Kuvaus

BÖCKER PÅ SVENSKA - POCKET PÅ SVENSKA (över 100 st.)

Tillståndet varierar på dessa svenskspråkiga böcker vilka är antingen med mjuka eller med hårda pärmar som ny säljs på priset från 2,50 euro per styck (tar gärna emot erbjudande på enskilda böcker). Några av bockerna är nya och olästa - eller gärna alla på lagom pris 150,00 euro.

Vi skickar gärna via eMail en detaljerad beksrivning samt ett foto av den boken ni vill ha. (Vi diskuterar givetvis med lägre priser om ni köper flera böcker samtidigt.)

1 - Hans Alfredson ATTENTATET I PÅLSJÖ SKOG - EN HISTORIA OM NÅGRA SABOTÖRER OCH SVERIGE UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET av Holger Axel Andersson, Utgiven av Gedins 1996 med 314 sidor. Boken är i hårda pärmar och i hyfsad bra skick.

"Attentatet i Pålsjö skog är en roman från 1996 av Hans Alfredson. Författaren beskriver i egenskap av gymnasisten Holger Axel Andersson hur Sverige blir indraget i andra världskriget efter ett attentat mot ett tyskt permittenttåg i Pålsjö skog utanför Helsingborg. Den kontrafktiska berättelsen avviker från historisk korrekthet just vid attentatet och fortsätter därefter fiktivt med ett Sverige ockuperat av Hitlertyskland.

Åtskilliga av dåtidens politiker, militärer, artister med mera förekommer i boken. Boken uppmärksammades för omnämnanden av Per Olof Sundman och Ingvar Kamprad som unga nazister. Även författarens far, annonschefen Folke Alfredson, nämns i en bisats."

2 - Hans Alfredson TEXTER I URVAL AV CARL-UNO SJÖBLOM (Pocket), Utgiven av W & W 1994 med 404 sidor i mycket bra skick.

"Alfredson gjorde sina första revysketcher tillsammans med Martin Ljung ("Guben i låddan", 1960, i revyn Karl Gerhards Jubelsommar). Han gjorde sig känd för sin improvisationsförmåga som han bland annat visade upp i Lindeman-intervjuerna i revyerna Gröna Hund, Gula Hund, Lådan och Under dubbelgöken. Denna snabbtänkthet utnyttjade han även senare i det långlivade radioprogrammet På minuten.

På 1970-talet utvecklades Alfredson som regissör och författare och kom att arbeta med allvarligare, mer svartsynta projekt där ett exempel är filmen Den enfaldige mördaren (1982) som bygger på ett kapitel i hans bok En ond man. Han har också visat fallenhet för kriminalgenren, bland annat med samlingen av deckargåtor i novellsamlingen Lagens långa näsa (1983). En av dessa kriminalnoveller gav uppslaget till thrillern Falsk som vatten (1985).

Bakom hans framgångar som humorist och underhållare ligger en klar vänstermoralisk linje och ett engagemang i politiska ämnen, som också visat sig i hans arbete för Amnesty och mot kärnkraft, miljöförstöring, fascism och främlingsfientlighet. Romanen Attentatet i Pålsjö skog (1996) är en kontrafaktisk berättelse om hur det kunde ha gått om Hitlers Tyskland hade anfallit Sverige under andra världskriget, med tydlig adress mot nynazismen. Han var även aktiv i kampanjen Artister mot nazister.

Bland de många bestående bidrag som Alfredson berikat det svenska kulturlivet med kan särskilt nämnas hans insatser som barnviseförfattare ("Blommig falukorv", "Styrman Karlssons äventyr med porslinspjäsen" med flera), som dramatisk skådespelare (till exempel i Ingmar Bergmans Skammen och Jan Troells Utvandrarna), som pjäsförfattare och regissör på Dramaten från 1983 och som chef för Skansen i Stockholm 1992-1994

3 - Bernt-Olov Andersson SYRENERNAS TID (Pocket), Utgiven av bokförlaget "En bok för alla" 2013 med 216 sidor i hyfsad skick..

"En kärleksfull skröna om människorna i ett mellansvenskt brukssamhälle i slutet av 50-talet. Om förälskelser, tragedier och vardagsliv i syrenernas skugga. I Bernt-Olov Anderssons nya roman träffar vi familjen Svensson som flyttat till stan. Raksliparns familj och den unga härdarfamiljen. Alkoholistparet med sina övergivna barn. Och över allt detta syns Järbo-Jätten vars väldiga kroppshydda rymmer så mycket kärlek."

4 - Christina Andersson TRÖSTEBOK FÖR KOPPAR OCH KORKAR, Utgiven av Fontana Media (Helsingfors) 2004 med 113 sidor i mycket bra skick.

"I boken samsas en rad muntra berättelser på temat vänskap. Vi får höra bland annat om de halsbrytande öden som dammsugaren och slangen, glasögonen och fodralet och skedarna i skedlådan råkar ut för.Boken fungerar både som läsning hemma och somMoreI boken samsas en rad muntra berättelser på temat vänskap. Vi får höra bland annat om de halsbrytande öden som dammsugaren och slangen, glasögonen och fodralet och skedarna i skedlådan råkar ut för.Boken fungerar både som läsning hemma och som underlag för diskussioner kring vänskap t.ex. i skolklasser. Några av berättelserna har alternativa slut så att läsaren själv kan välja hur historien skall sluta.Christina Andersson är barnboksförfattare, konstnär och pjäsförfattare. Hon är känd bland annat för sina barnböcker om Jakob Dunderskägg och tygtigern Lukas. Christina Andersson är bosatt i Helsingfors."

"Fontana Media i Helsingfors är ett bokförlag på kristen grund. Vår specialitet är material och böcker för de svenska församlingarna i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Hos oss finns allt från psalmböcker och livsberättelser till barnböcker och ungdomsmaterial."

Varsin hyväkuntoinen kirja.Tässä lastenkirjassa on hauskoja, ystävyyteen liittyviä kertomuksia ruotsiksi. Kertomukset sopivat hyvin myös ääneen luettavaksi. Niiden pohjalta voi viritellä erilaisissa ryhmissä keskustelua ystävyyteen liittyvistä asioista. Joissakin kertomuksissa on vaihtoehtoisia loppuja, joista lukija voi itse valita mieleisensä.

Helsinkiläinen Christina Andersson on kirjoittanut lastenkirjoja ja näytelmiä. Hän on myös taiteilija. Christina Anderssonin tunnetuimpia Tygtigern Lukas (Tiikeri Luukas)."

5 - Agneta Ara DET HAR VARIT KALLT I MADRID, Utgiven av PQR-Kultur (Åland) 2007 med 331 sidor i hårda pärmar och i bra skick.

"Projektet för huvudpersonens doktorsavhandling i Agneta Aras tredje roman, Det har varit kallt i Madrid ger på sätt och vis nyckeln till vad historien handlar om. Det ska handla om ”det semantiska minnets och det episodiska minnets koherens vid posttraumatisk depression”. Men romanen liknar naturligtvis inget akademiskt, man kan också översätta den omständliga rubriceringen till stickord som ”glömska” och ”död”. Romanen är en – ibland mycket skör, ibland förunderligt slitstark – väv av livsöden, påträngande minnen och undanglidande manövrar.

Syskonparet André och Isabel är centrum för berättelsen. Han är fyra år äldre, och de har varsin pappa. Isabels biologiske far är inte snäll mot André, en brutal misshandel skymtar i berättelsen. Mellan styvfadern och André utspelas också en scen med nästan arketypiska drag. Den vuxne mannen ska lära pojken/sonen simma – det gör han med tvång och våld. André är nära att drunkna. Drunkningsupplevelsen, dödsångesten under ytan, har många iscensättningar i vår prosa.

Den grymme fadern – som också kan vara snäll, eller i alla fall imitera snällhetens handlingar (han köper ju hem toscakaka utan någon speciell anledning) – dör en våldsam, plötslig död. Romanens titel är en av hans sidorepliker, han sysslar professionellt med meteorologi. Kylan i Madrid har han kunnat utläsa av sina väderkartor. Allt verkar vanligt, men en hotfull vind drar in när utsagan smyger in i texten."

6 - Vivica Bandler ADRESSATEN OKÄND, Utgiven av Norstedts 1992 med 277 sidor. Boker är med hårda pärmar och i mycket bra skick (= som ny).

"Vivica Bandler, årsbarn med republiken Finland, i Adressaten okänd om sitt liv, om utanförskap och tillhörighet, om teaterarbetet som blev parentes på 45 år, om vänskap, kärlek och saknad.

EGENTLIGEN hade nog Vivica Bandler inte alls velat skriva den här självbiografin, men alla tjatade.

I den bok som till sist blev av anar man också på sida efter sida både hennes egna skapelsevåndor och medförfattaren Carita Backströms möda att knyta ihop de många lösa trådändar som ständigt hotat att bli hängande.

Stoff saknas ju knappast. Har man som Vivica Bandler fötts i fin finlandssvensk familj, varit lotta under andra världskriget, utbildat sig till agronom , samt därefter hunnit med att bli legend två perioder i sitt liv; först som regissör och ledare för Lilla teatern i Helsingfors under dess mest vitala år och sedan som chef för Stockholms stadsteater - ja, då har man rimligen också något att berätta för en nyfiken om- och eftervärld.

Och visst skymtar här förbi mängder av intressanta händelser, miljöer, ansikten och anekdoter ur ett långt och aktivt liv. Men Vivica Bandler förefaller sakna riktig lust att berätta om det där som memoarförfattare annars brukar skriva om: den offentliga gärningen, spelet bakom kulisserna och hur allt nu egentligen var.

Arbetet på Stockholms stadsteater summerar hon i en mycket översiktlig text som redan publicerats i en jubileumsbok, och på liknande sätt bladas intervjuer och gamla tidningsklipp in på centrala punkter där man som läsare hoppas på nya, klargörande perspektiv. Carita Backström får hjälpligt binda samman olika fragment med förklarande inledningar. Det är precis som om Vivica Bandler i själva verket varit upptagen av något helt annat.

Det har hon nog också. Och förklaringen till det, får man långsamt klart för sig, är förmodligen att hon egentligen och innerst inne varit upptagen av något helt annat i hela sitt liv. Det är en fascinerande insikt som växer fram, och till sist blir den bokens behållning.

Adressaten okänd är titeln, och en lång rad kursiva avsnitt är formulerade som heta och längtansfullt förklarande brev till någon älskad "som inte finns". Någon som ser och kan omfatta henne med kärlek exakt sådan hon är: "Du som tar mig i din famn och vaggar mig till ro."

Och det är en längtan som verkligen tycks uppta henne, då som nu. På olika håll återkommer små porträtt av de människor, kvinnor mest, som någon gång mött henne med värme när hon behövt det. Mångåriga nära medarbetare kan passera i bisatser medan hon hellre kärleksfullt berättar om en omtänksam städerska. Chefen för bespisningen på Stockholms stadsteater ägnas ett helt kapitel: hon tog hand om någon hon såg inte bara som teaterchef, utan också som "fågelunge".

Den offentliga bild av teaterchefen Vivica Bandler som brukar tecknas visar en mycket bestämd kvinna, lite kokett kanske, med hatten på svaj, men med påfallande manliga drag. En starkt personlig ledare med integritet nog att visa både humor och medkänsla, men också rustad med hårda nypor och en formligen förödande kompetens.

Hon tycks alltid ha omgivits av många människor, nära vänner och ett antal - i boken knappt berörda - kärleksaffärer. Men kring hennes gestalt, det omvittnas av olika röster i memoarerna, har också funnits en stor ensamhet. Som om hennes väldiga energi, tålamod och målmedvetenhet i själva verket skyddat en inre gåta, en brunn av outsläcklig längtan efter - ja, kanske någon som inte finns.

Något har säkert denna ensamhet att göra med att hennes erotiska intressen i första hand riktats mot kvinnor. Lasse Pöysti berättar muntert i sina memoarer om hans och Vivica Bandlers dragkamp om Birgitta Ulfsson.

Själv berör hon inte denna sin läggning öppet förrän på bokens sista sida, i ett bekännelsebrev till mamman skrivet fyra år efter adressatens död. Ett starkt, rörande och modigt brev som liksom sänder en smal spotlight tillbaka över bokens sidor.

För här någonstans slår sorgens verkliga hjärta. Här skymtar den älskade som aldrig helt återfanns.

Resten, förstår man, kunde kanske lika gärna ha varit tystnad."

7 - Sven Erik Barck KUNGLIGT SKVALLER GENOM TUSEN ÅR - EN ANNORLUNDA BOK OM SVENSK HISTORIA, Utgiven av Semic (Stockholm) 2000 med 120 sidor. Inbunden från 2000 i mycket bra skick.

" "I alla tider har svenska folket tisslat och tasslat om sina monarker och deras familjer. I den här spännande och roliga boken tar Sven Erik Barck upp många av dessa rykten och skrönor."

8 - Victoria Benedictsson FRU MARIANNE (Pocket), Utgiven av Lind & Co (Stockholm) 2001 med 311 sidor i hyfsad skick.

