mihin päänsä kallistaa”. Vasemmistolaiset pitävät häntä porvarina, porvarit kommunistina ja opettajatoverit ylipäätään mahdottomana. Oppilaat sentään antavat arvoa hänen suvaitsevaisuudelleen ja täydelliselle tärkeydenpuutteelleen. Niinpä Koivulalla on kevään lakkiaisiltana paikka ja joukko mihin mennä. Paljon hän ei tästäkään tilaisuudesta jaksa toivoa, mutta hän menee kuitenkin – jos ei muuta niin päästäkseen edes hetkeksi vieterinsä löysälle remuisassa sakissa. Kovin vahvasti ei Koivula tänä lakkiaisyönä yrityksestään huolimatta humallu, mutta hän saa sen sijaan jotakin muuta: tyydyttävän yhteyden, uuden näkemyksen ihmisten veljeydestä. Koivula paranee tänä yönä saunan ja viinan voimalla – tervan sijasta hänellä on tyttö, eräs oppilaista, melkein nimetön ”rakas ruumis”.

Teuvo Saavalainen (1927 Kotka – 2002 Virrat) oli kirjailija ja lukion äidinkielen opettaja. Hän syntyi Kotkassa ja teki elämäntyönsä Virroilla toimien kirjailijana opettajan työnsä ohella. Saavalaiselta ilmestyi 1970-luvun alussa teokset Yksilön ylösnousemus (1971) ja Tänä yönä (1972). Saavalaisen pääteoksena voitaneen pitää kirjaa Ja poika vaikenee (1984), joka oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Saavalaisen kirjat ammentavat realismista, vaikka ne ovatkin fiktiivisiä. Saavalaisen omien sanojen mukaan lukiessaan kirjaa ihminen lukee viime kädessä tarinaa itsestään. 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 17 vrk 14 h 35 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 17 vrk 14 h 35 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.