Kuvaus

 • 7€  Kuluilla  =  R A J A T O N määrä Kirjoja HUUTO pakettina 
 •  
 • TEE PAKETTI alhaalla linkit

 

Ajan nuolet

Tekijä: HOLAPPA PENTTI 

Kustantaja: WSOY
Kieli: suomi
Painovuosi: 1990
Painos: 1
Sivumäärä: 265
Sidonta: Sidottu kansipaperein

 

 

 


Kuvassa huudettava tuote.
Klikkaa kuvaa

Emme tupakoi tai omista lemmikkejä.
Huomioi huutaessa toimituskulut ei välttämättä vastaa postituskuluja.
Ei lisää maksettavaa.

 

 

 


 

KIRJAT Pentti Holapan intiaanikesä Intohimoa elämään kuoleman kaikilla näyttämöillä

 

Julkaistu: 17.3.1991 lehdessä osastolla Kulttuuri

 

HELSINGIN SANOMAT

Pentti Holappa: Adieu! Suomen kansallisteatteri 1991. 30 mk. Pentti Holappa: Ajan nuolet. WSOY 1990. 122 mk.

Pentti Holappa kirjoittaa uusissa teoksissaan yksilön kuolemasta, ihmislajin häviämisestä ja maapallon ydintalvesta niin kiihkeästi, että tätä varttuneen iän kukoistusta voisi oikeastaan sanoa intiaanikesäksi.

Holapan elämänhimon villi kasvullisuus rönsyilee maisemassa, jonka horisontti ennustaa hirmumyrskyjä ja jääkautta. Edes maailmanlopun maisemassa Holapan sydän ei herkeä.

Runokokoelma Maan päällä - taivaan alla tuo mieleen Holapan poliittisimman kirjan Pitkän tien kulkijat vuodelta 1976. Hän elvyttää vanhan proletaarirunouden perinnettä ja astuu työläisrunoilija Arvo Turtiaisen saappaisiin samalla kun näkee uuden sukupolven kulkevan lenkkitossuissa.

Kansallisteatterin esittämä näytelmä Adieu! sijoittuu yhteiskunnan yläkertaan ja samalla aikaan jolloin ihmiskunta on päätymässä hedelmättömään loppuunsa. Näytelmä on lajiltaan älyllinen salonkikappale, sinänsä tyylikäs meluisassa nykyteatterissa.

Ajan nuolet on matkakirja ja itserippi. Se kertoo avomielisesti kirjailijasta, joka rakastaa maanpakolaisia, eläimiä, henkipattoja, uskovia, villikansoja ja seksuaalisia vähemmistöjä.

Holappa luo laajalti kuvaa maailman surkeasta tilasta, mutta keskeisintä on henkilökohtaisen tyydytyksen, ystävyyden ja onnen tavoittelu.

Kolmen kovin erilaisen kirjan yhdistävänä tekijänä on Holapan paatoksellinen persoona.

Realismin

puolijumalat

Holapan uusi vaihe alkoi 1970-luvun lopulla. Hän rupesi kirjoittamaan runoja, joiden myyttiset hahmot eivät asusta niinkään yhteiskunnassa vaan pikemmin psyykkisessä, biologisessa tai kosmisessa maisemassa.

Uusi kokoelma palaa sosiaaliseen realismiin. Lähtökohta on tilausruno, joka on kirjoitettu metallityöläisten sosiaalidemokraattisen yhdistyksen juhlaan. Se poiki lisää samaa lajia.

Teoksessa kaikuu yhtä hyvin valintamyymälän kassarouvan valituslaulu kuin sarja proletaarisia pastoraaleja hyvästä toveruudesta tai nuoresta rakkaudesta. Hiukan ironinen mutta lämmin runo kertoo sähköasentajan ja toimistoapulaisen avio-onnesta.

Näissä runoissa puhuu sosiaalidemokraattinen idyllikko.

Holappa huomaa aikojen muutoksen: työväen perinteiset asenteet elävät enää vain sotasukupolven väistyvissä edustajissa. Politiikka tai toiminta ammattiyhdistyksissä eivät elähdytä nuoria. Juhlaruno yrittää pelastaa sen mitä on pelastettavissa.

Kokoelmaan rakentuu sosiaalinen kartta, jossa vanhaa perua ovat luokkajaon korkeuskäyrät.

Telakan pääjohtaja ostaa pojalleen punaisen urheiluauton. Poika ajaa itsensä kuoliaaksi moottoritiellä, ja siitä puhutaan metallimiesten pukuhuoneissa. Työläiset ovat pörssin pelinappuloita. Pääjohtajaakin väkevämpi on lopulta toisen potenssin paholainen, saneeraaja.

Holappa ei pyri Edgar Lee Mastersin Spoon River antologian tapaiseen tiivistykseen vaan kertoo tarinoita vaivattomasti etenevään runotyyliin.