"Fru Marianne är en av det sena 1800-talets stora kvinnoromaner. Blott 16 år gammal blir den bortskämda stadsflickan Marianne bortgift med en enkel men förmögen bonde. Livet förändras och äktenskapet blir inte som Marianne har föreställt sig det. Rollen som fru passar henne dåligt och förhållandet till maken är komplicerat. Så småningom fördjupas emellertid deras relation och hon förvandlas till mannens kamrat i det dagliga arbetet på gården. Fru Marianne är ett klassiskt kvinnoporträtt med en tidlös giltighet."


9 - Torsten Birgersson SOM MAN BÄDDAR - TALESÄTT FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN (Pocket), Utgiven av Alfabeta Pocket 2006 med 224 sidor. Boken är med mjuka pärmar och den är i hyfsad bra skick.

" Torsten Birgersson besitter en imponerande kunskap om talesätt i Sverige och andra europeiska länder och har under många år underhållit dagstidningsläsare med sina kåserier i ämnet, bland annat i Sydsvenskan. I Som man bäddar har han samlat en stor mängd träffande talesätt i underfundiga små stycken som kan läsas både för nöjes skull och av yrkesutövare, till exempel översättare.

Tecknaren Andrzej Ploski blandar ihop de olika talesätten och gör på så sätt egna komiska kommentarer till de fyndiga texterna."

10 - David Bodanis E=mc2 - HISTORIEN OM VÄRLDENS MEST KÄNDA EKVATION (Pocket), Utgiven av MånPocket 2002 med 366 sidor i bra skick.

"E=mc2 är ingen vanlig fysikbok. Det är en närmast kulturhistorisk skildring av Einsteins relativitetsteori och de fascinerande människoöden vilkas liv och verk hänger samman med den: Möt Emilie du Châtelet (Voltaires älskarinna och framstående vetenskapskvinna), den tyska fysikern Lise Meitner som i Sverige, på flykt undan Hitlerregimen, kom på hur atomkärnan skulle klyvas, de norska motståndsmännen som hindrade tyskarna från att bygga en atombomb och Chandrasekhar som räknade ut när vår sol kommer att slockna. David Bodanis leder läsaren in i relativitetsteorins fascinerande universum och förklarar ingående men lättfattligt vad de enskilda tecknen står för och vari det geniala med Einsteins formulering ligger."

11 - Alain de Botton STATUSSTRESS (Pocket), Utgiven av MånPocket 2005 med 313 sidor i mycket bra skick.

"Alain de Botton, författare till bland annat Filosofins tröst och Konsten att resa, beskriver i sin nya bok människans oro över sin rangordning i tillvaron: Är vi på väg uppåt eller neråt, är vi vinnare eller förlorare? En oro som han kallar statusstress. Möjligheterna att lyckas är idag större än någonsin och vi jämför oss ständigt med vår omgivning, och blir bedömda av densamma, när det gäller yrkesframgångar, sexuella framgångar, materiella framgångar ...
de Botton liknar vårt ego vid en läckande ballong som alltid behöver bekräftelse för att förbli uppblåst, samtidigt som minsta motgång eller bakslag, oftast andras framgångar, är det nålstick som får luften att gå ur.
Finns det då något vi kan göra för att undvika statusstressen? de Botton skriver: "Tänk på döden. Det är det bästa sättet att sluta oroa sig så mycket över vad andra tänker om dig." Med sedvanlig humor och träffsäkerhet sätter Alain de Botton fingret på en av den moderna människans ömtåliga punkter.

Alain de Botton är känd från succéböcker som Filosofins tröst och Om konsten att resa eller tv-programmet Vägen till lycka. Hans underfundiga humor och breda bildning kommer väl till pass i hans välgörande böcker. "

12 - Christer Boucht FRÅN PARADISET TILL FRÄMSTA LINJEN - MINNET FRÅN SEKLETS FÖRSTA HÄLFT, Utgiven av Schildts 1995 med 285 sidor. Boken är med hårda pärmar och i mycket bra skick (= som ny).

"Christer Boucht, född den 4 mars 1911 i Vasa och död den 21 maj 2009 i samma stad, var finlandssvensk advokat, äventyrsresenär och författare. Christer Boucht deltog som ung reservofficer i både vinterkriget och fortsättningskriget. År 1966 var han den förste finländaren som på skidor och med hundspann korsade den grönländska isen. Han har har skrivit ett antal böcker om sina polarfärder i norra Kanada och färden över Grönland. I några av sina böcker har han även skildrat erfarenheterna från krigsåren.

Fosterlandskärleken är den röda tråden i denna bok. Christer Boucht kom till världen i Paradiset, huset i hörnet av Hovrättsesplanaden och Strandgatan i det Vasa som byggdes upp efter branden på 1850-talet. Han skildrar sin uppväxt i denne numera utplånade miljö engagerat och med glimten i ögat.

Den 30 november 1939 satt den nyblivne juristen Christer Boucht ting i Jalasjärvi då budskapet om att sovjetiska trupper hade överskridit gränsen kom. Liksom de flesta andra av sina generationskamrater fick han ta av sig vapernrocken för gott först fem år senare, hösten 1944. Hans skildringar av kriget uppfylls inte av allvar och vapenslammer, utan det är overvägande muntra episoder som passar revy. Många humoristiska poänger har ochså historien om Christer Boucht privata vapensmussel vid hemkonsten från kriget, även om syftet var synnerligen seriöst..."

13 - Ann Brashares SYSTRAR I JEANS (Pocket), Utgiven av MånPocket 2003 med 377 sidor i hyfsad bra skick.

"Fyra vänner. Ett par jeans. Och en sommar de sent ska glömma! För första gången ska tjejkompisgänget inte vara tillsammans på en hel sommar. Kvällen innan de ska skiljas åt träffas de hemma hos Carmen. Tibby tar fram ett par jeans ur Carmens garderob och provar dem för första gången. De sitter perfekt, och när de andra provar så händer samma sak. Alla är skitsnygga i dem! De bestämmer att jeansen ska skickas mellan dem under sommaren. Och jeansen gör sommaren till ett äventyr. "

14 - Stephane Bruchfeld & Paul Levine OM DETTA MÅ NI BERÄTTA, Utgiven av . Boken är med mjuka pärmar i hyfsad bra skick.

"Om detta må ni berätta är en bok om förintelsen i Europa 1933–1945." Varsin hyväkuntoinen kirja. JUUTALAISET, KESKITYSLEIRIT, TUHOAMISLEIRIT, SAKSA, SS

"Om detta må ni berätta on kouluopetukseen tarkoitettu ruotsinkielinen tietokirja holokaustista."

15- Gunnar Brusewitz STRANDSPEGLING - NATURUPPLEVELSER I TID OCH RUM (SÅLD 30.5.2017))

16 - Alan Bullock ADOLF HITLER - EN STUDIE I TYRANNI (Pocket), Utgiven av Prisma 1964 med 216 + 226 + 255 sidor,.

"Innehåll: Politiken i Europa under 1900-talet fram till andra världskrigets slut med Hitler i centrum"

"Om den bild av Hitler som gavs under Nürnbergrättegångarna var väsentligen riktig, vilka var då de egenskaper hos Hitler som gjort det möjligt för honom att först tillskansa sig en sådan makt och sedan behålla den? Jag beslöt mig för att, så långt det var möjligt, rekonstruera hans liv från hans födelse 1889 till hans död 1945, i förhoppning att detta skulle ge mig nyckeln till en av de märkligaste och mest otroliga karriärerna i den moderna historien."

"Första delen av boken med uppväxten, partiet osv var väldigt intressant. Bullocks bok anses ju av många vara något av ett referensverk så den bör du nog läsa i vilket fall."

17 - Göran Burenhult DET OFULLKOMLIGA DJURET. Utgiven av Natur&Kultur 2003 med 288 sidor i bra skick. ARKEOLOGI, ANTROPOLOGI, EVOLUTION

"För att kunna möta den moderna genetikens möjligheter och vägval är det viktigare än någonsin att förstå hur människokroppen och människans mentala förmåga utvecklats under årmiljoner, vilka sociala behov vi har och vad våra kroppar är anpassade för. Arkeologin och antropologin spelar en central roll när man vill förstå dessa samband, men Göran Burenhult tar även andra vetenskaper som evolutionsbiologi, humanetologi, evolutionsmedicin och genetik till hjälp.

Göran Burenhult berättar om hur den moderna människan blivit till vad hon är idag, varför vi ser ut som vi gör och varför vi beter oss på olika sätt - inte alltid trevligt. Han förklarar det komplicerade samspelet mellan arv och miljö i ett mycket långt tidsperspektiv, vad vi ännu bär med oss från vår mångmiljonåriga evolution, vad som är inlärt eller kulturellt beteende och visar att människokroppen är en kompromiss med många brister.

Frågor som tas upp i boken är
- vilka kunskaper som arkeologin kan tillföra diskussionen om dagens livsstil och de sjukdomar som drabbar oss till följd av denna
- hur gener och miljö samverkar
- varför vi drar på oss helt onödiga krämpor: att vi t ex sitter ihjäl oss
- om hälsa och föda, t ex att svensk husmanskost är riktigt dålig mat
- varför småbarn gråter bara i vissa kulturer

I epilogen ställer Göran Burenhult olika kulturer mot varandra och frågar om det innebär högre välstånd att sitta i bilkö på väg till jobbet än att paddla ut i floden för att fiska dagens middag. "


18 - Cello BARA FÖR LUST - KÅSERIER (BOKSLUT -61), Utgiven av Söderströms 1961 med 164 sidor. Boken är med mjuka pärmar i hyfsad skick.

19 - Elizabeth Chadwick BRÖLLOPS TUNIKAN, översättning av Nina Lunabba, Utgiven av Wahlströms 1995 med 330 sidor. Boken är i hyfsad bra skick med hårda pärmar.

"När Renard komer tillbaka till Raveshow åt 1139 efter fyra år som korsfarare i Ã?sterlandet, är det många som ivrigt väntar på honom: hans mor Judith och lod Guyon, hans far, som är döende och vars grevevälde snart blir Renards ärvedel. Och mest av alla har Renards trolovade längtat, den unga Eleanor, som vuxit upp till en skönhet under hansa bortvaro.

Men Renard kommer inte ensam. I hans följe finns Olwen, en österländsk danserska från hovet i Antioka..."

20 - Elizabeth Chadwick LUSETS DÖTTRAR, översättning av Nina Lunabba, Utgiven av Wahlströms 1996 med 382 sidor. Boken är i hyfsad bra skick med hårda pärmar.

"I 1200-talets Frankrike rasar katolska kyrkans grymma korståg mot katarerna. Bridget tvingas leva på flykt och i ständig skräck på grund av de helande krafter hon ärvt. Vid sin mors dödsbädd lovar Bridget att föra deras ätt vidare, en ätt som härstammar från Jungfru Maria. Ödet leder henne till den unge Raoul, som är katolik, just när han ska äkta sin ungdomskärlek Claire. Bridget blir våldsamt förälskad i honom, men deras vägar skiljs åt. "

21 - A. Conan Doyle VID BRASAN - UNDERLIGA HISTORIER, Utgiven av Hugo Gebers Förlag 1899 med 264 sidor i hårda pärmar. Boken är i hyfsad skick.

"Innehåller 11 historier: Skallbaggssamlaren, Mannen med fickuren, Det försvunna extratåget, Det förseglade rummets historia, Den svarte doktorn, Kryddkrämaren med klumpfoten, Den brasilianska katten, Det lackerade skrinet, Det judiska bröstsmycket, Latinlärarens historia och Hvem som mördade Lord Mannering."

22 - Sven Delblanc PRÄSTKAPPAN - EN HEROISK BERÄTTELSE (Pocket i Delfinserie), Utgiven av Aldus (Bonniers) 1973 med 234 sidor i hyfsad skick.

"Ett sällsamt par drar genom Tyskland år 1784. Den ene är en förrymd präst, med sönderlästa ögon under svullna ögonlock; den andre är en tvåmetersjätte, som män och kvinnor betraktar med samma åtrå. De har flytt undan en grym länsherre för att vandra i frihet och fattigdom. Det blir en vandring full av äventyr: de dinerar vid furstars dignande bord, uppassade av lättklädda nymfer. De för lärda samtal och enrolleras i Hans Majestäts armé. Till sist hamnar de hos Fredrik den store själv och får lyssna till hans bittra livsfilosofi. Och hela tiden lyser som en ledstjärna för den förlupne prästen hans kärlek till den egensinniga fröken Ermelinda.
Sven Delblanc föddes 1931 och dog 1992. Prästkappan är en satir och pikaresk i Swifts och Voltaires anda, en roman med humor, djupsinne, elegant pastisch och överflödande fantasi.".

23 - William C. Dement SÖMNLÖS? - OM SÖMN OCH SÖMNFORSKNING, översättning av Kar-Erik Lorenz, Utgiven av Rabén & Sjögren 1978 med 180 sidor. Boken är med mjuka pärm och den är i bra skick.

