Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Vasili Grossman: KAIKKI VIRTAA. 1991 WSOY. 250-sivuinen sidottu kirja, täysin ehjä ja siisti, kansipaperissa tarran jälkeä, kannen ja esilehden väliseltä lehdeltä peitetty alkuperäisen omistajan nimi, ei muita merkintöjä.
 
Kaikki virtaa (1991; Vsyo techyot 1963) on romaani ihmisistä diktatuurin puristuksissa; vihasta, rakkaudesta ja ”vapaudesta” – sanasta, joka aivoista kaikkoaa viimeisenä. Ivan Grigorjevitš kolkuttelee Habarovskin junan kolmannessa luokassa kohti Moskovaa. Kattokruunujen ja taulujen koristamassa asunnossa odottaa hänen serkkunsa, tunnettu tiedemies Nikolai Andrejevitš. Tervetuliaiskyyneleet valuvat, mutta rattoisaa perhejuhlaa ei synny. Ivan Grigorjevitš on tulossa pakkotyöleiriltä, jolla on kitunut kolmekymmentä vuotta. Paljastuu, että Nikolai Andrejevitš on ollut toisella puolen, niiden joukossa jotka yhteisen edun nimissä syyllistyivät ilmiantoihin, katalien kirjeiden allekirjoittamiseen, ihmisten lähettämiseen leireille ja kuolemaan.
 
Vasili Semjonovitš Grossman (1905 Berditšev, Ukraina – 1964 Moskova) syntyi juutalaiseen perheeseen Ukrainassa, muutti Moskovaan 1923 ja opiskeli kemian insinööriksi Moskovan valtionyliopistossa sekä työskenteli kaivoksessa Ukrainassa. Grossmanin ensimmäinen julkaistu kertomus oli Berditsevin kaupungissa (1934). Aluksi hänen teoksensa edustivat melko sovinnaista neuvostorealismia. Grossman oli poliittisesti naiivi eikä liittynyt kommunistipuolueeseen. Häntä kuulusteltiin Josif Stalinin määräämien vainojen aikana 1938, mutta hän säästyi monien kollegojensa kohtalolta, vankeudelta tai teloitukselta. Toisen maailmansodan aikaan Grossman toimi Puna-armeijan sanomalehden Krasnaja Zvezdan sotakirjeenvaihtajana kirjoittaen myönteisessä hengessä sotasankareista ja raportoiden natsien sotarikokista. Samaan aikaan hän teki omia muistiinpanojaan sodasta. Sodan jälkeen hän suhtautui kriittisesti moniin neuvostototalitarismin ilmiöihin. Grossmanin pääteos Elämä ja kohtalo (Zizn i sudba 1959, 1960), joka perustuu hänen omiin sotakokemuksiinsa erityisesti Stalingradin taistelussa, arvostelee suoraan stalinismia. Turvallisuuspoliisi KGB:n takavarikoitua teoksen se salakuljetettiin länteen ja julkaistiin Sveitsissä vasta 1980. Myös toinen suuri romaani, Kaikki virtaa (Vsyo techyot 1963), joka käsittelee Neuvostoliiton vaiheita, kuten vankileirejä ja Ukrainan nälänhätää, oli Neuvostoliitossa kiellossa 1960-luvulta lähtien aina Jeltsinin vallankumoukseen saakka. Vasili Grossmanin tuotannosta on suomeksi ilmestynyt Voittamaton kansa (1945 Kansankulttuuri, suom. R. R. Ryynänen; sekä samana vuonna Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, suom. L. Helo; alkuteos Narod bessmerten), Kansa on kuolematon: Kertoelma (1945 Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, suom. L. Helo), Elämä ja kohtalo (1984, suom. Esa Adrian; alkuteos Zizn i sudba), Viimeinen tapaaminen (1990 SN-kirjat; samassa kirjassa Boris Jampolski: Tarkoin vartioitu katu) ja Kaikki virtaa (1991 WSOY, suom. Esa Adrian; alkuteos Vsyo techyot 1963).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


6 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 27.3.2024 19:04
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.