Kuvaus

Kovakantinen (21,5 x 18 senttiä)
243 sivua

Valtakunnan vaihdos 1809
- Ajan tuntoja Alopaeuksen pappissuvun papereissa
Toimittanut Kari Tarkiainen
SKS 2009

Merkkivuosi 1809, Suomen siirtyminen Ruotsin alaisuudesta osaksi Venäjän keisarikuntaa, kirvoitti kokonaisen tunteiden, mielipiteiden ja epäluulojen ryöpyn Suomen asukkaiden mielissä. Tavallinen kansa oli kauhuissaan peläten maaorjuutta ja venäläisiä väenottoja, kun taas ylemmät säädyt suhtautuivat muutokseen tyynemmin toivoen uuden aseman merkitsevän pitkäaikaista rauhaa ja hyvinvointia Ruotsin aikana koettujen alituisten sotien vastapainoksi. Mutta mielipiteet menivät eliitinkin parissa ristiin

Kansan ja yläluokan välillä vaikutti papisto, jonka asenteisiin esivalta - ensin ruotsalainen, sitten venäläinen - kiinnitti erityistä huomiota.
Papeillahan oli rahvaan silmissä luontaista arvovaltaa, ja heidän sanoihinsa oli totuttu luottamaan vaikeina aikoina. Mitä he sanoivat saarnastuoleistaan ja pitäjänkokouksissa oli usein tärkeintä informaatiota, mitä ihmiset voivat saada. Porvoon hiippakunnassa vaikutti kokonainen pappisklaani, tuomiorovasti Magnus Jacob Alopaeus poikineen ja sukuineen. Heidän kannanottojaan kuultiin sekä kirkossa että Porvoon lukion ylemmässä oppisalissa,, jossa suvun eri jäsenet pitivät komeita merkkipäiväpuheita.

Tohtori Kari Tarkiainen on käynyt läpi Alopaeusten paperit - kirjeenvaihdon, saarnat, juhlapuheet, päivä kirjat ja jopa almanakkamuistiinpanot - valtakunnan vaihdoksen näkökulmasta. Hänen toimittamansa teos valaisee vuosien 1808-1809 murrosta esivaiheineen yhden perheen ja suvun näkökulmasta. Dokumentit on käännetty suomeksi ja varustettu johdannolla ja kommentaareilla.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 80 vrk 8 h 15 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

10 € Sulkeutuu 80 vrk 8 h 15 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.