Text från bokens baksida:
"En av världen ledande sömnforskare, professor William C. Dement vid Stanforduniversitetet i USA, behandlar i denna bok på ett populärvetenskapligt sätt sömnen mysterium. Behöver vi verkligen sova? Hur mycket sömn behöver vi? Varför sover vi? Varför drömmer vi?" UNETTOMUUS, UNI, UNITUTKIMUS

24 - Joanna Rubin Dranger FRÖKEN LIVRÄDD & KÄRLEKEN - en tecknad roman, Utgiven av Albert Bonniers Förlag 2003 med 240 sidor i mjuka pärmar i hyfsad bra skick.

"Joanna Rubin Dranger är tillbaka med en ny bok efter den uppmärksammade Fröken Livrädd och Kärleken. Den här gången får vi träffa Fröken Märkvärdig.
Hon vet att man måste bli något storslaget. Kärnfysiker, filmregissör, eller formgivare på Manhattan, bara man får Nobelpriset före tjugofem.
Men vad göra om man inte vet vad man vill? Om man tappat bort målmedvetenheten mellan ''Glamour'' och arbetsförmedlingen och den största talangen verkar vara att trampa runt på sig själv?
Fröken Märkvärdig och Karriären är både en träffsäker drift med vår tids karriärkult och en rörande berättelse om rädslan att inte ha vad som krävs.

Joanna Rubin Dranger tilldelades Stora Svenska Illustratörspriset 2000 med motiveringen: för att hon med charm, intelligens och humor förmår gestalta skiftningarna i vår vardag.

För 200 små svartvita bilder behövs:1 stor kärlek1 förälskelse med glitter3-4 stora sveklite självbedrägeri1 längtan1 bottenlös sorggärna en välvuxen hybris1 väninna som vet allt2 klickar rädsla1 nypa självförakt och 1 knippa bitterhetminst ett dussin lögnerBlanda allt till en röra och låt tiden gå. Kavla sedan ut till 200 sidor. Grädda i värmen av någons tillit. Servera rykande hett med gnistrande snöflingor.Joanna Rubin Dranger är född 1970 och bor i Stockholm. Med Fröken Livrädd & Kärleken gör hon en egensinnig och expressiv debut, som inte bara träffar rätt i tiden, utan också mitt i hjärtat. "

25 - ÅRETS EHRENMARK - DET LUKTAR SKÄMT (Pocket av Torsten Ehrenmark). Illustrationer av Poul Ströyer. Utgiven av Askild & Kärnekull 1981 (1. upplaga), 180 sidor. Mjuk pärm och i relativt dålig skick (några lösa sidor).

26 - Torsten Ehrenmark PEPPARKAKOR, Utgiven av Legenda 1994 med 164 sidor i hårda pärmar. Boken är i hyfsad skick.

27 - ÅRETS EHRENMARK - ROLIGARE ÄN SÅ HÄR (Pocket av Torsten Ehrenmark). Illustrationer av Poul Ströyer. Utgiven av Askild & Kärnekull 1973 (1. upplaga), 180 sidor. Mjuk pärm och i hyfsad bra skick.

28 - ÅRETS EHRENMARK - EN AV DE ADERTON (Pocket av Torsten Ehrenmark). Illustrationer av Poul Ströyer. Utgiven av Askild & Kärnekull 1983 (1. upplaga), 192 sidor. Mjuk pärm och i hyfsad bra skick.

29 - ÅRETS EHRENMARK - RESER VÄSTERUT (Pocket av Torsten Ehrenmark). Illustrationer av Poul Ströyer. Utgiven av Askild & Kärnekull 1978 (1. upplaga), 190 sidor. Mjuk pärm och i hyfsad skick.

30 - ÅRETS EHRENMARK - HÄNDIGE HERRN (Pocket av Torsten Ehrenmark). Illustrationer av Poul Ströyer. Utgiven av Ählen & Åkerlunds Förlag 1967 (1. upplaga), 141 sidor. Mjuk pärm och i relativt dålig skick.

31 - Torsten Ehrenmark INSTÄNGD PÅ NORRA HALVKLOTET, Utgiven av Förlaget Bra Böcker 1983 med 213 sidor i hårda pärmar. Boken är i hyfsad skick.

32 - Peter Englund BREV FRÅN NOLLPUNKTEN - HISTORISKA ESSÄER. Utgiven av Atlantis 1996 med 293 sidor. Boken är med hårda pärmar och i myckert bra skick.

"Brev från nollpunkten är en samling historiska essäer som på olika vis berör och belyser det mörka 1900-tal som nu har nått sin ände. Styckenas motiv spänner från det första världskriget, seklets startpunkt och ur-katastrof, över olyckorna 193945 och den totalitära erfarenheten i dess stalinistiska och nazistiska skepnader, ända fram till dagens krig på Balkan och i Afghanistan vilka skildras utifrån författarens egna erfarenheter på plats.
I essäerna bjuds läsaren på en rad detaljskarpa och drabbande skildringar av personer och händelser, fenomen och miljöer. Där kan man bl.a. läsa om vad som hände när Hitler och Stalin tävlade om att bygga världens största byggnad; om den engelske konstnärens upplevelser i 1917 års skyttegravar, som resulterade i några av seklets mest skakande målningar; om den unga ryskan som tillbringat hela sitt unga liv i bolsjevikernas jet-set men som senare miste allt i 30-talets utrensningar; om den första eldstormen och atomvinterns vridna logik; om USA:s osannolika och paradoxfyllda nederlag i Vietnam; om Förintelsen och om den SS-man som i hemlighet försökte stoppa den. Kort sagt: ett möte med hjältar och krukor, hantlangare och åskådare, offer och bödlar i detta det mest våldsamma och tragiska sekel som historien skådat."

33 - Peter Englund TYSTNADENS HISTORIA OCH ANDRA ESSÄER (SÅLD 30.5.2017)

34 - Albert Engström SMÅLANDSHISTORIER, Utgiven av Vprt Hems Förlag 1929 med 271 sidor. Boken är med hårda pärmar och är i bra skick..

35 - Gunnar Ericsson VÖLSE FINNER FINLAND, Teckningar EWK (Ewert Karlsson), Utgiven av LTs förlag (Stockholm) 1967 med 110 sidor. Boken är med hårda pärmar och är i hyfsad skick.

"Völse, det var Völse Skrönaglad, den beryktade viking på 900 talet, vilken brukade förtälja om vad sig i Svitjod tilldragit hade. Han företog 966 ett nästan oblodigt härnadståg i österled till Finland..."

36 - Penelope Evans DEN SISTA FLICKAN (Pocket), Utgiven av B. Wahlströms 2003 med 229 sidor i hyfsad bra skick.

"Larry Mann lever ett enahanda liv i rummen han hyr i det nedgångna huset i London. En dag flyttar Amanda, en ung söt studentska, in en trappa ner.

Larry gör allt för att hon ska trivas. Han bjuder henne på middagar och köper henne presenter. Och nog borde hon vara glad över att han så gärna snyggar till i hennes rum när hon är ute? Han är lycklig i sina omsorger och totalt utan insikt om vad Amanda egentligen tycker.

Men när Amandas vän Frances börjar tillbringa helgerna i huset, förvandlas Larrys glädje till förtrytsam upprördhet och rädsla. Rädsla för att förlora den enda människa han bryr sig om.

Det är Larrys röst som återger den säregna historien, som sakta men säkert byggs upp till ett oförutsägbart klimax. Penelope Evans skruvar den psykologiska spänningen till en nästan outhärdlig nivå. "

27 - Aubrey Flegg KATIES KRIG (Pocket), Utgiven av Forlaget En bok för alla 2001 med 211 sidor i hyfsad bra skick.

"Katies far kommer hem från första världskriget och lider av granatchock. Då och då drabbas han av svåra anfall men kommer, tack vare Katie, sakta tillbaka till livet. Han drömmer om att öppna sin skiffergruva igen men oroligheterna som pågår på Irland sätter stopp för hans planer. Det är inte bara irländare som strider mot engelsmän - nu slåss även irländare mot irländare. Katie hamnar i en svår konflikt: Ska hon stödja sin far som anser att alla vapen är av ondo? Ska hon stå på sin rebelliske brors sida? Eller är det den snygge soldaten och hans fristatare som har rätt? Katie fattar till sist ett beslut. Men det är både farligt och riskfyllt, Och den enda hon kanske kan räkna med att få hjälp från är Dafydd, på tillfälligt besök från Wales. "

38 - John Fowles DEN FRANSKE LÖJTNANTENS KVINNA (Pocket), Utgiven av MånPocket 1993 med 454 sidor i hyfsad skick.

"En romantiskt och skarp uppgörelse med det viktorianska England

Charles såg sanningen: han stod faktiskt med ena foten över branten. Ett ögonblick tänkte han att han skulle, han måste störta. Han visste att om han sträckte ut armarna skulle han inte möta något motstånd... endast ett passionerat återgäldande av hans känslor. Sedan fördjupades rodnaden på hans kinder, och till slut viskade han: "Vi får aldrig mer träffas på tumanhand igen."

En aprildag 1867 promenerar ett ungt par på en pir i en engelsk kuststad. Längst ut mot havet står en orörlig kvinnogestalt. En unge adelsmannen Charles Smithson vet att hon av ryktet utpekas som den franske löjtnantens kvinna. Sarah är olik alla andra kvinnor han mött, självständig både intellektuellt och känslomässigt, och han dras oemotståndligt till henne. Deras stormiga kärleksförhållanden utspelas i det viktorianska England och John Fowles kastar ett skarpt ljus över tidens dubbelmoral och ställer epokens sociala attityder mot vår tids."

39 - Marianne Fredriksson DEN SOM VANDRAR OM NATTEN ... (POCKET), Wahlström & Widstrand 2002 med 414 sidor med mjuka pärmar. I mycket bra skick (som ny).

"Marianne Fredrikssons bok är på samma gång en spännande berättelse om romaren Marcus och kaldéern Anjalis - och en storslagen vision om den sökande människan; en berättelse som växer ut över tid och rum till en händelsemättad saga med den stora mytens allmängiltighet. Det handlar om ondskans livskraft i en värld utan medkänsla och om kärlekens makt och helande förmåga.
Denna stora, oerhört händelsemättade och fantasifulla roman kommer att lämna bestående minnen och väcka betydelsefulla tankar hos varje läsare. Huvudpersonernas livsöden är insatta i en universell helhet, där den mycket träffsäkert skildrade romernska tiden och de lockande, solmättade, larmande, doftande färg- och folkrika antika miljöerna i Rom, Aten och Jerusalem tillför handlingen äkthet ich understryker berättelsens närhet till myten.

40 - Graham Greene DOKTOR FISCHER, GENÈVE ELLER BOMBPARTYT (Pocket), Utgiven av Månpocket 1981 med 188 sidor i bra skick.

"Doktor Fischer, Genève eller Bombpartyt är en studie i svart, gastkramande med sin skarpeggade psykologi, gripande i sin sorgsna livssyn. Med sin raffinerade stilkonst leder Graham Greene handlingen fram mot en spänningsfylld klimax, rysk roulette i extravagant variation - "en ganska fantastisk berättelse", har han själv sagt, "inte helt i min vanliga stil.

Berättare är Alfred Jones, som i övre medelåldern förälskar sig i den ljuva Anna-Louise och gifter sig med henne. Anna-Louise är dotter till den beryktade doktor Fischer, som gjort sig en förmögenhet på tandkrämstillverkning och nu spenderar den på fester dit hans bekanta ('paddorna') kommer för att erhålla gåvor i utbyte mot att de står ut med en stunds förnedring...

Enligt Anna-Louise är dr Fischer en oerhört otrevlig, känslokall man som varken bryr sig om henne eller hennes mamma, som var olycklig och dog en för tidig död. Så när Jones får en inbjudan till en fest (det som ska komma att kallas 'grötpartyt') vill hon inte att han går. Nyfikenhet gör dock att han accepterar inviten. Festen är lika vidrig som han fått beskrivet. De lismande bekantskaperna står ut med precis varenda gliring som far ur Fischers mun. De till och med äter upp den kalla gröt som serveras, då deras penningbegär tar överhanden.

Doktor Fischer är mycket tydlig med sina motiv inför gästerna; festerna är ett socialt experiment för att se hur långt människor är beredda att gå för pengars skull. Jones äcklas av det hela och vägrar att såväl äta gröt som att ta emot någon gåva. Men ödet ska åter föra honom till Fischers hus, den här gången till det stora bombpartyt och den ultimata förödmjukelsen. Dr Fischer... är en tunn bok som går snabbt att läsa och den är också läsvärd. Fischer i sig är en cynisk djävul, som verkar hysa förakt för både de giriga knösar han omger sig med, som de mindre bemedlade i samhället. Man får aldrig någon förklaring till varför han har blivit sådan. Men lika illa, om inte värre, är väl 'paddorna' som inte ens försöker upprätthålla någon värdighet i jakten på guld, fastän de vet att Fischer bara driver med dem?"

