Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Tämä on Suomen ainoa tunnettu maastossa otettu dagerrotyyppi, ja samalla siis Suomen vanhin tunnettu maastossa otettu maisemavalokuva.

(Short summary in English below)

Tämä dagerrotyyppi (daguerreotyyppi / daguerreotypia / dagerrotypia / engl. daguerreotype) on vuodelta 1847, ja se on ensimmäisen suomalaisen ammattivalokuvaajan, Fredrik Rehnströmin ottama. Kuva on Tampereelta, ja se esittää Frenckellin paperitehdasta. Rehnströmin tiedetään käynneen Tampereella valokuvaamassa 13.7 -22.7.1847. Kuva alkuperäisine kehyksineen on hyväkuntoinen, ja siinä on Rehnströmin nimi kääntöpuolella, ilmeisesti hänen itsensä kirjoittama signeeraus. Fredrik Rehnström oli alkuperäiseltä koulutukseltaan kirjansitoja, joten todennäköisesti tuo koko alkuperäinen vanha kehys on hänen itsensä tekemänsä.

Suomen valokuvataiteen museo on tutkinut kuvan ja todennut että se on äärimmäisen harvinainen ja että sen ”kultuurihistoriallinen arvo on suunnaton”.

Muun muassa yle.fi on uutisoinut kuvasta kun se tuli julkisuuteen 2014. Alla linkki, jossa on myös jatkolinkkejä muuhun uutisointiin aiheesta.

Suomesta löytyi lähes 170 vuotta vanha maisemavalokuva – "Äärimmäisen harvinainen" | Yle Uutiset | yle.fi

Yle.fi kirjoitti mm että ”maisemavalokuvien historia meni tällä viikolla kerta heitolla uusiksi”.

Aamulehti piti valokuvalöytöä ”eurooppalaisittainkin harvinaisena”, ja yle:n haastattelema tutkija piti löytöä ”merkittävänä jopa maailmanlaajuisesti”.

Kuva löytyy nykyään myös muutamilta Wikipedian sivustolta.

Kuvan harvinaisuudesta kertoo myös, että juuri tämä dagerrotyyppi on esitelty kahden sivun aukeamalla kansainvälisen Daguerreobasen ”Daguerreotype journal” lehdessä (ilmoituksen neljäs kuva). Se oli tuolloin ainoa yksityiskokoelmassa oleva vanha maisemadaguerreotyyppi koko kansainvälisessä Daguerreobasen daguerrotyypiarkistossa. Kaikki muut olivat museoiden omistuksessa.

Kauppaan sisältyy myös alkuperäinen, Pohjoismaiden ensimmäinen valokuvauskirja, joka on painettu Tukholmassa vuonna 1839. Valokuvaus katsotaan syntyneen kun Francois Arago esitteli Louis Daguerren keksinnön Ranskan tiede- ja taideakatemialle 19. elokuuta vuonna 1839.

Dagerrotypia on vanhin valokuvausmenetelmä, ja siinä kuva muodostuu hopeapinnotteiselle, kiillotetulle kuparilevylle. Kuva saadaan näkyviin elohopeahöyryillä ja se kiinnitetään suolaliuoksella. Valmiin dagerrotyypin pinta on lähes peilimäinen, ja optimaalinen katselukulma on melko pieni. Erikoista on myös että kuvattu kohde tallentuu levylle peilikuvana.  Dagerrotyypistä ei voitu ottaa kopioita, vaan jokainen kuva oli uniikki.

Kuparilevy piti ensin valmistella juuri ennen kuvausta ja sitten kehittää kuvaksi välittömästi kuvan ottamisen jälkeen. Valokuvaajalla piti siis olla pienimuotoinen pimiölaboratorio (yleensä joko teltta tai kärryt) kaikkine tarvikkeineen mukanaan. Tästä syystä melkein kaikki dagerrotyypit kuvattiin ateljeessa, ja tällaiset maastossa otetut kuvat ovat myös maailmanlaajuisesti erittäin harvinaiset. Turun museossa olevat kaksi daguerreotyyppiä on otettu suoraan kuvaajan talon ulkopuolelta jolloin kuvien kehitys on tapahtunut kuvaajan sisälaboratoriossa. Toinen kuva on otettu kadunpuolelta ja toinen sisäpihalta.

