Kuvaus

Turistin tilat. Tilallisuus modernin matkustajan kokemana. Turun Historiallinen arkisto 58. Toim. Leila Koivunen, Taina Syrjämaa ja Ilse-Mari Söderholm. Sidottu, 228 sivua. Turku 2006. Hienosti taitettu ja runsaasti kuvitettu teos matkailun historiasta. Käyttämätön ja uudenveroinen.

Jokainen meistä on turisti. Jokainen meistä on istunut rautatieasemilla, asunut hotelleissa ja kierrellyt museoissa. Miten nämä turistiset tilat ja niiden kokeminen ovat historiallisesti muotoutuneet?  Käsillä oleva teos jäljittää tällaisten tilojen syntyä sekä niiden merkitystä turistille 1800-luvun puolivälistä toiseen maailmansotaan. Tuolloin syntyneet asenteet ja käytännöt vaikuttivat moderniin turismiin sekä loivat monia niistä turistin tiloista, jotka ovat keskeisiä tänäkin päivänä.

Teos seuraa matkailijaa kotoa matkalle ja takaisin kotiin. Jo kotona matkalle lähtijä on voinut tehdä nojatuolimatkoja sekä luoda mielikuvia ja ennakkokäsityksiä erilaisten viestien perusteella. Matkalle lähdettäessä on kohdattu heti uusia tiloja: junia, autoja ja laivoja, jotka ovat avanneet uudenlaisia näkökulmia ympäröivään todellisuuteen. Määränpäässä matkailijoilla on jälleen ollut vastassa uusia tiloja: hotelleja, metsästysmajoja ja parantoloita. Lisäksi hänellä on ollut täytettävänään monia turistisia velvollisuuksia, kuten nähtävyyksien katselua ja maisemien ihailua. Ne ovat vieneet hänet museoihin, näköalapaikoille ja hiekkarannoille. Kun loma on vietetty, jäljellä ovat kokemukset ja muistot, jotka kuljetetaan kotiin. Valokuvien lisäksi muistoja on palautettu mieliin matkamuistojen tai vaikkapa matkalla tutuksi tulleiden ruokalajien muodossa. Muistikuvien ja niiden vahvistamisen kautta matkailija on ulottanut turistin tilan myös kotiinsa. Tilassa oleminen ja tilan kokeminen, jotka ovat erottamaton osa ihmisen elämää, ovat toistaiseksi jääneet historiantutkimuksessa marginaalisiksi. Tämä teos pureutuu kulttuurisesti muotoutuvaan tilallisuuteen: sekä matkailijoille suunniteltuihin tiloihin että heidän kokemuksiinsa.

Sisällys
KOTONA
Leila Koivunen, Taina Syrjämaa ja Ilse-Mari Söderholm
MATKALLA KOHTI MÄÄRÄNPÄÄTÄ
Hannu Salmi: Rautatiasemalla ja junassa
Kalle Toiskallio: Autossa
Maija Mäkikalli: Laivalla
MAJAPAIKASSA
Taina Syrjämaa: Hotellissa
Ilse-Mari Söderholm: Metsästysmajassa
Svenbjörn Kilander: Parantolassa
VELVOLLISUUKSIA HOITAMASSA
Leila Koivunen: Nähtävyyksiin tutustumassa
Eero Kuparinen: Hautausmaalla
Ilse-Mari Söderholm: Maiseman äärellä
Tuomas Räsänen: Luonnossa
HUVITTELEMASSA
Auvo Kostiainen: Auringossa – Suomen Rivieralla
Kalervo Hovi: Tanssiparketilla – yöelämää Tallinnassa
Henri Terho: Teatterissa – Ansa Ikonen Lontoossa
JÄLLEEN KOTONA
Taina Syrjämaa

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 107 vrk 11 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

8 € Sulkeutuu 107 vrk 11 h 54 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.