41 - Catharina Grunbaum SPRÅKBLADET, Utgiven av Förlaget DN 2000 med 222 sidor. Boken är med hårda pärmar och i mycket bra skick.

"Ett lika självklart arbetsinstrument för alla ordbrukare som häftet Svenska skrivregler. NWTCatharina Grünbaum är Dagens Nyheters språkvårdare och en av landets ledande språkexperter med lång och bred erfarenhet av dagens svenska. I Språkbladet har hon samlat sina råd. Boken innehåller både traditionella språkvårdsfrågor och nya som inte behandlats någon annanstans. Här finns kloka synpunkter på före och innan avrätta och skjuta mejl och e-post var och vart syndabock och syndare, engelska lånord, slang och vardagsord, språkliga klichéer. Språkbladet skrevs ursprungligen för journalister men den vänder sig till alla som är intresserade av dagens svenska. Den är ett oundgängligt och njutbart komplement till Svenska Språknämndens Skrivregler.en mycket värdefull samling av ord och begrepp och i vilka sammanhang de ska användas. Laholms Tidning personlig och lättläst. JönköpingspostenCatharina Grünbaum har i många år arbetat med språket nordiska språk, översättningssvenska, journalistsvenska i sitt arbete på Svenska språknämnden och under senare år på Dagens Nyheter. Hon har också givit ut flera böcker, bland andra Strövtåg i språket och I sällskap med språket. "

42 - Einar Már Gudmundsson UNVERSUMS ÄNGLAR (Pocket), Utgiven av Natur och Kultur 1997 med 221 sidor i hyfsad skick.

"1995 mottog Einar Már Guðmundsson Nordiska rådets litteraturpris för romanen Universums änglar (Englar alheimsins). Handlingen är förlagd till ett psykiatriskt sjukhus i Reykjavik. Där vårdas huvudpersonen, den schizofrene Páll. Einar Már Guðmundsson tillägnade romanen sin bror som efter år av psykisk sjukdom tog sitt liv. Universums änglar filmatiserades med regi av Friðrik Thór Friðrikson

Med väl utvecklad svart humor har Einar Már Gu mundsson givit röst åt den schizofrene Páll, och romanen är Pálls memoarer, från födelsen ända till den död som äntligen släpper honom fri från den sjukdom som vridit sönder hans liv och plågat honom med personlighetsklyvning, lynnesomkastningar, ångest, oro och förföljelseidéer.

Romanen utspelar sig i Reykjavik, en stad i expansion och förvandling. Tiden är 50-tal till 80-tal: en tid av upplösning då gamla värderingar faller samman, och förvirring då inga nya ännu riktigt hunnit ta form. Páll söker bringa något slags ordning i en värld där ingenting är stabilt - förutom det stora mentalsjukhuset som redan från början är navet i hans verklighet.

Med stor inlevelse skildras Pálls ensamhet, förvirring och maktlöshet inför sjukdomen. Han söker en förklaring till att hans liv blev som det blev; någon händelse eller ett trauma som slungat honom in i hans inre kaos. Och medan Páll utvecklar sin saknad efter försvunna vänner, efter barndomens, efter friskheten, ljuset och harmonin växer sakta en tanke fram: att lämna barndomen är kanske att förlora sitt förstånd.

Då Universums änglar fick Nordiska Rådets litteraturpris 1995 hette det i motiveringen: Genom poetisk galenskap upplevs civilisationen och världen i mentalpatientens inre. Humorn framhäver allvaret, naiviteten ironin. Romanen öppnar mot insikt i den verklighet som vi har vant oss vid att kalla normal.

Översättning Inge Knutsson Einar Már Gu mundsson är född 1954 och är med sin familj bosatt i Reykjavik. Flera av hans böcker har översatts till svenska. Hans böcker har varit publikframgångar och han har av kritiken hyllats som en förnyare och förmedlare av den stora isländska berättartraditionen. Universums änglar är tillägnad författarens döde bror."

42 - Lars Gullstedt NÄR BANKEN TOG FÖR SIG, Utgiven av Ekerlids Förlag 2006 med 270 sidor. Boken är med hårda pärm och är som ny. (SÅLD 26.5.2019)

Från bokhandels sidor:
"När banken tog för sig är inte bara en berättelse om konspirationer och komplotter. Det är också en bok om kreativitet och entreprenörskap, om en önskan och en stark vilja att bygga något som finns kvar, länge. Att lämna något efter sig. Det här är helt enkelt Lars Gullstedts egen historia - ett myller av människor och händelser, förhandlingar och förhoppningar - och om att bygga.

Varje år, under 10 års tid, var byggmästaren och entreprenören Lars Gullstedt med på bild i Aftonbladet som den person som hade den största skatteskulden i Sverige. Som om det inte räckte med det, blev han och hans barn också anhållna, misstänkta för ekonomiska brott och tvingades att delta i omfattande brottsutredningar. Rättegången mot Lars Gullstedt varade i 6 år.

Mot den bakgrunden blev jag förstås nyfiken när Lars Gullstedt själv skriver och redogör för vad som hände honom under slutet av bankkrisen i den."

43 - Lars H. Gustafsson UNGEN ÄR SJUK - VAD SKA JAG GÖRA? (Pocket), Utgiven av PAN (Norstedts) 2002 med 127 sidor i bra skick.

"Lars H. Gustafsson är mångårig barnläkare med stor erfarenhet när det gäller att förstå sig på och behandla de minsta, våra barn. Denna bok som kom ut första gången 1980 har genomgått en omfattande revidering, men kunnandet och det stora engagemanget är detsamma. Under ämnesrubriker ger den kände barnläkaren Lars H Gustafsson såväl handfasta som vägledande råd till föräldrar – och andra närstående – som undrar vad de ska ta sig till när ”ungen är sjuk”. Skrik, kolik, feber, snuva och hosta och andra mer specifika barnsjukdomar tas upp här, men också saker som vem ska stanna hemma när barnet är sjukt, när är det dags att åka till doktorn och hur fungerar föräldraförsäkringen?

Lars H Gustafsson är en obestridlig auktoritet på området och har skrivit ett flertal böcker om barn och föräldrar. Denna nyutgåva är efterlängtad och ett måste för alla småbarnsföräldrar: den är enkel att hitta i, skriven på ett begripligt vardagligt språk och vägledande i flera situationer när man önskar att man hade någon att fråga till råds. Ungen är sjuk – vad ska jag göra? är just en sådan bok: en liten ”bibel” för villrådiga föräldrar." LAPSI SAIRASTAA, SAIRAUS

44 - Helene Hanff BREV FRÅN NEW YORK, Utgiven av Bokförlaget Trevi 1993 med 171 sidor. Boken är med hårda pärmar och i hyfsad skick.

"Brev från New York är en sammanställning av Helene Hanff's femminuters radiokåserier mellan 1978 och 1984. Varje månad sände Helene Hanff från New York till BBC i London och berättade om livet i The Big Apple. Det kretsar kring livet i huset på 72:a gatan och Second Avenue där Helene Hanff bor. Om hyresgästerna, om vimlet på gatorna, hjälpsamma grannar. Det dagliga livet i storstaden helt enkelt. Myter om livet i New York avlivas av Helene Hanff. Turister som frågar henne var man köper "såna där grejer som varenda kvinna har i handväskan för att skydda sig med" men som Helene aldrig hört talas om och som ingen av hennes vänner känner till eller använder sig av. Istället för en storstad där alla känner sig otrygga och kriminaliteten är hög får vi i Brev från New York en väldigt fin bild av staden från dess allra finaste sidan. Kärleken till staden är tydlig."

45 - Stig Hansen & Clas Thos PEKING MELLAN HIMMEL OCH JORD, Utgiven av Ordfronts Förlag (Stockholm) 1984 med 269 sidor. Boken är med hårda pärmar och i bra skick.

"PEKING MELLAN HIMMEL OCH JORD är en fascinerande läsning för både Pekingresenären och den som färdas i sin länstol. Den är mycket användbar som resehandbok genom sina skildringar av Förbjudna staden, Sommarpalatset och Pekingoperan."

46 - Torey Hayden ANDRAS UNGAR (Pocket), Utgiven av Natur och Kultur 1996 med 320 sidor i hyfsad bra skick.

"Torey Hayden, som är barnpsykolog. beskriver i denna bok sitt arbete och liv under en termin då hon arbetar som speciallärare på en skola. Hon stöter på en massa olika problem i arbetes- och vardagslivet. Under de första veckorna i skolan har hon endast en elev.

En autistisk pojke som heter Boothe är nästintill okontaktbar och han lever verkligen sitt eget liv. Han kan uttrycka sig genom att klä av sig naken och springa omkring i salen. Det enda han egentligen säger är gamla väderleksrapporter och sportreferat. Boothes största intresse är egentligen att sitta framför terrariet och titta på ormen som ligger där och vilar.

Nästa elev är som boken handlar om är, Lori en ung tjej som under sina uppväxtår blev kraftigt misshandlad. Denna misshandel gav henne en skallskada som ledde till att flisor av skallbenet skadade hjärnan och därför hämmar hennes inlärning i läsning i den grad att det närmast liknar alexi. Lori hamnar i specialklassen då hennes lärarinna, Edna, gör henne till åtlöje inför klassen och mer eller mindre idiotförklarar henne. Lori är en otroligt varm och social liten tjej som får människor runt omkring henne att tänka om.

En dag kliver en våldsam och hatisk kille in genom klassdörren. Tomaso, en ung kille som har mexikanskt ursprung och såg sin far mördas under tidig ålder. Han flyttar nu runt i olika stater och skolor och har väldigt svårt att lita på någon. Han lever i en sorts fantasivärld, där hans far en dag ska komma och ta honom tillbaka till Spenien. Tomaso och Lori finner varandra under tiden och man kommer att märka stora förändringar med dessa.

Den sista eleven är en blyg tolvårig tjej som blivit förflyttad från en sträng katolsk skola eftersom hon blivit gravid. Claudia är mycket tystlåten och fast bestämd att behålla sitt barn och man märker snart att hon saknar kärlek och nu ser hon sin chans att få ge den kärlek hon inte fått av sina föräldrar. Detta blir ett problem under tiden i klassrummet.

Torey ger allt för dessa fyra barn vilket resulterar i att hennes privatliv blir påverkat och hennes förhållande med Joc stöter på en massa problem. Hon verkar inte tänka på något annat än ”sina” barn i skolan."

47 - Kajsa Ingemarsson LYCKANS HJUL (Pocket), Utgiven av MånPocket.2008 med 410 sidor i mycket bra skick.

"I ett idylliskt villaområde utanför Sävesta, en mindre stad i Mellansverige, bor Miriam, Nina och Ellinor - tre kvinnor i olika åldrar och skeden i livet. Miriam är hemmafru med två utflugna barn. Nina är frisör och frånskild ensamstående mamma till en tonårsson. Ellinor är en ung mammaledig jurist som just flyttat till Sävesta när hennes man fått ett attraktivt jobb där.

Tillvaron är lugn och till synes händelselös. Så flyttar en mystisk kvinna med märkliga vanor in i ett av grannhusen, vilket får de tre kvinnorna att sluta sig samman.

Ellinor - som mest drar barnvagn om dagarna - märker plötsligt att det har blivit ovanligt tyst och stilla i Miriams hus. När hon knackar på får hon veta att Miriams man Frank oväntat har lämnat henne för en annan kvinna. Ellinor och Nina försöker tillsammans rycka in och stötta Miriam som har tappat fotfästet helt och hållet. På ett oväntat sätt får nu den nya grannkvinnan, som kallar sig Janina, en avgörande roll, inte bara för Miriam, utan även för Nina och Ellinor. Och en resa till Stockholm blir en viktig vändpunkt för var och en av dem, den ger dem tillfälle att reflektera över ödets krafter och vad de egentligen vill med sina liv.

Lyckans hjul är en berättelse om vändpunkter och om de vägar som på ibland helt oväntade sätt, leder oss vidare."

48 - Lars Jakobson HEMSÖKELSER - FEM BERÄTTELSER, Utgiven av Bonniers 1994 med 334 sidor. Boken är med hårda pärmar och den är i bra skick.

"David öppnar ett brev som innehåller en enda mening och en nyckel. Han inser att det är det sista budskapet från den kvinna han tidigare varit gift med.

Johanna är ett barnhemsbarn, uppvuxen i ett Ronald McDonald-hus i Bonn. Nu harbetar hon hängivet åt McDonald’s i flera världsdelar. Men vart bär hängivenheten iväg med henne?

Anna kommer hem alltför sent en kväll och får sin tillvaro slagen i spillror.

”En windigo är en varelse som lever av människokött och människors rädsla”, säger Martin Två Fjädrar, kriminalpolis från det sydskånska indianreservatet.

Lars Jakobssons berättelser handlar om människor som hemsöks av sitt förflutna och kastas ut i det oväntade. Men de visar också på nödvändigheten av att finna någon sorts hem i världen, även när den ter sig som mest främmande och hotfull."

49 - Pamela Jaskoviak AGADIR MY LOVE (Pocket), Utgiven av MånPocket 1999 med 310 sidor i hyfsad bra skick. .

