Kuvaus

Huutokuva.net

ANU HAKALA 

Housukaartilaiset 

Maarian punakaartin naiskomppania Suomen sisällissodassa

LIKE 2006

1.painos

Sidottu, kovakantinen ja kuvakannellinen kirja. Sivut ehjät ja siistit, muutama lyijykynäreunamerkintä. Kannen kulmauksissa lievää käsittelyn jälkeä ja etukannen takana Korjauksia-lappu, jossa tarkennetaan ja korjataan kirjan valokuvien tekstejä. Postikulut 2 € ostajalle.

Vuonna 1918 Suomen sisällissodassa yli kaksi tuhatta naista solmi käsivarteensa punaisen nauhan, vaihtoi hameen housuihin, nappasi kiväärin olalle, liittyi punakaartiin ja ryhtyi sotilaaksi. Miksi?

Teos seuraa naisten sotaa Maarian pitäjän punaisen naiskomppanian näkökulmasta. Aivan Turun kupeessa sijainneessa työläisvaltaisessa Raunistulan esikaupungissa aseisiin tarttui noin 50 naista. Valtaosa Maarian pahamaineisista naissotureista oli nuoria tehtaantyttöjä tai palvelijattaria. Kaikkiaan punakaartin vahvuudesta naisia oli noin kolme prosenttia. Naiset osallistuivat taisteluihin, ja pian Maarian punakaarti suri ensimmäisiä kaatuneita sisariaan. Silminnäkijöiden mukaan naiset taistelivat tappiollisiksi kääntyneissä Karkun taisteluissa kiihkeästi – kiihkeämmin kuin miehet. Uskomattomat tarinat Karkun kirkossa räävittömästi riehuneista Maarian naissotilaista ovat jääneet elämään perimätietona.

Kirja etsii vastausta siihen, miksi nuoret naiset ja tytöt ryhtyivät sotilaiksi. Mikä sai tavalliset työläisnaiset jättämään perheensä ja työnsä? Mikä sai heidät lähtemään hurmeisille taistelukentille? Vastauksia antavat oikeudenkäyntipöytäkirjat, aikalaisten muistelmalliset tekstit, ajan sanomalehdet sekä naisten jälkeläisten ja muiden sukulaisten haastattelut.

Teos pohjautuu FM Anu Hakalan tutkimukseen, jonka Suomen Sotahistoriallinen Seura on palkinnut vuonna 2005.

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Muut kohteeni näet tästä linkistä!

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 15 vrk 1 h 45 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

16 € Sulkeutuu 15 vrk 1 h 45 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.