Kuvaus

Alice Miller: Det självutplånande barnet och sökandet efter en äkta identitet

  • Wahlström & Widstrand 1984
  • Häftad, 106 sidor
  • Pärmens kanter är slitna och delvis vikta. Inuti en stor, svagt färgad fuktfläck i sidornas nedre högra hörn. Fläcken går genom hela boken, men syns mest i början och i slutet och på sådana sidor där vätskan löst upp en del tuschmarkeringar i texten.

Alice Miller (1923-2010) var en polsk-schweizisk psykolog och författare, som blev världskänd för sina böcker om barndomstrauman, vilka har blivit översatta till flera språk.

Miller menade att grunden till psykiska problem är maktförhållandet mellan barn och förälder: Ett barn är beroende av sina föräldrar från födseln till början av tonåren, medan föräldrarna inte är beroende av barnet. När en förälder medvetet eller omedvetet begår övergrepp (fysiska, sexuella, verbala) mot sina barn kan barnet inte hantera detta utan måste istället tränga bort händelsen. Dessa trauman försvinner dock inte utan lagras istället i det undermedvetna. Dessa kommer sedan att påverka personen under resten av livet i form av t.ex. psykiska besvär, missbruk eller våld. Skadan kan repareras, menade Miller, om individen görs medveten om sin personliga bakgrundshistoria och ges möjlighet att som vuxen bearbeta upplevelserna från barndomen.

Många av de traditionella psykologiska skolorna, som t.ex. Sigmund Freuds psykoanalys, ser barndomen som roten till den lidande vuxnes problem. Skillnaden mellan Miller och dessa är att Miller anser att problemen beror på föräldrarna. Hon ansåg att traditionell psykoterapi är skadlig, och att den lägger skulden på barnet. I sina böcker tog hon också avstånd från psykoanalysen och liknade den vid den svarta pedagogiken. Miller lånade dock ofta koncept och termer från andra psykologiska skolor.

sökord: barndom pedagogik begåvade barn identitet barndomstrama psykologi barnuppfostran föräldraskap förtränging depression verbal misshandel psykisk misshandel fysisk misshandel aga av barn sexuellt utnyttjande av barn barnmisshandel psykologia depression psykiska problem

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

0,50 €
tai
Sulkeutuu 81 vrk 15 h 50 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

0,50 € Sulkeutuu 81 vrk 15 h 50 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.