"En berättelse om en ung kvinna och hennes far

John August är en amerikansk konstnär i Massachusetts som i slutet av 60-talet lever med svenskan Anita och tillsammans med henne får dottern Eva. Romanen börjar med en skildring av Johns smärta och förtvivlan sedan Anita lämnat honom och tagit dottern med sig till Sverige. Han inleder ett nytt och komplicerat förhållande med den osäkra Jeanie, som spricker efter några år. John ger sig av till Europa, ytterst för att besöka Anita och Eva och med den hopplösa drömmen om att ta med sig dottern tillbaka.

Med hjälp av autentiska dagboksanteckningar och fiktivt gestaltade scener följer Pamela Jaskoviak John på hans resa, och gör återblickar i hans liv fram till hans sjukdom och död. Parallellt berättar hon om dottern Eva som vuxen. Hon har i sin tur lämnat sin man och sin lilla dotter och befinner sig på Mallorca i ett känslomässigt vakuum, där hon inleder ett förhållande med en yngre man. Att hon följt sin far i spåren visar sig så småningom; också han bodde en tid i byn Deià där Eva nu sitter och försöker skriva en roman.

Agadir, my love är en tät berättelse som utspelar sig i USA, Europa och Nordafrika under 60-, 70- och 90-talet. Många trådar vävs samman och motiv återkommer och gestaltas på nytt hos de olika personerna: separation och uppbrott, saknad, kärlek och död."

50 - PC Jersild EN LEVANDE SJÄL (Pocket), Utgiven av Bonniers Pocket 1985 med 235 sidor i hyfsad bra skick..

"En levande själ är en fiktiv sjärlvbiografisk roman med inslag av science fiction författad av P.C. Jersild 1980. Den har av beskrivits av Jersild själv som "en skröna i laboratoriemiljö". Idén är kopierad från Roald Dahls novell "William and Mary" ur novellsamlingen "Kiss kiss" från 1960.

51 - PC Jersild LEDIG LÖRDAG (Pocket), Utgiven av Bonniers Pocket 1984 med 165 sidor i hyfsad bra skick..

"Den gavs ut 1963 och handlar om Örjan Collers som är på väg hem från en firmafest. På tunnelbanan får han följe med Anita, ny kontorist på företaget. Collers är gift men har under kvällen funderat på om en närmare bekantskap med Anita skulle vara något att satsa på. Tillfället kommer när han minst anar det. Det visar sig att tunnelbanetåget släpper all kontakt med tidtabellen och under en veckas färd blir de lämnade åt varandra i Stockholms underjord."

52 - Kar de Mummas PRINSESSORNAS HOPKOK (Pocket), Utgiven av W & W 1973 (andra upplaga) med 159 sidor.(Kar de Mumma - Erik Zetterström) och i relativt bra skick.

53 - Kar de Mummas MAGASIN, Utgiven av W & W 1973 med 197 sidor. Boken är med hårda pärmar och i hyfsad skick.

54 - Katarina Kieri MAJAS MORSAS KOMPIS SAMBO - OCH ANDRA NOVELLER, Utgiven av Rabén & Sjögren 2007 med 143 sidor. Boken är med hårda pärmar och den är i mycket bra skick.

"en gymnasieskola ett par sammanbrott några kärlekshistorier en handfull svek mycket rädsla ännu mer längtan elva noveller Katarina Kieri skriver för både barn och vuxna, både prosa och lyrik. 2004 vann hon Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för "Dansar Elias? Nej!!"

55 - Christer Kihlman GERDT BLADHS UNDERGÅNG, Utgiven av Söderströms & Co 1987 med 346 sidor. Boken är med hårda pärmar och den är som ny.

"Gerdt Bladh är medelålders, chef för Bladhs stora varuhus i Helsingfors. På ytan är hans liv välordnat. Han är framgångsrik, välbärgad, gift sedan många år med den vackra Estelle. Äktenskapet har han aldrig ifrågasatt eller tvivlat på. Allt har fungerat - på hans villkor.

När Gerdt Bladh kommer tillbaka från en av sina många utlandsresor upptäcker han att Estelle tillbringat tiden med en älskare. Upprörd och förtvivlad tar han in på hotell och återvänder först senare till villan. Han bryter samman, vägrar gå till kontoret, uppger sig vara sjuk och lämnar inte hemmet. Uppgörelsen med Estelle blir våldsam och Gerdt Bladhs handlingar blir alltmera obalanserade.

En kväll får han besök av sin släkting Donald Blad, sam bor i Spanien, men sam har kvar stort inflytande i det finska affärslivet. I sällskap har han sin son, som är tv-producent.

Denne har fått reda på att en skandaltidning gjort ett reportage om Gerdt Bladhs ljusskygga erotiska förehavanden i utlandet. Blir det offentligt, kommer Gerdt Bladh att gå under...

Med en kraft och vitalitet som imponerar knyter Christer Kihlman med Gerdt Bladhs undergång an till sin oförglömliga roman Dyre prins (1975), i vilken han skildrade släkten Blad."

56 - KÄRLEK OCH UPPROR - 210 DIKTER FÖR UNGA MÄNNISKOR - EN ANTOLOGI, sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén, Utgiven av Bokförlaget "En bok för alla" 1997 med 297 sidor. bBoken är med hårda pärmar i mycket bra skick..

"Ungdomsåren, kärlek, vänskap, känslor, skolan, naturen, föräldrarna, droger, våld, sorg och glädje, krig och fred, död och ensamhet...
Många ungdomar önskade. Vi valde. Bläddra, läs och hoppa över. Lägg undan, ta fram igen. Skriv små stjärnor eller utropstecken. Stryk under, stryk över. Leta efter vad som passar just dej."

57 - Naomi Klein STÄNGSEL OCH ÖPPNINGAR - RAPPORTER FRÅN GLOBALISERINGENS FRONTLINJER (Pocket), Utgiven av Ordfront (Stockholm) 2003 med 264 sidor if hyfsad bra skick.

"Det finns mycket att lära av antiglobaliseringsrörelsens first lady, inte minst för hennes motståndare. Mest intressant i Naomi Kleins nya bok med tal och krönikor är beskrivningarna av rörelsens inre liv.

Konflikterna på Naomi Kleins hemmaplan Kanada känns lätt igen från debatter om Sveriges relation till EU. Positionerna är lika låsta där som här. Foto: Gordon Terris/Reuters

58 - Agnes von Krusenstjerna DEN BLÅ RULLGARDINEN (SÅLD 30.5.2017)

59 - David Laeby SKÄRVOR - SKUGGOR, Utgiven av Sahlgrens Förlag 2006 med 171 sidor. Boken är med hårda pärm och i mycket bra skick.

"En roman om möten och uppbrott, tillbakablickar, förälskelser och hemligheter. Berättelser goda, skrämmande, magiska, tragiska. Handlingen är förlagd till Danmark, Finland och Sverige. Huvudpersonernas öden flätas samman mellan åren 1939 och 2003. David Laebys prisbelönade roman utkom 2005 i Danmark med titeln SKYTS och har tolkats till svenska av Ulla Pedersen. "

60 - Rose Lagercrantz FLICKAN SOM INTE VILLE KYSSAS (POCKET), illustrerad av Spang Olsen. Utgiven av Bokförlaget "En bok för alla" (Brombergs Förlag) 1998 med 143 sidor i mycket bra skick.

"Annie är en judisk flicka som växer upp i Prag. Hon vill inte kyssa någon, hennes kyssar sparar hon till sin stora kärlek, och en dag dyker han upp. Orge är stark och orädd, då blir båda blixtförälskade, men så kommer kriget och skiljer dem åt." (UNGDOMSROMAN)

61 - Maria Lang KUNG LILJEKONVALJE AV DUNGEN (Pocket), Utgiven av Norstedts 1973 med 170 sidor i hyfsad skick. (SÅLD 25.11.2020)

"Dina Richardsson, träffar Anneli Hammar i hörnet av Prästgatan och Ågatan i Skoga. Anneli ska gifta sig i Skoga kyrka. Hon går till Fanny Falkman för att titta på sin brudbukett. Och försvinner!

Brudgummen är Joakim Kruse, ägare av kappfabrik och av skotsk adlig härkomst.
Lars Ove Larsson, civilingenjör och barndomsvän med de två flickorna är anställd hos Kruse och ska vara best man vid bröllopet.
Systrarna Livia och Olivia Petrén känner vi från tidigare böcker från Skoga. Deras bror Sebastian är pamp och en förmögen ungkarl. På hans kontor arbetar Anneli.
Gretel Ström, 55, är Annelis mor. Dr Hammar, fadern är död. Egon Ström, 52, är styvfar och en god schackspelare, liksom Kruse.
Christer Wijk, "stadens mest omskrivna och omtalade son" är i Skoga på besök hos sin mor Helena Wijk. Helena är gudmor åt Anneli. Joakim Kruse är hennes hyresgäst.

Leo Berggren, överkonstapel och Christer besöker Fanny Falkman för utredning.
Gustava Eriksson, en gammal gumma i gårdshuset. Hon såg Sebastian Petrén smita ut ur blomsteraffären, dvs varifrån Anneli bara försvann. Christer går på Stadshotellet med Dina. Hela Skoga är där och äter på Joakims bekostnad. Christer säger sig sakna Puck och Pyret (nu ett år). Han kysser Dina. Ska ungkarlen äntligen få ihop det?

Christer hittar liket efter Anneli i strandkanten inte långt från huset där hon bodde. Blodig och med färska liljekonvaljer i handen. Konstapel Svensson är med på ett hörn. Provinsialläkaren Daniel Severin är upprörd. Landsfogden Löving blir inblandad. Tobakshandlaren Lindström, ett säkert och klarsynt vittne.Sebastian och Fanny avslöjar sin hemliga romans. Mordet har skett i brygghuset."

62 - Laurie Lee JAG GICK MIG UT I VÄRLDEN EN SOMMARMORGON (Pocket), Utgiven av Bo Cavefors Förlag (BOC.-Serien) 1974 med 263 sidor i hyfsad skick.

"Minnen från ungdomen skrivna av Laurie Lee: hur han lämnade barndomshemmet och begav sig ut i världen i mitten av 30 talet. Han försörjde sig delvis med hjälp av sin fiol. Han kom att tillbringa cirka ett år i ett förinbördeskrigsspanien, ett år med omväxlande upplevelser från det han nästan avlider av svält och hunger till ett liv där han ibland lever som en prins. Boken slutar med att han evakueras på grund av ett begynnande krig."

63 - Mark Levengood SUCKA MITT HJÄRTA MEN BRIST DOCK EJ, illustrationer Ilon Wiklnad. Schildts 2006 med 158 sidor. I mycket bra skick med hårda pärmar.

"Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. I många år har Mark tillhört de populäraste radiorösterna i P1:s "Tankar för dagen", likaså har han varit en efterfrågad krönikör i dags- och veckopress. I denna volym finner läsaren texter som tål att återvändas till, ofta och gärna. Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: "Här är underbart. Jag saknar ingen av er!"
I Sucka mitt hjärta men brist dock ej insveper Mark läsaren i ett universum där det mjuka blandas med det vassa, det rubbade med det kloka och det vardagliga med det extraordinära."

64 - Bodil Lindfors NEW YORK - NÄTTER OCH DAGAR - DIKTER (Pocket), Utgiven av Söderström & Co (Helsingfors) 1982 med 61 sidor i bra skick..

"Vi föds in i ett sammanhang, har Bodil Lindfors (f. 1951) sagt. Allt hon skriver har en seriös strävan att utforska sammanhang, dolda eller manifesta. Också hennes doktorsavhandling i ämnet psykologi, som handlar om konflikt och aggression i parförhållanden, har den utgångspunkten – och är en utmanade läsning för den som hellre för en polariserad diskussion.

Bodil Lindfors är verksam som psykoterapeut och författare och är bosatt i Åbo. Hon har skrivit prosa och essäer, men hennes huvudsakliga område är poesin. Den första samlingen Trädgård i förvandling kom ut 1976. Där blir man strax varse den kanske viktigaste motivkretsen, förhållandet mellan man och kvinna, i all dess komplexitet. Det kan ibland finnas en romantisk anstrykning i hennes bildval, men den skymmer aldrig den intellektuella skärpan. Det är en dikt som talar om sköra, svåra, ambivalenta ting med stor pregnans. Språket, minnet, drömmen är de vägar eller redskap dikten ofta brukar.

Att läsa Bodil Lindfors lyriska författarskap är också att undersöka tiden, eller iaktta hur tiden gör sitt. Hon har aldrig låtit någonting skymma att den skivande blir äldre. Den senaste diktsamlingen, ett slott av snö, är den nionde. I dess dikter har disciplin och värme bildat legering, bildat något fast som ger läsaren tröst och motstånd."

65 - Susanne Ljung LJUNGS GREKISKA ÖVÄRLD - KATTER, CALAMARES OCH KONSTEN ATT HITTA RÄTT Ö (Pocket), Utgiven av Norstedts 1997, illustrerad, 200 sidor. Mycket gott skick.

