Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Inger Skote: BAKOM DEN BLÅ DÖRREN. 2004 En bok för alla. 160-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Bakom den blå dörren (1991) är en dramatisk berättelse om djupaste förtvivlan, om rädsla och ofrihet. Men ochså en berättelse om ömhet, mod och frisk vrede. Och om den "största glädjen". När teaterläraren och tre av hennes elever råkar bli instängda i ett av skolans skyddsrum en fredag kväll får de inte bara anledning att börja att oroa sig över att inte komma ut, tampas med hunger och försöka att klara sig ur tristessen: de börjar också konfronteras med inre problem. Läraren blir kanske den svagaste av de alla och börjar att tänka tillbaka på allt hon gjort i sitt liv och hon börjar fundera på om hon verkligen har handlat rätt alla gånger. Sextonåriga Silvi får det också tufft. Hon känner sig utanför och tvingas mer än en gång att svälja tårarna medan hon sitter instängd tillsammans med skolans populäraste tjej och inser hur lite den populära tjejen och de andra förstår hur det kan vara att vara ensam.
Jag tror att alla människor som någon gång har varit ensamma känner igen sig i det Silvi säger och tänker. Själv känner jag igen mig så mycket att jag inte kan annat än gilla den här boken. Dessutom är boken spännande eftersom personerna i den befinner sig i en knepig situation och har anledning att oroa sig över att inte komma ut igen.

Inger Skote (1933 i Göteborg - 2015) var en svensk barnboksförfattare. Skote var utbildad dramapedagog och hade studerat litteraturhistoria, teaterhistoria och italienska. Hon debuterade med Mikaels äventyr i höghuset (1965) och har skrivit cirka 20 böcker.
Inger Skote (1933 i Göteborg - 2015) oli ruotsalainen lasten- ja nuortenkirjailija. Hänen teoksistaan on ilmestynyt suomeksi lastenkirja Tornitalon Mikko (1969; Mikaels äventyr i höghuset 1965) ja nuortenkirjat Mä vihaan niitä! (1979; Dom tiger ihjäl mej! 1973) ja Miks sä teit sen? (1979; Livrädd 1977).

 

2. Örjan Persson: VARGSPÅRET. Omslagsbild Jens Ahlbom. 2001 En bok för alla (2. uppl.). 146-sivuinen nidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä. Teos on käännetty tanskaksi (Gabriel og mig 1994), mutta ei suomeksi; myöskään muita Örjan Perssonin teoksia ei ole käännetty suomeksi.

Vargspåret (1993) är en spännande och underhållande ungdomsroman, rappt och humoristiskt berättad.
Linda Larsson bor med sin mamma i en förort till Stockholm. När hennes morfar dör ärver de hans gård och Lindas mamma bestämmer sig för att flytta dit. Linda har däremot ingen lust att flytta från stan och alla kompisarna, men det blir hon tvungen att göra ändå.
Morfaderns gård ligger långt uppe i Norrland vid en liten avlägsen by, där många saker är annorlunda. Linda känner sig ensam, men får åtminstone en katt och en häst, vilket hon aldrig hade kunnat ha i förorten. Hon lär känna samen Gabriel, som hon blir lite intesserad av.
Linda hittar varg- och skoterspår som följs åt för att sedan sluta vid en blodfläck. Hon kontaktar polisen, som misstänker att någon har förföljt vargen och kört ihjäl den, vilket såklart är strängt förbjudet. Problemet är att Linda träffade Gabriel på fjället dagen då hon fann vargspåret och hans familj har påstått att vargen är satans påfund och att de hatar den…

”En utmärkt välberättad historia som är både humoristisk, spännande och engagerande. Språket är mycket bra och dialogerna med absolut rätta ordval. Stämningar och känslor hos Linda verkar mycket äkta och alla personporträtt är realistiska och trovärdiga. Bymiljöerna från Norrland är också bra. En ungdomsberättelse med nära till identifikationen och med helt rätt tonfall.” Ulf Schenkmanis, Bibliotekstjänst

“Allt detta lyckas Örjan Persson fläta ihop till en psykologiskt trovärdig vardagsberättelse. Språket är utmärkt i sitt sammanhang. Linda är rapp i käften och hennes iakttagelser roande och lite rörande. Allt som sker är på tonåringars vis relaterat till henne själv.” Gunilla Burén, Dagens Nyheter
 