Hänen romantikon luonteensa käy ilmi elämää suuremmasta mittakaavasta, joka tuo joskus mieleen jopa Matti Rossin paisutukset. Pääjohtajan poika on kullanhohtoisine karvapeitteineen miessukupuolen puolijumala, joskin poliittisesti väärällä puolella. Siitä Holappa kostaa antamalla hänen ruhjoutua kuoliaaksi.

Proletaarisen rintaman vastine on työläisnuorukainen, jonka sinisten silmien katse säteilee sisäistä voimaa niin että pääjohtajakin hämmästyy.

Runoista on pitkä matka Holapan näytelmään. Yhdistävä side on pojan kuolema. Perillisettä jäävän isän ja isättömän pojan aihe on Holapan tuotannon piileviä voimakeskuksia.

Valtioneuvoston

Hamlet

Adieu! kertoo korkeassa virassa olevasta poliitikosta, joka menetti poikansa huumeisiin. Uudeksi perilliseksi on noussut hänen avustajansa, äidin holhoama lahjakas nuorukainen. Mies ja uusi poika ovat kuin siamilaiset kaksoset.

Nämä henkilöt toimivat vallan kamareissa, etäällä ruumiillisen työn maailmasta.

Metallimiehillä ja poliitikoilla on kuitenkin yhteistä: kummatkin epäilevät toteuttavansa vain suurta erehdystä. Maailma on mennyt pahasti vikaan. Silti työtä on jatkettava. "Yritetään tehdä se ammattitaitoisesti."

Näytelmän aika on sysätty tulevaisuuteen. Maailmanloppu on käsillä. Valtioneuvos on sellainen perääntymisen ja luopumisen johtaja, joita Hans Magnus Enzensberger on nimittänyt tämän ajan poliittisiksi sankareiksi.

Demokratian muodot ovat vain kulissi. Päätösten taustalla on monikansallinen komitea, joka yrittää luotsata ihmiskunnan loppuunsa järjestyneesti ja siististi. Päähenkilö kohtaa välttämättömän katastrofin velvollisuudentuntoisesti ilman paniikkia.

Draaman tehot perustuvat paljolti näyttämön ääritilanteisiin, mutta Holappa kasvattaa myös ihmissuhteiden tragediaa mittaillessaan järkeä ja uskoa, lihaa ja henkeä, rakkautta ja kuolemaa.

Yksilöllisen tuhon sankari on nuori poliitikko, valtioneuvoston linnan Hamlet, jonka sairautena on epäilyn sijasta aids. Valtioneuvos lähettää perillisensä matkalle tuntemattomaan: "Hyvää yötä, sa armas prinssi!"

Adieu! on uudenlaista Holappaa, keskitetty ja henkilöiltään elävä draama. Romantiikan äänikerta on yhä mukana, kuten eksoottisen paon aiheessa.

"Joskus yritän pelkällä tahdon voimalla siirtää itseni mihin tahansa muuhun aikaan tai paikkaan, kaiken predestinaation ulkopuolelle", Holappa kirjoittaa Ajan nuolissa.

Hänen tunnustuksellisen proosansa näyttämö on alueellisesti laaja. Hän matkustaa kirjailijakokouksesta toiseen ja elää Algeriassa, Baltiassa, Brasiliassa, Kazahstanissa, Kongossa, Portugalissa.

Neuvostoliiton äärialueilta hän etsii omat seikkailunsa hiukan kuin Rosa Liksom, mutta kehittää myös poliittista ja kulttuurista analyysiä.

Adieu!-näytelmän juuria voi etsiä näiltä matkoilta. Joku sanoi, että ensi vuosisadan kirjallisuuden keskeinen aihe on ilmakehän otsonikerros. Biosfäärin järkkymisen idea sopi lopulta hyvin Holapalle.

"Yritän säilyttää ja kestää huimauksen tunteen, jonka avaruuden ja ajan ulottuvuudet aiheuttavat", hän kirjoittaa.

Kiinnostus eläimiin ei tunnu aivan oudolta Pentti Linkolan maassa. Hevosten tiedoton onni ihastuttaa Holappaa. Eläinten merkkikieli ja hajut herättävät uteliaisuutta. Lintujen näkökulmasta ihmiset näyttävät asiaankuulumattomilta syöpäläisiltä.

Holapan rakkaus koiraansa on tuttua, mutta nyt hän seuraa myös kärpästen ja kastematojen elämää. "Huomioni ovat kuin perhosen lehahduksia pihan ruohikossa."

Biologisen elämän julmuus lumoaa mutta myös pelottaa. "Lihansyöjien suu on täyteläinen, himokas ja säälimätön. En näe siellä heikkoa epäröivää henkisyyttä, horjuvaa älyllisyyttä."