"En guide för alla greklandsresenärer som gått vilse i alltför skönmålande beskrivningar av grekiska öar."

"Journalisten och den ständige greklandsresenären Susanne Ljung har skrivit två guideböcker om Greklands övärld. Hon rekommenderar öarna Tilos, Nisyros och restauranger med lysrör i taket.

Journalisten och den ständige greklandsresenären Susanne Ljung har skrivit två guideböcker om Greklands övärld. Hon rekommenderar öarna Tilos, Nisyros och restauranger med lysrör i taket.

Susanne Ljungs har besökt Grekland sedan 1974.

- Så fort jag landar där känner jag mig hemma. Jag kanske blir en sån som köper ett hus där. Jag är total grekofil. Varför jag föll för Grekland var nog en blandning av grekernas koleriska samtalston och lugna tempo. Ett temperament som kanske liknar mitt eget.

Vilka är dina öar och varför?
- Tilos är min favoritö. Där finns absolut inget att titta på mer än den stilla horisonten, bara uppleva ett bekvämt lugn. Det krävs ingen tolvtimmarsresa med färja för att ta sig dit eftersom ön ligger nära Rhodos och Kos.

- Nysiros är också en väldigt udda ö med mycket vulkanisk aktivitet. Den är grön och vulkanområdet luktar som ett kemilabb i skolan. Här känns gudarna, fast nere i marken. Man kan kliva ned i en vulkankrater och höra bubblet under fötterna och se rökpuffar ur marken.

Beskriv Greklands lukt?
- Det är en doft som består av växter, alltför starka rengöringsmedel och cigaretter utan filter. Hotellen på öarna har en speciell skursåpa som jag känner igen. Grekland doftar också salt hav, timjanbuskar, solbränt gräs och fikonträd. Vore jag parfymör skulle jag försöka fånga den doften.

Vad är typiska grekiska ljud?
- Ljudet av havet, cikadorna och den grekiska språkmelodin. Sen gillar jag när det åskar och himlen öppnar sig. De grekiska gudasagorna är väldigt nära när man sitter och tittar på blixtarna som slår ned över det öppna havet. Då förstår man att de lever nära och med sina gudar.

Hur smakar Grekland?
- Grekland smakar godare än vad man tror. Fast då måste man våga prova och utsätta sig. En del restauranger fuskar på de stora turistorterna. En moussaka ska ha kanel i såsen. Fråga gärna någon lokalbo var dom äter och bli inte skräckslagen av en restaurang med iskall lysrörsbelysning i taket. De brukar ha bra mat. Gå in och upp i gränderna och leta efter lysrör.

Vad kan greker som inte svenskar kan?
- Att leva livet. De är bättre på att fånga tillfället i flykten. De umgås på ett rikare sätt och sen har de "lakanskräck". De vill aldrig vilja gå och lägga sig. Det finns något både desperat och livsbejakande med dem. Jag upphör aldrig att förvånas. Att de pallar att vara uppe och festa så länge."

66 - ANDERS LÅNGSCHAL (SÅLD 30.5.2017)

67 - Robert K. Massie NIKOLAUS OCH ALEXANDRA - en intim skildring av de sista Romanovs och det tsaristiska Rysslands fall, Utgiven av Gebers 1969 med 523 sidor i hyfsad bra skick (fotoillustrerad).

"De häskade över en sjättedel av världen och slutade sina dagar i en källare. Historien har sälllan uppvisat mer dramatiska kontraster. Här är hela den märkliga, ödesmättade berättelsen om den sistä ryske tsaren och hans familj. Skickligt återskapar författaren en hel era, bakgrunden till det personliga och nationella dramat, den växande oron i Ryssland och förspelet till första världskriget.

Me det är kanske framför allt en studie av Nikolaus och Alexandra, deras regeringstid, deras äktenskap och deras barn. Ingående och med skärpa tecknar författaren bilden av den vänlige men kraftlöse tsaren, den tillbakadragna och kyliga kejsarinnan, munken Rasputin, den blödarsjuke sonen Aleksej och de fyra vackra döttrarna.

Men Nikolaus och Alexandra ger inta bara en intim skildring av hur Rysslands sista kejsarpar aningslöst driver landet in i en katastrof. Boken ger också en unik bild av det gamla Europa, av monarkernas och furstars liv kring sekelskiftet. Det är en epok som nu tycks oss mycket fjärran, med överdådiga baler, kryssningar och besök hos släktningar, bland vilka vi får möta Kejsar Wilhelm, Drottning Victoria och andra."

68 - Iréne Matthis DEN TÄNKANDE KROPPEN - STUDIER I DET HYSTERISKA SYMPTOMET, Utgiven av Natur och Kultur 1997 med 319 sidor. Boken är med hårda pärmmar och i bra skick.

"Miss Lucy förlorar sitt luktsinne, Rosalie sin röst. Fröken Elisabeth lider av svåra smärtor och gångstörningar. Fru Emmy har egendomliga talrubbningar, Katharina drabbas av andnöd. Inget av dessa hysteriska symptom går att förklara: med hänvisning till organisk-fysiologiska skador

eller förändringar i kroppen. Saknar de således grund? Är symptomen inbillade? Eller är det så att kroppen tänker? Har den ett eget system för att avgöra vad den ska göra eller inte göra? Kanske måste vi tänka oss att kroppen har ett slags "medvetande" - som för oss är omedvetet? Det omedvetna? I den tänkande kroppen analyseras relationen mellan psyke och soma, symptom och språk ur ett gränsöverskridande psykoanalytiskt perspektiv."

69 - Anna Maxted HÖGA KLACKAR, Utgiven av MånPocket 2005 med 388 sidor i hyfsad bra skick.

"Om du gillade filmen Bridesmaids kommer du att älska Höga klackar!

Vad gör man när ens bästa vän träffar sitt livs kärlek?

Natalie och Babs har varit bästa vänner sedan barndomen. Ingenting har kunnat komma emellan dem, vare sig tonårsacne eller karriärval. Men nu ska Babs gifta sig …

Vid utsikten att inte längre vara Babs ”stora kärlek” grips Natalie av panik. Medan konfettin yr brister något inom henne, och plötsligt är den duktiga flickan som bortblåst. Hennes tillvaro kantas med ens av trubbel – en hel del orsakade av hennes nye, mycket olämplige, pojkvän – och det är inte bara chefen och familjen som höjer på ögonbrynen.

Men det fina med vänner – riktigt goda vänner – är att de inte drar vid minsta … mentala sammanbrott. Och det är bra att Natalie har Babs, för saker och ting är verkligen på väg att kapsejsa omkring henne.

Anna Maxted har skrivit en varm, rolig och rörande roman om storslagen kärlek, om trasslig kärlek och om kärlek som förändras, men består …"

70 - Donald McCaig RHETT BUTLERS BERÄTTELSE (Pocket). Utgiven av Norstedts 2009 med 509 sidor i hyfsad skick.

"Genom Rhett Butlers ögon möter vi de människor som formade hans personlighet, och som gjorde honom till den oförglömliga karaktär vi minns från Margaret Mitchells klassiker från 1936.

Här finns Langston Butler, hans orubblige far, Rosemary, den ståndaktiga systern, Tunis Bonneau, bästa vän och före detta slav, och Belle Watling, som var den kvinna som först vann hans hjärta, innan en viss Scarlett O'Hara dök upp i hans liv. Det var en ödesdiger dag, på randen till inbördeskrig, som kom att förändra deras liv och värld för alltid.

Scarlett O'Hara och Rhett Butler - de var mer lika än de någonsin kunde erkänna, och kanske mer förälskade än de någonsin förstod…

Denna magiska historia tar ny fart när gamla sanningar ges oväntade svar, nya hemligheter avslöjas och den eviga kärleken får en fortsättning." SCARLETT, MARGARET MITCHELL, RHETT BUTLER

71 - Jeffrey Moussaieff Masson KATTSJÄLENS MYSTERIER (Pocket), Utgiven av W & W 2004 med 208 sidor i hyfsad bra skick.

"I den här boken utforskar psykoanalytikern och författaren Jeffrey Moussaieff Masson mysterierna kring kattens psyke och känsloliv. I centrum står de observationer han gör av sina egna fem katter. Deras nyfikenhet, högdragenhet och ständigt pågående känslomässiga spel utgör grunden för en upptäcktsresa i nio kapitel om lika många av kattens känslor: narcissism, kärlek, belåtenhet, beroende, svartsjuka, rädsla, ilska, nyfikenhet och lekfullhet. Samtidigt belyses kattens utveckling från ensamlevande djungeldjur till människans följeslagare. Kattsjälens mysterier fångar och överraskar läsaren med en mängd oväntade insikter och ger ett nytt perspektiv på de starka banden mellan människa och katt.

See more at: http://www.wwd.se/bocker/husdjur/k/kattsjalens-mysterier/#sthash.119BDiKy.dpuf

Varsin hyväkuntoinen kirja. KISSA, KISSAT, KISSAN SIELUNELÄMÄ

72 - Clare Naylor & Mimi Hare STJÄRNFABRIKEN (Pocket), Utgiven av Pocketförlaget 2007 med 336 sidor i hyfsad skick.

"För alla er som älskade Djävulen bär Prada och En nannys dagbok här kommer Stjärnfabriken, en nästan sann skildring av det galna livet i filmindustrins Hollywood!

Inga universitetspoäng i världen hade kunnat förbereda Lizzie för hennes nya jobb på den berömda filmagenturen The Agency i Hollywood. Där möts megastjärnor och wannabees, mäktiga producenter, regissörer, manusförfattare och andra kändisar.

Lizzie är van vid det politiska livet i Washington DC där hon praktiserat i den amerikanska kongressen. Hennes liv tar en chockartad vändning när hon istället börjar arbeta som assistent åt assistenten till den ryktbare Scott Wagner agenten som kan dra in kontrakt värda 30 miljoner dollar åt sina kändisar men inte hämta sitt kaffe själv Plötsligt finner sig Lizzie i nöjesbranschens nav, mitt bland designerkläder, nyckfulla kändisar och snabba affärer." HOLLYWOOD

73 - Mikael Niemi POPULÄRMUSIK FRÅN VITTULA (Pocket), Utgiven av MånPocket 2002 med 237 sidor i hyfsad bra skick.

"Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula. I översättning blir det Fittmyren, så kallat "som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten". Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont.

Mikael Niemi, född 1959, fick med romanen Populärmusik från Vittula ett sällan skådat genombrott och boken belönades med Augustpriset samt Tidningen Vi:s litteraturpris."

74 - Alf Nordström & Göran A. Sjöberg VÄGVISARE TILL SKÄRGÅRDEN I STOCKHOLMS LÄN (Poacket), Utgiven av Länstyrelsen i Stockholms län 1982 med 210 sidor.

"Skärgåden börjar vid Skeppbron. Alf Norströn och Göran A. Sjöberg berättar skärgården historia och beskriver vad man ser när man är passagerare på någon av de många skärgårdsbåtar som trafikerar rutterna från Singö i norr till Landsort i söder. Även vissa platser utanför rutterna såväl på fastlandet som på öarna finns beskrivna. Anders Hägglund har skrivit avsnittet om natur och naturvård och Monica Ericsson har gjort illustrationerna."

75 - Tor Nørretranders MÄRK VÄRLDEN - EN BOK OM VETENSKAP OCH INTUITION (Pocket), Utgiven av MånPocket 1996 med 548 sidor.i hyfsad bra skick.

"Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag."
Fysikern James Clerk Maxwell på dödsbädden 1879

"De flesta mänskliga färdigheter från dans och fotbollsspel till tänkande och samtalande utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Föreställningen om medvetandet som människans centrala, styrande enhet kan inte längre vidmakthållas. Märk världen är berättelsen om en rad häpnadsväckande vetenskapliga upptäckter som ifrågasätter invanda föreställningar om medvetande, information och civilisation.

Den danske författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders utmanande översikt över epokgörande genombrott i naturvetenskapens syn på världen kommer här i en efterlängtad nyutgåva."

77 - Margot och Carl-Adam Nycop VÅR TREDJE ÅLDER - MÅ BRA EFTER 65, Utgiven av Legenda 1990 med 190 sidor. Boken är med hårda pärmar och den är i hyfsad bra skick.

""Det handlar om att underhålla sin kropp genom motion och fullvärdig kost och sin hjärna genom att på olika sätt kämpa mot att bli insnöad"!

Ett antal av Margots recept och goda matråd finns i slutet av boken." ELÄKE, ELÄKELÄINEN

78 - Tilde de Paula & Birgitta Klang GUMMIMAMMOR, PLASTPAPPOR OCH BONUSBARN - HANDBOK FÖR STYVFÖRÄLDRAR, Utgiven av MånPocket 2003 med 298 sidor i hyfsad skick..

