Kuvaus

Desmond Morris: Ihmisten eläintarha

  • Otava, 1969
  • kovakantinen kirja, 250 sivua
  • ilman kansipaperia ja hieman vinoselkäinen, muute ihan OK-kuntoinen kirja

Englantilainen eläintieteilijä Desmond Morris on verrannut suurkaupunkeja eläintarhoihin. Kirjassaan Ihmisten eläintarha (1969) Morris osoittaa, kuinka ihmiset kaupungeissa kärsivät monista ongelmista ja sairauksista, joita myös eläintarhojen eläimillä on. Stressi, välinpitämättömyys, odottamattomasti pintaan pulpahteleva aggressio, mielisairaus, epänormaali seksuaalisuus jne. ovat ilmiöitä, jotka ovat tyypillisiä niin eläintarhojen eläinten kuin kaupunkien asukkaidenkin keskuudessa. Morrisin mukaan syynä on kummassakin tapauksessa liikakansoitus.

Ihmiset ovat lajina sopeutuneet elämään pienissä noin sadan yksilön heimoyhteisöissä, joissa jokainen tuntee jokaisen henkilökohtaisesti, ja joilla on oma muilta heimoilta rajattu reviirinsä. Kaupunkimiljöössä pääosin persoonattomat ihmissuhteet ja monet päällekkäiset reviirit sotivat biologista perusolemustamme vastaan, mikä puolestaan aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä paineita, jotka sitten usein heijastuvat ulospäin häiriökäyttäytymisenä.

Desmond Morris (s. 1928) on brittiläinen tietokirjailija, eläintieteilijä, käyttäytymisen tutkija ja taiteilija. Hänen tapansa tarkastella ihmisten käyttäytymistä eläintieteellisestä näkökulmasta on herättänyt sekä ihastusta että vastustusta. Arvostelijoidensa mielestä hän ei ole tutkija vaan vain popularisoija. Hänen suosituin kirjansa on nimeltään Alaston apina, jota on käännetty 23 kielelle.

 

hakusanat: sosiologia kaupungit ihmisrotu ihminen psykologia ihmisen tarpeet ihmisen sosiaalisuus seksuaalisuus seksi ryhmät agressiivisuus status heimot yhteiskunta antropologia ihminen biologisena olentona ihminen eläimenä rikollisuus vieraantuminen

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

2 €
tai
Sulkeutuu 86 vrk 12 h 17 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2 € Sulkeutuu 86 vrk 12 h 17 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.