Kuvan koko kehyksineen on noin 16 x 14 cm ja itse kuva on noin 9 x 7,1 cm.

Tämän daguerreotyypin hinta on 50.000 euroa, mikä arvioni mukaan on noin puolet siitä mitä vastaava kuva maksaisi ulkomailla, silloin todella harvoin kun maisema-dagerrotyyppejä on myytävänä.

Aina joskus kuitenkin hinnat nousevat odottamattomasti, esimerkiksi kun Christie’s huutokauppasi dagerrotyyppiä jossa  oli kuvassa Ateenalaisen temppelin pylväitä hinta nousi noin 115.000 euron lähtöhinnasta lähes 800.000 euroon. Niin sanotuista ”tärkeistä” vanhoista valokuvista maksetaan kuitenkin enemmän, ennätys taitaa olla noin 2 miljoona euroa.  

Koska kuva on yli sata vuotta vanha, ja se todettu kulttuurihistoriallisesti erittän arvokkaaksi on oletettavaa että kuvalle ei ole mahdollista saada maastavientilupaa.

Kuten edellä mainittiin, ostaja saa myös samalla kirjan ”Daguerrotypen. Beskrifning å den märkvärdiga uppfinningen att fixera framställda bilder & c.” painettu Tukholmassa vuonna 1839, eli juuri sen jälkeen kun Louis Daguerren keksintö elokuussa 1839 oli esitetty Ranskan tiede- ja taideakatemialle. Kirjaan sisältyy myös 6 kuparipiirrosta, joissa menetelmää esitellään. Kirja lienee Pohjoismaiden ensimmäinen valokuvauskirja. Tämä daguerreotypia-osio liitteineen on osa kirjaa jossa myös muita aiheita. (viimeinen kuva).

Tämä dagerrotyyppi voisi olla maino kohde joukkorahoitukselle jotta saataisiin kuva museoon, kaikkien nähtäville.

Summary in English:

This is the oldest, and in fact the only known, Finnish outdoor landscape Daguerreotype. The picture was taken in Tampere in 1847 by the first Finnish professional photographer, Fredrik Rehnström, and it is signed on the verso. This Daguerreotype has been examined by the Finnish museum of photography, who wrote that the picture was of ”enormous cultural value”. It has also been widely reported on in the newsmedia, with comments including: ”the history of landscape photography was rewritten this week”, the find ”being of European importance” and the expert interviewed by YLE said the find was ”significant even worldwide”.

The price is 50.000 euro, which is estimated to be about half the international value of such a Daguerreotype.

Because of the huge cultural and -historical importance it is not likely that this Daguerreotype will receive an export-permit.

Included with the Daguerreotype is the the first Scandinavian photography book which includes a Swedish translation of Arago’s famous speech on 19 August 1839 at the Academy of Sciences and Fine Arts in Paris, in which he described the the process invented by Louis Daguerre. The book, which was printed in 1839, includes six engraved illustrations.

 

Katso myyjän (Hondius) muut myytävät tuotteet TÄSTÄ

Tervetuloa tutustumaan esineeseen paikan päälle ennen ostopäätöstä. Laita yksityisviesti tai yhteystiedot kohtaan "kysymykset" niin sovitaan ajasta.

***Muistathan että kun ostat antiikkiesineen, raha ei ole hävinnyt mihinkään, se on on vain väliaikaisesti esineen muodossa. Hyvän antiikkiesineen voit aina halutessasi myydä eteenpäin.***

Hakusanat: technica, Valokuvaus, dagu, dagerrotype, dagerotyyppi, dagerotypia, dagerrotypi, daguerreotypi, dagerrotypia, daguerrotypia, Tamperekuva, Tamperekuvia, Tamperevalokuva

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

50 000 €
Ilmoitus on sulkeutunut 10.1.2022 13:54
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.