"… spännande, ibland upprörande, alltid engagerande." Nerikes Allehanda

Det finns en ofantlig mängd handböcker för föräldrar. Man kan läsa om varenda ögonblick under graviditeten och alla dessa faser som små barn ska igenom. Det finns nog inte en känsla eller ett eksem som inte är beskrivet i någon klokbok. Men trots att det är så vanligt med skilsmässor och att styvfamiljen idag är en vanlig och fullt accepterad familjeform är det påfallande brist på bra tips, råd och information till styvfamiljer.
I den här boken utgår journalisten Tilde de Paula från sina egna erfarenheter. Hon växte själv upp med skilda föräldrar och lever idag ensam med sina tre barn, som har två olika pappor. "Det här är en bok för alla styvmammor och styvpappor. Något jag saknade när jag stod i samma situation", säger Tilde.
Stilen är personligt hållen, läsaren bjuds på mycket igenkänning och identifikation. Tildes tankar och funderingar varvas med intervjuer och handfasta råd och tips som skrivs av medförfattaren Birgitta Klang, barnsjuksköterska. Kapitlen utgår från de många speciella situationer som styvfamiljer ställs inför:

På smällen med bonusbarn - Förväntningar, känslor och reaktioner inför den nya familjekonstellationen. Om den nya rollen som styvförälder.

Att älska eller inte älska - Alla älskar inte sina styvbarn, och alla barn älskar inte sina styvföräldrar, men måste man det? Om skamkänslor och underliggande konflikter.

Fantastiska plastpappor och gummimammor - Vilka krav kan ställas på en styvförälder? Var går gränsen mellan en "riktig" pappa och en "plastpappa"? Om irritationen och avundsjukan, men också om vänskapen och kärleken.

Odrägliga bonusbarn - Det går inte alltid på räls. Vilken roll ska en styvförälder ta? Om barn som inte accepterar en mammas eller pappas "nya".

Mina barn och andras ungar - Hel- och halvsyskon som ska leva ihop, hur ordnar man så att alla känner sig älskade och sedda? Om att skaffa gemensamma barn.

Det eviga exet - Om att alltid tvingas hantera sin älskades före detta. Om hänsyn, lyhördhet och ofrivillig tåtrippning.

Det perfekta nästbästa alternativet - Så blir du och din familj en verklighetens version av Sound of tMusic-familjen von Trapp. Om att lära sig leva med och vara lycklig i styvfamiljen.

Gummimammor, plastpapporoch bonusbarnär en varm, lättläst bok som vänder sig till alla styvmammor, styvpappor och deras familjer."

79 - Pu Yi JAG VAR KEJSARE AV KINA - FRÅN HIMLENS SON TILL MEDBORGARE (DEN SISTE KEJSARENS MEMOARER), Utgiven av Pegas 1988 med 433 sidor md över 100 historiska fotografier. Boken är med hårda pärmar i bra skick. PUYI

"Boken är inte bara ett unikt historiskt dokument utan ochså en spännande roman, där vi får följa PuYis väg genom de mest skiftande miljöer från Himlens Son till medborgare i Maos Kina. Boken innehåller över 100 historiska forografier.."

79 -Stig Ramel GÖRAN MAUGNUS SPRENGTPORTEN - FÖRRÄDAREN OCH PATRIOTEN, Utgiven av Atlantis 2003 med 288 sidor. Boken är med hårda pärmar och i bra skick.

"Efter sin bok om Gustaf Mauritz Armfelt har Stig Ramel nu skrivit om en annan svensk från samma tid och med finländsk anknytning: Göran Magnus Sprengtporten (1740 1819).
Som människor var de två mycket olika, men deras livsöden har många paralleller.
Medan Armfelt var kungagunstling hörde Sprengtporten till Gustav III:s motståndare. Sprengtporten ville skapa ett Finland skilt från Sverige och under ryskt beskydd. Han går i Katarina den storas tjänst och blir rysk general.
Hans liv böljar mellan framgång och ära och svåra motgångar. Än står han i furstlig gunst, än faller han i onåd. Men det är hans plan som följs när ryssarna erövrar Finland 1808, och han spelar en viktig politisk roll för att ge storfurstendömet Finland stor självständighet inom det ryska imperiet.
Stig Ramel tecknar ett levande porträtt av en man och hans tid men också en epok i Sveriges och Finlands gemensamma historia som kanske inte är så känd."

80 - Barbara Raskin EN KVINNA SOM SUKIE (Pocket), Utgiven av MånPocket 1992 med 351 sidor i hyfsad bra skick..

"Sukie är död redan från början, ändå handlar hela boken om henne. Hennes vänners, exmakes, älskares, grannars och barns minnen av henne. Allt uppblandat med hennes egna tankar i form av dagbok och bokmanuskript. En fantastiskt skiftande bild av en kvinna vecklar ut sig och man tappar nästan andan. Främst är detta en bok om kvinnor och kvinnlighet. Starka kvinnor, svikna kvinnor, mammor, älskarinnor, fruar, karriärkvinnor, feminister - ja, alla sorters kvinnor! Det pratas klimakterium, skilsmässor, depressioner, ångest, föräldraskap, familjelycka, manshat, älskade män och allt som egentligen hör till livet.

En annan sak som fångade mig med boken var alla dessa fantastiska formuleringar och metaforer. De får en att vilja läsa boken igen med ett anteckningsblock i handen och skriva av dem för eget bruk. Språket är fascinerande på så sätt, men det blir lite väl mycket uppradande ibland av namn osv. Jag tror att man har mer utbyte av den om man själv är från USA så man hänger med på alla kändisar och händelser, men det funkar ändå.

Jaa, jag vet inte riktigt hur jag skall betygsätta denna bok. På ett sätt älskade jag den, mest för språket men på ett sätt hände det lite väl lite. Det känns som att jag läst mycket såna böcker på sistone, men det är väl så det blir när man "städar" i hyllorna. :)"

81 - Peter Sandelin VAR DET DU? - DIKTER (SÅLD 30.5.2017)

82 - Peter Sandström GIGANT, Utgiven av Schildts 2008 med 284 sidor. Boken är med hårda pärmar och i mycket bra skick.

"Isak Veege ska bli den längsta människan i världen. Det blir han inte, men på sin väg genom en tillvaro av stagnerade människoroller är han ändå stor som Goliat – och lika sårbar. Som en indirekt följd av sin fysiska storlek – eller som han själv säger ”på grund av olyckliga omständigheter” ­– blir han ålagd att utföra ett uppdrag inom ett akademiskt projekt som ska kartlägga den moderna manligheten.
Under berättelsens gång hinner den simpla verkligheten ifatt myterna om manlighet och män. De gamla myterna avslöjas, men samtidigt skapas nya myter som är mera oberäkneliga och på samma gång betydligt mörkare.

Gigant är en roman om styrka och svaghet, en bok om män som drömmer om att vara älskare, krigare, magiker."

83 - Bo Setterlind DIKTER 1948 - 1984 i urval av författaren, Utgiven av Bonniers (DEN SVENSKA LYRIKEN) 1998 med 313 sidor. Boken är med hårda pärmar och i mycket bra skick.

"Poeten Bo Setterlind bär inom sig den gudagåvan att kunna skildra de mest skiftande sammanhang.."

84 - Louise Shaffer DE TRE MISS MARGARETS (Pocket), översättning av Katarina Jansson, Utgiven av B. Wahlströms 2005 med 293 sidor i hyfsad bra skick.

"Miss Peggy, doktor Maggie och miss Lillan har varit vänner och förtrogna i årtionden. I folkmun kallas de för de tre miss Margarets och de flesta i den lilla staden i Georgia betraktar dem med respekt och beundran de är starka kvinnor vars ställning och inflytande alla är medvetna om.

Vad däremot nästan ingen vet är att bakom de tre äldre damernas oantastliga fasad döljer sig en explosiv hemlighet. För trettio år sedan gjorde de någonting oerhört, en handling som blivit deras gemensamma skuldbörda, omöjlig att avslöja. Trots att alla tre är övertygade om att deras brott var ett nödvändigt ont, kämpar de, var och en på sitt sätt, med sitt samvete. Men när en främling kommer till stan och ett tragiskt dödsfall öppnar dammluckorna till alla minnen, sätts inte bara deras heder och lojalitet på prov, utan också deras långa vänskap.

En ung kvinna i staden, Laurel Selene, har kommit deras hemlighet på spåren. Hon har vuxit upp med sin alkoholiserade mamma och ett växande hat mot de tre miss Margarets. Och när hon slutligen förstår vad som hände den där natten för trettio år sedan, har hon de tre kvinnornas öden i sina händer.

På ytan är det en idyllisk miljö i det amerikanska Södern som Louise Shaffer målar upp, där folk odlar sina rosor, byter kakrecept och skvallrar. Men bakom idyllen tränger en annan värld fram, där ras, kön och social klasstillhörighet är avgörande för hur livet ska gestalta sig. De tre miss Margarets har alla betalat ett högt pris för de liv de lever. Alla har fått försaka, alla har upplevt stora sorger liksom Laurel och en femte kvinna, hon som är hela historiens nav och upphov.

När sanningar och lögner slutligen avslöjas är det vänskapen och kärleken som förmår dessa kvinnor att försona sig med det förgångna och med varandra. "

85 - SIMPLIFY YOUR LIFE - FÖRENKLA DITT LIV OCH BLI LYCKLIGARE OCH MER HARMONISK (Pocket), Utgiven av Natur & Kultur 2008 med 272 sidor.

"Många människor lever ett stressigt och kaotiskt liv och vet inte var de ska börja för att åstadkomma en förändring i tillvaron. Rädsla för framtiden, övervikt och ekonomiska svårigheter är bara några exempel på vilken negativ inverkan det eviga kaoset kan ha på vår mentala hälsa.

Med hjälp av sju enkla steg presenteras här de verktyg som behövs för att leva ett rikt och meningsfullt liv. Här finns konkreta och praktiska råd på hur man får bukt med kaoset, gör sig av med destruktiva beteenden och tar kontrollen över sitt eget liv.

Livspyramidens sju steg:
Få ordning på dina prylar
Förenkla din ekonomi
Ta kontroll över tiden
Vårda din hälsa
Förenkla dina relationer
Du och din partner
Ökad självinsikt vägen till större enkelhet."

Erittäin hyväkuntoinen ruotsinkielinen pokkari. STRESSI, YKSINKERTAINEN ELÄMÄNTAPA

86 - Siné SATIRER, Trådhäftad 15.5x20.5 cm, Utgiven av Raben & Sjögren 1967 med 146 sidor.. Illustrerad i svartvitt. Nötta pärmar men inlagan i gott skick.

"Politisk satir"

87 - Fritjof Sjögren ÖSTHAMMAR 1368 - 1968 (Pocket) 1368 - 1968 - JUBILEUMSKRÖNIKA, Utgiven av Östhammar kommun 1969 för att fira 600-är, 69 sidor, Boken är i hyfsad bra skick.

88 - Alexander Solsjenitsyn GULAG ARKIPELAGEN - FÄNGELSEINDUSTRIN (Pocket). Utgiven av W & W 1974 med 464 sidor. i hyfsad skick.

"Boken förenar drag av roman, dokumentation av den ryska stalinismens värld av läger och fängelser, memoarer, historieskrivning och psykologisk, moralisk och sociologisk essä. Den är ett av författarens mest centrala verk och samtidigt ett av de verk över huvud taget som spelat störst roll för att göra omvärlden fullt medveten om Stailinismens övergrepp och brott och om det sovjetiska deportations-systemet." NEUVOSTOLIITTO, VANKILEIRI

89 - Alexander Solsjenitsyn EN DAG I IVAN DENISOVITJS LIV (Pocket), Utgiven av W & W 1973 med 131 sidor. i hyfsad skick.

"När Solzjenitsyns första och självbiografiska långnovell En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades i Sovjetunionen 1962 var den sprängstoff. Först nu avslöjades Stalins terror mot det ryska folket. Boken utspelar sig i ett sovjetiskt arbetsläger under 1950-talet. Under en dag från morgon till kväll får man följa Ivan Denisovitj, oftare kallad Sjuchov.

Ivan har dömts till ett arbetsläger, anklagad för att ha spionerat efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Trots att detta inte är sant straffas han av staten och döms till tio års lägervistelse. Dagen börjar med att han vaknar upp sjuk. Som straff för att han har vaknat sent skickas han till vakthuset för att städa och tvätta det. När han är klar med städandet går han till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk. Men nu är det sent på morgonen och läkaren får inte sjukskriva fler arbetare så Sjuchov måste arbeta ändå. Resten av dagen handlar om Sjuchovs grupp och deras lojalitet för gruppchefen. Solzjenitsyn berättar också om olika metoder för att överleva, om den djungelns lag som råder i lägret. En dag i Ivan Denisovitjs liv är och förblir en milstolpe inom den ryska litteraturen."


90 - Birgitta Stenberg KÄRLEK I EUROPA, Pan (Stockholm)) 2004 375 sidor. Med mjuka pärmar i relativ god skick.

