x

Huuto.net FAQ

1. Käyttäjätunnus, salasana

2. Kohteet

3. Korotusautomaatti

4. Säännöt

5. Palaute

6. Käyttöongelmat

7. Maksut ja toimitukset

1. Käyttäjätunnus, salasana

"Kuinka voin vaihtaa käyttäjätunnustani"

Käyttäjätunnus toimii Huuto.netissä käyttäjän elektronisena identiteettinä, jonka perusteella käyttäjä aina tunnistetaan siksi, joka hän on. Tunnusta ei tästä syystä voi vaihtaa toiseksi. Mikäli tunnuksen vaihto on aivan välttämätöntä, ja syyt ovat perusteltuja, voidaan nykyinen tunnuksesi poistaa, ja voit rekisteröityä tämän jälkeen uudestaan. Poistaessamme nykyisen tunnuksesi ei sinulla saa olla käynnissä yhtään huutokauppaa, eikä yhtään voimassa olevaa huutoa. Kun poistamme tunnuksesi, menetät samalla vanhalle tunnuksellesi kirjatut käyttäjäpalautteet ja vanhan huuto- ja myyntihistoriasi.

"Kuinka voin vaihtaa salasanaani (tai muita tietoja)?"

Salasanan vaihtaminen onnistuu menemällä 'Oma sivu'-linkin kautta sivulle 'Tarkista tietosi/Muuta tietojasi'.

"Olen hukannut salasanani, lähettäkää se minulle!"

Voit tilata itsellesi salasanan vaihdon menemällä ensin sisäänkirjautumissivulle, ja valitsemalla sivulta linkin "Oletko unohtanut salasanasi? Klikkaa tästä!". Syötä lomakkeelle käyttäjätunnuksesi, niin saat salasananvaihtoviestin käyttäjätiedoissasi olevaan sähköpostiin.

"Kun yritän käyttää tunnustani, saan ilmoituksen 'tunnustasi ei ole vielä tarkistettu'". Koska tämä tarkistus tapahtuu, miksi tunnukseni tarkistetaan, miksi palveluntarjoajani on 'epäluotettava', voitteko nopeuttaa?"

Rekisteröitymiset, joissa sähköpostiosoitteeksi ilmoitetaan ilmaissähköpostiosoite, otetaan erikseen käsin tarkistettavaksi turvallisuussyistä. Tällä menetelmällä halutaan estää rekisteröityminen täysin virheellisin tiedoin. Manuaaliseen tarkastukseen otetut tunnukset käydään läpi vähintään joka arkipäivä, joten tunnuksesi pitäisi olla voimassa viimeistään seuraavana arkipäivänä.

"Kuinka voin poistaa tunnukseni"

Käyttäjätunnuksen sulkeminen on mahdollista käyttäjän omalla sivulla linkistä "Sulje käyttäjätunnuksesi".

"Lähettäkää minulle käyttäjän N.N. yhteystiedot!"

Käyttäjäsopimuksemme mukaisesti luovutamme käyttäjiemme yhteystietoja vain kaupanteon yhteydessä kauppakumppaneille. Jos olet ollut kyseisen käyttäjän kauppakumppani, saat hänen yhteystietonsa selville menemällä "Oma sivu"-linkin kautta kohteeseen, jossa hänen kanssaan tekemisissä olet ollut.

"Mitä tarkoittaa käyttäjätunnuksen perässä oleva numero? Entä tunnistautuminen tai henkilötietojen varmentaminen?"

Käyttäjätunnuksen perässä oleva numero ilmaisee käyttäjän palautteiden pistearvon. Huuto.netin palautejärjestelmästä saat lisätietoa palautteita käsitteleviltä ohjesivuilta.

Tunnistautuminen tarkoittaa omien henkilötietojen varmentamista verkkopankkitunnuksilla. Henkilötietojen varmentaminen tapahtuu käyttäjän henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Pankilta saatu käyttäjän henkilötunnus tallennetaan salattuna Huuto.netin asiakastietoihin, joten se ei ole ylläpidon nähtävissä eikä sitä välitetä koskaan kauppakumppaneille. Henkilötietonsa varmentaneiden käyttäjien ilmoituksissa ja profiilisivulla näkyy tieto: "Tämä käyttäjä on tunnistautunut". Lue lisää tunnistusjärjestelmästä täältä.

Mitä tarkoittaa tunnuksen perässä oleva kielletty ajosuunta -merkki (Käyttäjätunnus on suljettu)?