Silti Holappa valitsee henkisen ja älyllisen. Hän ilmoittautuu kasvissyöjäksi.

Samaan aikaan hän viihtyy alueilla, joiden ihmisissä on vielä alkukantaista voimaa.

Kansainvälinen yhtenäiskulttuuri ruhjoo pieniä kulttuureja Algerian tai Kazahstanin tapaisissa maankolkissa. Holapalla on hyviä huomioita oman kielen, kansallisen erikoislaadun tai paikallisten älymystöjen merkityksestä. Hän ei pidä idän eikä lännen suurvalloista. Niiden spesialistit vievät maailman tuhoon.

Tähän aiheeseen liittyy yksilön vääjäämätön kuolema. Vastavoima on rakkaus. Se ei anna Holapalle kuolemattomuuden toivoa, mutta pelastaa tarkoituksettomuuden tunteelta.

Hän löytää syrjäisistä kulttuureista kauniita nuoria ihmisiä, joiden vitaliteetti muistuttaa suomalaisen metallimiehen tai poliitikon perillisen karismaa. Rakkaus näihin hahmoihin on viime kädessä pyrkimystä kohti "rajatonta universaalia yhteisyyttä".

Holappa tunnustaa olevansa romantikko, jolle taidekin on inhimillistä yhteyttä. Hän on särmikäs ja yllätyksellinen kirjoittaja, oma itsensä ja erilainen kuin kukaan muu.

PEKKA TARKKA

 

 

 • 7€  Kuluilla  =  R A J A T O N määrä Kirjoja HUUTO pakettina 
 •  
 • TEE PAKETTI alhaalla linkit

 

 

  •  L I N K I T 
  •  
  • Kaunokirjallisuus 

  KAIKKI KIRJAT:

   

   

  Lyhenteitä:

  SKP = sidottu kovakantinen kansipaperit

  sid = sidottu, kovakantinen ( harvoin myös pehmeä kantinen ) joko kuvakansi tai kansipaperiton ( mainittu)

  nid =  nidottu, pehmeäkantinen 

  Kierre / Rengasselkä = Reijitetyt sivut metalli/ muovi kierteessä kiinni, sivuja voi kääntää vapaasti ympäri ym

  Pokkari = Pocket eli taskukokoinen, usein ns massajulkaisu marketteihin ym kaikki nidotut EI näitä

  OMISTE =  omistajan nimi tai onnittelu

  Sign. = Signeerattu, tekijän nimikirjoitus/ "nimmari", joskus omisteella

  KP = Kirjaston poisto kirja, voi olla muovitettu, leimoja ym, vanhoissa/ koulujen tai laitosten vähemmän

  UV / UUS / UUSI- (mukana - miinus merkki)  = Uuden veroinen 

  HYVÄ + / -  plus tai miinus 

  CD tai DVD + / - = + plus tarkoittaa ON MUKANA ja miinus EI mukana, jos ei mainittu erikseen ilmoituksessa sitä EI ole mukana vaikka se julkaisuun tai sarjaan kuuluisikin. Levyt kirjojen tms liitteinä / välissä usein saa jälkeä kovasta muovitaskusta, kuljetuksessa tms vaikka olisivat olleet poistumatta kuoristaan alusta asti.

   

   

  Lähes kaikissa kohteissa on enenmän tai vähemmän käsittelyn / kuljetuksen / varastoinnin jälkiä esim kirjojen kansissa. 

  Voit myös kysyä tarkemman katsauksen kohteen kunnosta ennen huutoasi, jos olet esim keräilijä tai muuten kaipaat lisätietoa. Luokitukset pitää paikkaansa lähes kaikissa kohteissa. 

  Kunto takuu olemassa, mahdolliset mainitsemattomat viat ovat vahingossa huomaamatta jääneitä virheitä. OTA YHTEYTTÄ ennen kuin annat nega/neutraali palautteen, sovitaan asia! En ole 24 / 7 tavoitettavissa, viikonloput poissa. 

  JOS ON KOVA KIIRE =  KYSY ENNAKKOON. Toimitus useimmiten lähi päivinä maksun saavuttua (sait palautteen) voi venyä pidempäänkin. Huomio viikonloput ja juhlapyhät.


  Voittajalle tulee tilitiedot Huuto.net automaattisen vakioviestin lopussa (alhaalla).
  Muista ilmoittaa maksaessasi kohteen N I M I.

  Ei postin paketti automaattia lähellä/käytössä.

  Profiilista löytyy ajankohtaista tietoa.

  Näytä lisää Näytä vähemmän

  Osta heti

  Sulkeutuu 58 vrk 6 h 11 min
  Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

  Osta heti

  Lisätiedot

  Maksaminen ja toimitus

  Hintaehdotukset

  3 € Sulkeutuu 58 vrk 6 h 11 min

  Kysymykset

  Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
  Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.