 Örjan Persson (f. 1942 Åse, Sverige) bor i Dvärsätt, en liten by mellan Östersund och Åre. Han är född i Jämtland och har bott där under större delen av sitt liv. Han gick till sjöss i femton års ålder och började arbeta som mässuppassare på en lastbåt som gick mellan Sverige och olika länder runt Medelhavet. Sen provade han på många olika jobb innan han började skriva böcker: han var brevbärare i Göteborg, arbetade i tio år som kamrer och försäljare på en elfirma, hade en stor svartvinbärsodling och odlade grönsaker osv. Tio av de böcker som hittills har kommit ut är ungdomsböcker och en är skriven för vuxna. De första är äventyrsboken Petrus på u-båtsjakt (1983) och Eva, Amadeus och kuriren (1986) som är en häst- och äventyrsbok. Alla böcker som har kommit efter de två första har i huvudsak haft Jämtland som miljö. Även om personerna i böckerna ibland har gjort utflykter till platser som New York, Västerås och Stockholm, Indien och Vietnam. I många av böckerna har han skrivit om miljöproblem, till exempel ozonlagrets uttunning, växthuseffekten, avverkning av de fjällnära skogarna, plundring av rovfågelbon och slutförvaring av utbränt kärnkraftbränsle. Han har skrivit om konflikten mellan samer och svenskar. I en del av böckerna förekommer det hästar, det beror på att han har två hästtokiga döttrar och att de i många år har haft hästar. I de tre första böckerna: Petrus på u-båtsjakt, Eva, Amadeus och kuriren samt Boplundrare (1987), är samma familj inblandad. Tre av familjens barn är huvudperson i varsin bok. Vargspåret (1993), Trogen intill döden (1994) och I säkert förvar (1995) handlar om samma flicka, Linda Larsson.

 

3. Börje Lindström: VITTERVÄDER. 1995 En bok för alla. 252-sivuinen nidottu kirja, kansien reunoissa pientä kulumaa (ks. kuva), muuten ehjä ja siisti, etukannen sisäpuolella 3.6.95 päivätty merkintä ’N. N. Aktiivisesta osallistumisesta ruotsin kielen opiskeluun’, ei muita merkintöjä.

Vitterväder (1988) är en gastkramande berättelse som handlar om den spökrädde pojken Börje som en sommar ska bo hos sin älskade faster Inga.

Men faster Inga har köpt ett spökhus ute på den ödsliga Uppsalaslätten ...
Det börjar med en våldsam bussfärd som nästan slutar i bleak döden. Sen dunkar tåget fram genom natten. När Börje kliver av är det sommarlov. Sommar och fastrar och kusiner. Men det är något som inte stammer. Vad är det som avtecknar sig i det igenspikade fönstret? Vad är det för vind som blåser genom källaren? Och varför är det  plötsligt regn och solsken på en gång – vitterväder! Börje har hört om vittror for. Hans farfar visste hur man bar sig åt med såna och i Börjes kappsäck ligger farfars specialdrag… Vitterväder är ett sommaräventyr och en släktkrönika – allt på samma gång – och här finns allt vad man kan önska sig av övernaturliga inslag.
 
 
Börje Lindström (f. 1952) är en svensk författare och redaktör. Ursprungligen kommer han från byn Latikberg i Lappland. Han började skriva redan som 16-åring och debuterade 1975 med en diktsamling. Året därpå utkom hans första ungdomsroman. Lindström har skrivit lyrik, prosa, barn- och ungdomsdramatik. Bibliografi: Skenet från den andra stranden (1975; prosadikter), Pistol (1977; ungdomsthriller), Nordvästpassagen (1983; dikter), Fem pjäser för barn och vuxna (1986; barnpjäser), Nattskyltning (1987; dikter), Vitterväder (1988; spökhistoria), Till höger om månen (1993; en bilderbok för barn med bilder av Eva Lindström), Gunnar i granskogen (1994; en bilderbok för barn med bilder av Eva Lindström), Julväder (2003; spökhistoria), Trädgårdsmästaren (2006; barn- och ungdomspjäser),  Annas Dagbok (2010; framtidsthriller).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 68 vrk 20 h 18 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 68 vrk 20 h 18 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.