Kielletty ajosuunta-merkki tarkoittaa että käyttäjän tunnus ei ole enää käytössä. Itse tunnus ja sen saamat palautteet ovat yhä nähtävillä, mutta käyttäjä ei enää itse voi tunnustaan käyttää. Tunnus saatetaan poistaa käytöstä joko käyttäjän omasta pyynnöstä, tai ylläpidon toimesta esimerkiksi erilaisten väärinkäytösten vuoksi.

2. Kohteet

"Kuinka voin muuttaa kohteen otsikon, kohteen hintavarauksen, hinnan, jne".

Kohteen tietojen muuttaminen huutokaupan ollessa käynnissä ei ole mahdollista. Voit kuitenkin täydentää kohteen kuvausta menemällä kohteesi sivulle kirjautuneena. Helpoiten tämä tapahtuu hakemalla kohde "Oma sivu"-linkin kautta. Kohteen kuvauksen täydennykset lisätään muun kuvaksen perään, ja täydennyksen teon ajankohta mainitaan täydennyksen yhteydessä.

Mikäli kohteeseesi ei vielä ole tullut hintavarauksen ylittäviä huutoja, voit turvallisin mielin lopettaa kohteestasi käytävän huutokaupan saman edellä mainitun kohteen ylläpitovalikon kautta. Kun kohteesta käytävä huutokauppa lopetetaan, suljetaan kohde normaalisti, aivan kuten kohde suljettaisiin normaalina sulkeutumisaiakanaan.

"Kuinka voin lisätä kuvan käynnissä olevaan kohteeseen"

Kuvan lisääminen käynnissä olevaan kohteeseen onnistuu ainoastan jos hallitset html-kieltä, ja voit sijoittaa kuvan jossain muualla internetissä olevalle palvelimelle. Jos täytät nämä edellytykset, voit täydentää kohteen kuvausta IMG-tagilla, joka noutaa kuvan jossain muualla internetissä olevalta palvelimelta.

"Kuinka voin poistaa kohteen Huuto.netin listoilta"

Ilmoittaessasi kohteen huutokaupattavaksi Huuto.netiin sitoudut käyttäjäsopimuksemme mukaisesti myymään tuotteen korkeimman hinnan tarjonneelle huutokaupan määrittelemällä hinnalla. Siksi et varsinaisesti voi poistaa kohdetta Huuto.netin listoilta.

Voit kuitenkin lopettaa kohteesta käytävän huutokaupan minä hetkenä hyvänsä. Tällöin kohde suljetaan aivan samoin kuin kuin se suljettaisiin huutokauppa-ajan päättyessä: korkeimman tarjouksen tehnyt jää huutokaupan voittajaksi ja saa viestin voitostaan.

"Kuinka voin etsiä vanhoja kohteita"

Huuto.netin etusivulta löytyvien hakulinkkien avulla on mahdollista etsiä hakusanojen avulla myös vanhoja kohteita. Sulkeutuneita kohteita säilytetään tietokannassa nykyisin noin kaksi kuukautta kohteen ilmoittamispäivästä laskien, joten tätä uudemmat kohteet ovat löydettävissä haun kautta.

"Jos lopetan huutokaupan ennenaikaisesti, onko tuote pakko myydä vaikka hintavaraus ei olisi ylittynyt?"

Mikäli kohteesta tehdyt huudot eivät ole saavuttaneet hintavarausta, eivät huudot sido ostajaa eikä myyjää – ei vaikka kohteen sulkisi ennenaikaisestikin.

"Kuinka voin poistaa sulkeutuneita kohteita (sulkeutuneiden listasta tai muuten)?"

Sulkeutuneiden kohteiden poistaminen tietokannasta ei ole mahdollista. Kohteita säilytetään tietokannassamme noin kaksi kuukautta niiden ilmoittamishetkestä lähtien, jonka jälkeen ne poistetaan automaattisesti. Samalla siivoutuvat myös Oman sivun sulkeutuneiden kohteiden listat.

"Mitä ovat osta heti-kohteet?"

Huuto.netissä on kolmenlaisia kohteita: huutokauppoja ja osta heti-kohteita tai näiden yhdistelmiä (huutokauppa/osta heti).

Huutokaupoissa myyjä asettaa kohteelle lähtöhinnan ja minimikorotuksen (sekä mahdollisesti hintavarauksen). Myyjä asettaa kohteelle myös voimassaoloajan (1-14 vuorokautta). Ostajat tekevät kohteista tarjouksia, ja huutokauppa-ajan päättyessä korkeimman tarjouksen tehnyt julistetaan kohteen voittajaksi. Monen myyntierän huutokaupoissa voittajia voi olla myös useita.

