Kuvaus

Bruno Bettelheim: Kibbutsien lapset: Kollektiivisen kasvatuksen kokeilu

  • Otava, 1972
  • akuteos: The Children of the Dream
  • Sidottu, 382 sivua
  • Kansipaperit korjatut reunoilta ja likaisen harmaat (osittain harmaiksi kuluneet). Itse kirja muuten hyväkuntoinen, mutta pieniä homepilkkuja kirjan ylemmässä sivupakan osassa.

Kibbutz tai kibbutsi on israelilainen kollektiivitila, joka perustuu vapaaehtoiseen toimintaan. Yleensä se on pienen kylän kokoinen kommuuni. Kibbutsit perustuvat juutalaisten siirtolaisten tarpeeseen viljellä maata yhdessä turvaamalla toisensa kylittäin.

Ideologisesti kibbutzeja on perusteltu sekä sosialismilla, nimenomaan maan yhteisomistuksella, että sionismilla. Juutalaisvaltion maatalouden alkuvaiheessa yhteistyötä tarvittiin runsaasti myös maanparannukseen sekä uusien viljelyalueiden käyttöönottoon.

Kibbutseissa kaikki oli yhteistä alkuvuosikymmeninä. Tilan tuotto käytettiin yhteisön hyväksi eikä työntekijöille yleensä maksettu palkkaa eikä eläkettä. Vastineeksi työstään kibbutsin jäsenet saivat majoituksen, ruoan ja vaatteet ilmaiseksi. Kibbutsin jäsenet asuivat makuusaleissa ja söivät kouluruokalan kaltaisissa yhteisissä tiloissa.

Jopa lastenkasvatus oli kibbutseissa aiemmin kollektiivista: kaikki lapset kasvatettiin lastenkodeissa, vanhemmat eivät asuneet edes samoissa taloissa lastensa kanssa. Perheinstituutiota ei ollut. Tästä kollektiivisesta kasvatuksesta on kirjoittanut amerikkalainen psykoanalyytikko Bruno Bettelheim kirjassaan The Children of a Dream.

Nyttemmin useimmissa kibbutseissa on luovuttu kollektiivisesta lastenkasvatuksesta sen aiheuttamien lastenpsykiatristen ongelmien vuoksi. Bettelheim huomauttaakin kirjassaan, että vaikka suurin osa kibbutsien lapsista näyttävät ulospäin hyvinsopeutuvilta, ovat he ehkä "emotionaalisilta reaktioiltaan" vajavaisia, mitä sillä nyt sitten tarkoitetaankaan.

Muutenkin kibbutseissa on demokraattisin päätöksin luovuttu sosialismista aste asteelta ja lisätty yksityistä omistusta sekä alettu maksaa palkkoja markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan lain mukaan, siis esimerkiksi korkeampia palkkoja ammattitaitoisille työntekijöille

hakusanat: kasvatustiede lastenkasvatus lastenkodit Israel lastenkoti psykologia lapset psykoanalyysi lasten psyykkinen kehitys

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

1 €
tai
Sulkeutuu 76 vrk 5 h 59 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 76 vrk 5 h 59 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.