”Lär dig förtrollas av Birgitta Stenbergs självutlämnande berättelser från ett Europa på 50-talet då allt tycktes nytt och oupptäckt. Bokens huvudperson flyttar sej från Stockholm till Paris, till Cannes till Stockholm, till Rom till Capri i jakten på nya upplevelser. Han träffar Louis Armstrong i Stockholm, Simone de Beauvoir i Paris och Lucky Luciano i Rivieran. Birgitta flyr från medelklassens sexuella dubbelmoral och kastar sig i livets alla faror, hon konfronteras med våld, övergrepp och svek. Ändå lyser humorn och den varma sensualismen igenom i berättandet.”

91 - Birgitta Stenberg KÄRLEK I EUROPA (självbiografisk roman), Utgiven av MånPocket 1983 med 375 sidor i hyfsad skick..

"Birgitta Stenberg tillhörde Metamorfosgänget och kretsen kring Paul Andersson och har en rad romaner bakom sig. 1981 inledde hon sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987.

I denna första del skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet. "

92 - Whitley Strieber & James Kunetka K-DAGEN OCH VÄGEN VIDARE, Utgiven av Bokförlaget Bra Böcker 1986 med 393 sidoe. Boker är med hårda pärmat oc i bra skick.

"Skönlitterär bok som tar upp scenariot ifall Sovjet och USA skulle ha genomfört sitt kärnvapen krig och hur ohygliga konsekvenserna skulle ha blivit.

Stjärnornas krig, USA:s projekt att bygga upp en ogenomtränglig rymdskärm mot kärnvapenraketer får Sovjet att skjuta ner en av de amerikanska rymdfärjorna. På några sekunder accelererar krisen mot katastrofen och kriget varar i 36 minuter. Väldiga områden i supermakternas länder är sönderbrända och förgiftade. Miljontals är döda och ännu fler bär strålningsdöden inom sig. Fem är efter krigsdagen (K-Dagen) ger sig två överlevande ut på en resa över hela den amerikanska kontinenten för att få en klar bild av den faktiska situationen. Deras rapport från ett kollapsat välfärdssamhälle är i varje detalj ett ohyggligt dokument om svält, farsoter, laglöshet, mutationer och den selektiva sjukvården."

93 - Jan-Öjvind Swahn GRÖTRIM - PÅ SKÄMT OCH ALLVAR, Utgiven av Wiken 1986 med 136 sidor i hyfsad bra skick - hårda pärmar (etnologi och folklivsforskning) SÅLD 29.8.2018

"Med hundratals exempel ur gammal svensk folklore visar Jan-Öjvind Swahn att "rimmen över gröt" från början fungerade som en sorts säkerhetsventil i allmogesamhället. Där var det tillåtet att i måltidsrimmets traditionsbestämda form ge utlopp åt privat animositet som åt motsättningar mellan sociala grupper - mellan husbönder och tjänstefolk, män och kvinnor eller mellan jordens brukare å den ena sidan och hantverkare, stadsbor, präster och överhet å den andra."


94 - Amy Tan KÖKSGUDENS HUSTRU, Utgiven av Bonniers 1994 med 503 sidor. Boken är med hårda pärmar och i hyfsad bra skick.

"Köksgudens hustru är ömsint och humoristisk skildring av en stark kvinnas liv och av en svår men kärleksfull relation mellan mor och dotter. Liksom Amy Tans debutroman Joy Luck Club har hennes nya roman rönt stor uppmärksamhet och framgång över hela världen."

95 - Wilson Tucker TIDSJAKTEN (Pocket), översättning av K.G. Johansson & Gumilla Dahlblom, Utgiven av NOVA SCIENCE FICTION POCKET nr 15 från 1984 med 151 sidor i hyfsad skick..

"Ben Steward var en av 2500-talets "karaktärer" - en av tidsforskningsinstitutets agenter. Han var äventyrare, skådespelare, historiker: tränad att smälta in i vilken som helst mänskliga förflutnas många epoker.

Han hade stått på stranden bland indianerna när pilgrimerna rodde iland i det nyupptäckta Amerika. Han hade förälskat sig i en av faraonernas mörkögda skönheter, och han hade sänts 700 år in i det förflutna till tiden just före det amerikanska inbördeskriget - och hotades av en säker död.

För tidsmaskinoperatörerna hade begått ett misstag - och ben Steward hade fastnat i det förflutna."

96 - Robert James Waller BROARNA I MADISON COUNTY (Pocket), Utgiven av MånPocket 1994 med 195 sidor i bra skick.

"Broarna i Madison County är en roman om passionshistorien mellan storstadsfotografen Robert Kincaid och hemmafrun Francesca Johnson, ute på landsbygden i Madison, Iowa. En het augustidag 1965 kör Robert upp på gårdsplanen till huset för att fråga Francesca om vägen till de märkvärdiga broar som finns i trakten. Det blir början till de korta men passionerade dagar, som i grunden förändrar deras liv.

Robert James Waller placerade sig med denna bitterljuva debutroman i täten på bestsellerlistorna världen över i början av 1990-talet. "

97 - Nalle Valtiala TONGA (Pocket), Utgiven av Söderströms & Co (Helsingfors) 1974 med 185 sidor.i hyfsad bra skick.

"I Tonga fann Nalle Valtiala motpolen till det livsmönster som utvecklats i t.ex. USA och Europa, ett land privilegierat nog att ha kunnat bevara stora delar av sin straditionella kultur intakt.

Valtialas bok innehåller en mängd intressanta fakta och upplysningar om ett naturfolk, som i primitiv livsnärhet påminner om paradisets barn men vars sunda vanor och samhällsutveckling kanske kunde ge inspirerande impulser vid en nordisk samhällsdebatt. Men framför allt förmedlar boken mycket av den tidlösa förtrollning som vilar över öarna."

98 - Weis & Hickman DRAKLANDSKRÖNIKAN 2 - DRAKARNAS NATT, Utgiven av Wahlströms Fantasy 1998 med 221 sidor. Boken är med hårda pärmar och i bra skick.

"Hederick knuffade sig fram och var en av de första som nådde dörren. Norrut stod skogen i brand och i lågornas spöklika sken såg han skräckslagen hur hundratals bevingade soldater marscherade in i Tröst. Han förstod att tusenden skulle följa. Och över fotsoldaterna flög djuren ur sagorna - drakar...
Mörkrets drottning vidgar sitt våld och hennes trogna vasaller, draklorderna, lägger under sig ett efter ett av Abanasiniens länder.
Efter erövringen av Tröst marscherar Lord Verminaard och hans ondskefulla röda drake Glöd med sina trupper mot alvernas hemland, Qualinesti.
Alverna väljer landsflykt hellre än at stanna kvar och slåss.
Men Tanis, Guldmåne och deras kamrater drar till fånglägret Pax Tharkas för att befria slanarna där och ta upp lampen mot ondskan."

99 - Jacques Werup L'HEURE BLEUE, Utgiven av Förlaget Alba 1983 med 228 sidor. Boken är med hårda pärmar i mycket bra skick.

"Jacques Werup, född 1945 och bosatt i Skåne, är estradör, musiker, romanförfattare och poet. Han debuterade 1971 med Returbiljett Polen som 26-åring och det stora genombrottet kom 1979 med Casanovas senare resor. För den fick han Stora romanpriset och blev omnämnd som en av våra stora berättare. 1995 fick han Malmö stads kulturpris. 2006 mottog han De Nios Stora Pris. 2010 tilldelades Jacques Werup Wahlström & Widstrands Litteraturpris.

Han har sedan debuten givit ut mer än trettio böcker i olika genrer; diktsamlingar, romaner, essäer, tolkningar och räknas till de främsta av våra författare. Han har också mött en stor publik med sina scenföreställningar. 2011 utkom den självbiografiska boken Medan jag levde och Jan Troells dokumentärfilm om Jacques Werup."

"L'heure bleue, säger vi svenskar och tänker på skymningstimmen, den blå timmen, lämpligen avnjuten på ett parisisk utecafé på våreftermiddag. En parisare kallar den inte l'heure bleue, det är något som turisterna har hittat på. Det finns få städer så omgivna av myter och föreställningar som Paris.

Under en lång vistelse där frågar sig Jacques Werup, om det överhuvudtaget är möjligt att ta sig in bakom fasaderna i detta kuluturens internationella Skansen och börjar leta sig fram för att försöka hitta ett Paris bakom myterna och klichéerna. I en personlig, impressionistik form skildrar han skarpsynt och humoristiskt staden, dess människor och udda miljöer.

Med denna bok - som i långa stycken är en upptäcksfärd genom ett Paris som inga guideböcker har beskrivit - har Jaques Werup lagt ytterligare ett kapitel till sitt egensinniga och uppmärksammade författarskap."

100 - Peter Wright SPY CATCHER - SPIONFÅNGAREN - DEN NAKNA SANNINGEN OM BRITTISKT KONTRASPIONAGE, Utgiven av Norstedts 1987 med 432 sidor. Boken är med hårda pärmad och i bra skick.

"Den är skriven av MI5 mannen Peter Wright som slutade på MI5 på 80-talet. På den tiden var det en sensationell bok om underrättelseväsendet i Storbritannien. Helt klart en av de viktiga kalla kriget böcker, enligt min mening. Den finns på svenska och heter ”Spionfångaren”.

Peter Wright avslöjade att hans chef på MI5, Roger Hollis, sannolikt var sovjetisk agent, d v s att högsta ledningen i Storbritanniens säkerhetstjänst varit infiltrerad. Detta motsades förstås när boken kom ut av flera inom det brittiska underrättelseväsendet. Men när callgirlen Christine Keeler skrev sina memoarer år 2001, berättade hon att just Roger Hollis varit en av Keelers och hennes pojkväns kontaktmän. Keeler och pojkvännen arbetade på den tiden åt KGB.

Vi vet även idag att MI6 chefen, Kim Philby, var sovjetisk agent.

Dessutom vet vi att den svenska underrättelsetjänsten IB och SSI hade goda kontakter med både MI5 och MI6. När den engelske ”diplomaten” på Storbritanniens Stockholmsambassad, Donald Prater, avslöjades som KGB agent, blev vår egen IB chef Birger Elmér tvungen att sälja en stor del av IB:s fastighetsbestånd i Sverige. Fastigheter som användes för hemliga möten och verksamheter. Birger Elmér hade nämligen täta kontakter med Donald Prater då denne var MI6 chef och kontaktman i Stockholm.
Vem som helst kan se att den här verksamheten är problematisk, speciellt när fienden lyckas infiltrera de hemligaste enheterna.""

101 - ÖGÖN AV STEN OCH VATTEN - EN KARIBISK ANTOLOGI sammanställd av Nancy Julien och Peter Landelius, Utgiven av Förlaget "En bok för alla" 1994 med 318 sidor. Boken är med hårda pärmar i mycket bra skick (innehåller mästerliga teckningar).

"En antologi som omfattar drygt 60 karibiska författare. Antigua: Jamaica Kincaid. Barbados: Edward Kamau Brathwaite, Frank Collymore, George Lamming. Belize: Zee Egdell. Bonaire: Cola Debrot. Curaçao: Frank Martinus Arion, Ellis Juliana. Dominica: Jean Rhys. Dominikanska republiken: Juan Bosch, Manuel del Cabral, Aída Cartagena Portalatín, Pedro Mir. Franska Guayana: León-Gontran Damas, Bertène Juminer. Guadeloupe: Maryse Condé, Simone Schwarz-Bart, Guy Tirolien. Guyana: Jan Carew, Wilson Harris, Edgar Mittelholzer, A.J. Seymour. Haiti: Jacques Stephen Alexis, René Depestre, Anthony Phelps, Jacques Roumain. Jamaica: Edward Baugh, Roger Mais, Claude McKay, V.S. Reid, Andrew Salkey, John Hearne. Kuba: Guillermo Cabrera Infante, Alejo Carpentier, Jesús Díaz, Eliseo Diego, Roberto Fernández Retamar, Fina García Marruz, Severo Sarduy, Nicolás Guillén, José Lezama Lima, Dulce María Loynaz, Nancy Morejón, Fernando Ortíz, Heberto Padilla, Cintio Vitier. Martinique: Aimé Césaire, Patrick Chamoniseau, Frantz Fanon, Edouard Glissant, Joseph Zobel. Puerto Rico: Rosario Ferré, José Luis González, Edgardo Rodríguez Julia, Luis Rafael Sanchez, Pedro Juan Soto, Ana Lydia Vega. St Lucia: Derek Walcott. Surinam: R. Dobru, Corly Verlooghen. Trinidad & Tobago: C.L.R.James, V.s. Naipaul, Samuel Selvon. Antologin innehåller ett förord som presenterar den karibiska litteraturen samt korta författarpresentationer.."

Köparen betalar alla postavgifter eller boken kan hämtas i Helsingfors (Drumsö).

*********************************************************************************

Vaihtelevakuntoiset ruotsinkieliset kirjat (pokkarit tai kovakantiset) joko yhdessä tai yksitellen alkaen 2,50 euroa. Osa kirjoista on aivan uusia ja lukemattomia. Lähetän mielelläni tarkemman kuvan ja kuvauksen sähköpostiinne haluamastanne kirjasta.

Ostajalle postikulut tai nouro Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 25 vrk 17 h 30 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

150 € Sulkeutuu 25 vrk 17 h 30 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.