Osta heti-kaupoissa myyjä asettaa kohteelle voimassaoloajan lisäksi vain Osta heti-hinnan. Osta heti-hinta on aina kiinteä hinta. Ostajan valitessa "Osta heti", kohde sulkeutuu välittömästi ja myyjä ja ostaja saavat toistensa yhteystiedot. Mikäli Osta heti-kohteessa on myynnissä useampia myyntieriä, eikä ostaja osta näitä kaikkia, jäävät jäljelle jäävät myyntierät kuitenkin vielä myytäväksi voimassaoloajan loppuun saakka.

Kahden em. kauppatavan voi myös yhdistää. Myyjä voi asettaa tuotteen myyntiin normaalina huutokauppailmoituksena ja myyjä voi asettaa kohteelle samalla myös "osta heti" hinnan. Huutokauppaa käydään aivan normaalisti, mutta jos joku ostaja valitsee "Osta heti", kauppa päättyy välittömästi. Sen jälkeen myyjä ja ostaja saavat toistensa yhteystiedot. Huom! Tätä kauppatapaa ei voi valita, mikäli myyntierien lukumäärä on enemmän kuin yksi.

Osta heti -kauppatavalla voivat myydä vain tunnistautuneet ja yrityskäyttät.

3. Korotusautomaatti

Korotusautomaatin toimintalogiikka on uudistettu 27.10.2008 alkaen.
Uuden automaatin toiminnallisuus on selvitetty ohjesivulla. Uudessa järjestelmässä aiemmin asetettu automaatti ohittaa myöhemmin samalle summalle tehdyn tarjouksen. Lue lisää korotusautomaatista.

4. Säännöt

"Mikä on hintavaraus?"

Myyjä voi halutessaan määritellä kohteelle hintavarauksen, joka on alin hinta, jolla myyjä suostuu tuotteen myymään. Hintavaraus on salainen, ja siitä kerrotaan huutajille vain, onko korkein tarjous ylittänyt hintavarauksen, vai vieläkö ollaan varauksen alla.

"Onko myyjän pakko myydä, onko huutajan pakko ostaa?"

Huuto.netin käyttäjäsopimus edellyttää, että ilmoittaessaan kohteen myyjä sitoutuu myymään kohteen korkeimman tarjouksen tehneelle, kunhan hänen kohteelle mahdollisesti määrittelemänsä hintavaraus ylittyy. Vastaavasti myös ostajat ovat käyttäjäsopimuksen hyväksyessään sitoutuneet siihen, että he korkeimman tarjouksen tehtyään ostavat voittamansa tuotteen.

Huuto.netin käyttäjäsopimus on juridisesti sitova ja pätevä, ja riitatapauksia on jo käsitelty käräjäoikeuksissakin. Mikäli kauppakumppanisi rikkoo sopimusta, voit halutessasi viedä tapahtuneen riita-asiana käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

"Onko kopioituja pelejä laillista myydä?"

Kopioitujen pelien ja äänitteiden sekä kaiken muun laittoman materiaalin myyminen kielletty sekä Huuto.netin säännöissä, että Suomen laissa. Poistamme havaitsemamme laittoman materiaalin, ja teemme yhteistyötä tekijänoikeusjärjestöjen sekä viranomaisten kanssa laittoman toiminnan karsimiseksi Huuto.netistä.

"Miksi ette poista kopioituja pelejä?"

Poistamme kaiken havaitsemmame laittoman aineiston. Kun huutokauppakohteita tulee listoillemme päivittäin tuhansia, emme kuitenkaan valitettavasti ehdi kaikkea asiatonta havaita. Mikäli havaitset listoillamme laittonta tai muuten asiaankuulumatonta aineistoa, ilmoitathan siitä Huuto.netin ylläpidolle.

"Myyjä / ostaja ei vastaa viesteihini, mitä minun pitäisi tehdä?"

Kaikki eivät lue sähköpostiaan päivittäin, joten ole kärsivällinen yhteydenottojesi kanssa. Kauppakumppanisi saattaa käyttää internetiä esimerkiksi ainoastaan työ- tai opiskelupaikaltaan käsin. Puhelimeen vastaamattomuus saattaa johtua yhtä lailla vain siitä, että kauppakumppanisi on parin päivän työmatkalla.

