Kuvaus

0 eurojen painatuksessa on tietenkin sattunut joitakin virheitäkin. Yksi niistä alkusyksystä 2020 suomalaisen Imatra – Finland Go Saimaa and Vuoksi –setelin kohdalla, jossa oli kyse selkeästä tulostusvirheestä.

Osa virheistä on kuitenkin sattunut jo suunnitteluvaiheessa ja päätynyt aina valmiiseen seteliin asti. Olen koonnut tähän joitakin noista internetistä löytämistäni ”virhepainoksista”, joista osassa on varsin vähäinen virhe ja siksi tuo virhe on vain tarkkasilmäisen ja / tai kuvassa esitetyn kohteen tuntevan havaittavissa. Asetan tässä myyntiin joitakin viiden kappaleen eriä 0 euro seteleitä, joissa noita virheitä esiintyy ja mainitusta Imatra setelistä sekä korjatun että virheellisen version eli yhteensä kuusi seteliä.  

LEBG 2020-1                   Suomi. Imatra Finland – Go Saimaa and Vuoksi ja tästä ensimmäiseksi mallin, jota oli tarkoitettu ja siinä näkyy selvästi Imatran Valtionhotelli hieman setelin sarjanumeron yläpuolella.

LEBG 2020-1                   Suomi. Edellä mainittu seteli, johon on tulostunut vain Imatran Valtionhotellin nimi ja perustamisvuosi, mutta itse hotellia ei kuvassa näy lainkaan. Painovirheen paljastuttua 2800 kappaletta virheellistä seteliä palautettiin Ranskaan setelipainoon tuhottavaksi. Virhepainoksia on siis jäänyt keräilijöille vain noin 2200 kappaletta, joista Suomeen on arvioitu jääneen noin 1000 kappaletta.

XEDC 2018-1                  Saksa. Berlin – Siegessaule. Tekstissä pitäisi lukea Siegessäule, joka tarkoittaa Voitonpylvästä (tai voiton sarake / voiton alue) ja tuo patsas paljastettiin vuonna 1873 Saksan yhdistymissotien kunniaksi. Siegessaule ei minun olemattoman saksankielen taitoni mukaan tarkoita yhtään mitään ja Google kääntäjäkin tarjoaa käännöksenä voiton koulua löydettyään ilmeisesti jotakin yhteneväisyyttä schule-sanaan.

XEER 2019-1                   Saksa. Deutches Spionagemuseum Berlin. Bridge of Spies. Vakoilijoiden silta, joka nimitys johtuu siitä, että itä ja länsi vaihtoivat paljastuneita ja siksi vangittuja vakoilijoitaan tällä sillalla ja Itä- ja Länsi-Saksan raja kulki tuolloin täsmälleen sillan puolivälissä. Silta on setelissä kuvattu silloisen Länsi-Saksan puolelta ja tämä selviää siitä seikasta, että sillan molemmissa päissä oli samanlaiset kentauripatsaat siltakaiteiden koristeina, mutta Itä-Saksan puoleisessa päässä patsaat tuhoutuivat sodassa eikä niitä ollut korjattu. Koska raja kulki sillan puolivälissä, niin nyt sillan alkupäässä sen yläpuolella oleva DDR:n tunnus on kuvassa siis Länsi-Saksan puolella. Sillan oikea nimi on Glienicker Brücke ja siellä kuvataan yhä elokuvia aiheesta.

XEEQ 2019-1                   Saksa. Fall der Mauer. ”Die Mauer wird auch 50 oder 100 Jahren noch bestehen” Ehrich Honecker 19.01.1989. Ottamatta sen enempää kantaa Honeckerin arvion virheellisyyteen on itse setelistä todettavissa, että Honeckerin etunimi on kirjoitettu väärin ja se on jostain syystä muuttunut Erich-nimestä muotoon Ehrich, jolle ei oikein löydy käännösvastinetta. Ainakaan Google-kääntäjä ei löytänyt.

XELH 2017-1                   Saksa / Itävalta. Mozarhaus – Salzburg. Tämän setelin painoasu on sinällään täysin moitteeton. Seteli on Itävallan seteli aivan, niin kuin sen pitääkin olla. Maatunnukseksi on kuitenkin virheellisesti merkitty X eli Saksan tunnus. Saman kohteen (ei tosin samanlaisella kuvalla) myöhemmin painetut setelit onkin merkitty oikein Itävallan N-tunnuksella ja tällä samalla kuvalla ja N-tunnuksella tulostettiin samanlainen 0 euro seteli vasta vuonna 2019. Tämän nyt myynnissä olevan setelin taustapuolella on Big Ben.

Nämä 0 eurosetelien virheet ovat joskus helpostikin erottuvia ja toisinaan taas niin pitkälle menevää ”pilkunviilaamista”, että voidaan jo ehkä perustellustikin kysyä onko setelissä minkäänlaista virhettä. Monella meistä keräilijöistä on kuitenkin virheen sisältäviä 0 euroja kokoelmassaan, vaikka emme ehkä itse sitä tiedäkään. Esimerkkinä tästä käy hyvin vaikkapa jalkapallon 2018 MM-kisojen 0 euro Russia, jossa venäläisen jalkapalloilijan takana olevan venäläistyylisen rakennuksen nimeksi on kirjoitettu: Kremlin, Moscow. Kuvassa oleva rakennus on kuitenkin Pyhän Vasilin Katedraali.

Kaupan olevat setelit ovat pakkasileitä ja virheettömiä. En oikein tiedä voiko näistä käyttää nimitystä UNC, koska eihän näitä voida käyttää maksamiseen eivätkä ne siis kierrä, paitsi keräilijältä toiselle, tietenkin. Mahdollisen tekstin ja kuvan välisen ristiriidan ratkaisee tietenkin kuva. Ostamasi setelin sarjanumero saattaa poiketa ja todennäköisesti poikkeaakin kuvassa olevasta. Selvyyden vuoksi totean vielä, että kaikki tällä ilmoituksella myyntiin asettamani sarjat ovat keskenään samanlaisia.

Postitus Suomeen kirjeen hinnalla 1,75 euroa. Postitan setelit suljinpussissa ja niitä suojaavassa pahviboxissa, jonka paksuus on selvästi alle 3 cm enkä laskuta pakkauksesta, joten maksettavaksi kuljetuksesta jää vain tuo 1,75 euroa ja lähetys jaetaan ostajalle suoraan kirjeenä kotiin. Myyn ulkomaille vain kun asiasta on erikseen ja nimenomaisesti sovittu. I only sell abroad when it has been separately and explicitly agreed.

Yleensä minulla on myynnissä useitakin kohteita, joten tutustumalla niihin ja mahdollisesti löytämällä sieltä lisää Sinua kiinnostavaa ostettavaa yhdistelen ostoksesi yhteen toimitukseen.

Myyn ulkomaille vain kun asiasta on erikseen ja nimenomaisesti sovittu. I only sell abroad when it has been separately and explicitly agreed.

0 euro nollaeuro nolla euro error faute fehldruck

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 112 vrk 11 h 32 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.