Odota kauppakumppanisi yhteydenottoa aina vähintään viikon verran, ja ole itsekin aktiivinen. Ellet kuitenkaan saa kauppakumppaniisi yhteyttä ja katsot, että kauppakumppanisi on olennaisesti rikkonut välistänne sopimusta, voit mahdollisesti katsoa kaupan purkautuneeksi. Tällöin voit antaa kauppakumppanillesi negatiivista palautetta sääntörikkomuksesta.

"Mihin voin ilmoittaa Huuto.netissä myytävästä laittomasta tavarasta?"

Havaitsessasi laitonta materiaalia Huuto.netissä, ilmoita siitä aina ainakin Huuto.netin ylläpidolle. Laittomista peleistä, äänitteistä ja videoista voit ottaa yhteyttä tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskukseen, katso yhteystiedot osoitteesta http://www.antipiracy.fi/. Laittomista business-ohjelmistoista voit ottaa yhteyttä Business Software Allianceen, http://www.bsa.org/suomi/, tai p. 09-644141.

Muusta laittomasta materiaalista, kuin tekijänoikeusrikoksista voit tehdä ilmoituksen suoraan kotipaikkakuntasi poliisille.

"Minkälainen kuluttajansuoja pätee Huuto.netissä?"

Valtaosa Huuto.netissä käytävästä kaupasta tapahtuu yksityishenkilöiden välillä. Kuluttajansuojalaki ei päde yksityishenkilöiden välisessä kaupankäynnissä, joten varsinaista palautusoikeutta ei yksityishenkilöiden välillä tunneta. Myydyn tavaran on kuitenkin luonnollisesti oltava sitä, mitä sen kerrotaan olevan, muussa tapauksessa myyntiä voidaan pitää petoksena, jolla saattaa olla rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Huuto.netissä kauppiaana toimii myös yrityksiä. Yrityksiltä ostaessasi - huutokaupassakin - pätee aivan normaalisti kuluttajansuoja, ja postitse ostaessasi myös palautusoikeus.

5. Palaute

"Mitä on käyttäjäpalaute, mitä tarkoittaa 'palautteesi pistearvo on liian pieni?'"

Huuto.netin myyjät ja ostajat voivat antaa toisilleen tapahtuneista kaupoista palautetta, joka voi olla joko positiivista, neutraalia tai negatiivisista. Annetuista palautteista lasketaan kullekin käyttäjälle palautteen pistearvo, joka käytännössä lasketaan laskemalla yhteen kunkin käyttäjän saamat palautteet, siten, että negatiivinen palaute vastaa arvoa -1, neutraali nollaa ja positiivinen plus yhtä. Kunkin käyttäjän toiselle käyttäjälle antamista palautteista lasketaan palautteeseen kuitenkin vain viimeisin, joten yksi käyttäjä voi vaikuttaa saamasi palautteeseen vain yhden pisteen verran.

Pistearvon ja palautteiden perusteella voit tarkastella toisen käyttäjän aikaisempien kauppojen sujumista, ja päättää suhtautumistavastasi tämän käyttäjän toimintaan. Myyjälle on myös mahdollista käyttää palautteen pistearvoa rajoittaakseen huutajajoukkoa. Hän voi esimerkiksi määrätä, että hänen myymästään kohteesta tarjouksia voivat tehdä ainaostaan sellaiset käyttäjät, joiden pistearvon on yksi tai enemmän.

"Miten voin antaa palautetta?"

Palautteen antaminen onnistuu helpoiten menemällä "Oma sivu"-sivun kautta kohteeseen, josta haluat antaa palautetta. Tällöin löydät kauppakumppanisi nimen ja osoitetietojen vierestä linkin "Anna palautetta", jonka kautta palautteen anto onnistuu.

"Miksi en voi antaa palautetta kauppakumppanilleni?"

Jos kohteen hintavarausta ei ole tavoitettu, kaupan osapuolet eivät saa toistensa yhteystietoja. Näin ollen kohteesta ei voi myöskään antaa palautetta.

6. Käyttöongelmat

7. Maksut ja toimitukset

"Mitä Huuto.netin käyttö maksaa?"

Huuto.net on perustoiminnoiltaan käyttäjilleen täysin ilmainen.

"Miten maksan voittamani tuotteen, miten saan voittamani tuotteen?"

Huutokaupan päätyttyä huutokaupan myyjä ja kohteesta korkeimman tarjouksen tehnyt (tai tehneet) saavat toistensa yhteystiedot. Heidän tulee ottaa toisiinsa yhteyttä, ja sopia maksu- ja toimitustavoista. Myyjä voi myös halutessaan sanella kohteen kuvaukseen erityisehtoja toimituksen ja maksutapojen suhteen.