Tuote on myyty käyttäjälle aake-matti hintaan 4 €

Kuvaus

Dvd - Tuntematon sotilas - Edvin Laine -elokuva 1955

Kotimainen elokuva vuodelta 1955 ohjaus Edvin Laine pääosissa Kosti Klemelä ja Heikki Savolainen.

Eletään kesää 1941. Itä-suomalaisen korpivaruskunnan konekiväärikomppania saa lähtökäskyn kohti tuntematonta. Ylimääräiset varusteet määrätään luovutettaviksi. Komppanian upseerit ja vänrikki Koskelan johtaman joukkueen miehet esitellään. Miehet pohtivat lähdön syitä ja matkan määränpäätä. Alikersantit Hietanen ja Lahtinen filosofoivat ja kiistelevät elämän ja ihmisen olemuksesta. Autokuljetuksen ja marssin jälkeen komppania leiriytyy lähelle rajaa. Upseerit kuuntelevat radiosta ministerin vakavahenkistä puhetta, mutta miehet ovat kiinnostuneempia rajalle matkaavista isoista tykeistä. Aamulla komppania herää tykkien jyskeeseen: sota on alkanut. Talvisodan käynyt vänrikki Koskela rauhoittaa joukkueensa hermoilevia ensikertalaisia. Miehet saavat tulikasteensa hyökkäyksessä, jonka kärkenä on kiväärijoukkueen nuori ja ihanteellinen vänrikki Kariluoto ja jonka Koskela vie onnistuneeseen päätökseen räjäyttämällä vihollisen bunkkerin. Ensimmäisenä uhrina hyökkäys on vaatinut rauhallisen komppanianpäällikön, jääkärikapteeni Kaarnan hengen. Hänen paikalleen nimitetään nuori ja tärkeilevä luutnantti Lammio.

Suomalaiset joukot etenevät nopeasti. Miehet tulevat tutuiksi kuoleman ja sodan arjen kanssa. Samalla alituiset hyökkäykset ja heikkenevät huoltoyhteydet koettelevat heidän hermojaan: ruuasta purnataan. Luutnantti Lammio yllättää alikersantti Lehdon ja sotamiehet Määtän ja Rahikaisen elintarvikkeiden luvattomasta hallussapidosta ja määrää heidät seisomaan kovennetun rangaistuksen asennossa kiväärivarustuksen ja täyspakkauksen kera. Miesten seisoessa alkaa ilmahyökkäys, ja vaikka Koskela määrää rangaistuksen toimeenpanon keskeytettäväksi, kovapintainen Lehto ja rauhallinen Määttä uhmaavat lentokoneiden pommeja ja konekivääreitä pystyssä päin.

Koskelan joukkueeseen liittyy täydennysmiehenä välitön ja vilkas karjalainen alikersantti Rokka, joka taisteluissa osoittautuu tehokkaaksi ja kylmäveriseksi sotilaaksi. Hän puhuu sotimisen filosofiasta ihailusta mykistyneelle Kariluodolle. Joukot ylittävät Vuoksen, ja Itä-Karjalan valtaus alkaa. Yöllisellä partioretkellä Lehdon johtama ryhmä joutuu väijytykseen: Lehto haavoittuu liikuntakyvyttömäksi ja jää yksin metsään. Tilanteen tajuttuaan hän tavoittaa vaivoin kiväärinsä ja ampuu itseään suuhun. Myös Lehdon pelkurina halveksima sotamies Riitaoja ammutaan metsään. Seuraavan hyökkäyksen kriittisessä vaiheessa Hietanen pysäyttää panssarivaunun, saa ansiomitalin ja ylennyksen kersantiksi.

Petroskoin valtauksen jälkeen komppania siirtyy kasarmimajoitukseen ja sisäpalveluohjesääntö astuu voimaan, mikä herättää närää miehistössä. Rokka joutuu avoimeen ristiriitaan luutnantti Lammion kanssa kieltäydyttyään asettumasta aliupseeritupaan. Uuden lähtökäskyn tullessa miehet nousevat suoraan vastarintaan, mutta Koskela rauhoittaa tilanteen. Kurin höltyessä kaksi miestä saa esimerkin vuoksi kuolemantuomion, ja heidät teloitetaan ampumalla. Pataljoonan komentaja majuri Sarastie pitää puheen, jossa toivoo, että hänen ei tarvitsisi ryhtyä yhtä ankariin toimiin.

Talvisodankäynnin eräässä taistelussa Lahtisen ryhmä joutuu vaikeaan asemaan. Kaikki perääntyvät hänen ympäriltään, ja Lahtinen itse kaatuu yrittäessään pelastaa konekiväärinsä. Rokka ottaa yhden miehen avukseen ja asettuu asemaan, josta hän estää vahvan vihollisosaston kiertoliikkeen tuhoamalla konepistoolilla koko joukon.

Kesällä eletään hiljaista asemasotavaihetta. Konekiväärijoukkueen miehet päättävät valmistaa kiljua marsalkan syntymäpäiväksi. Tällöin miehistölle jaetaan mukillinen leikattua konjakkia, minkä jälkeen alkaa juhlinta kiljun voimalla. Koskela aloittaa miesten parissa, lähtee sitten humalapäissään upseerikorsulle, missä ärsyyntyy saksankielisestä laulannasta, puhuu venäjää ja ryhtyy ilmitappeluun. Hänet taltutetaan kolmen miehen voimin ja kannetaan nukkumaan; miehistön puolella enää Rokka ja Vanhala ovat pystyssä. Aamulla talousaliupseeri Mäkilä löytää kiljun valmistukseen käytetyn astian ja on vihoissaan Hietaselle, joka kuitenkin erityisenä suosionosoituksena onnistuu saamaan Mäkilältä pienen silakan kohmeloonsa.

Koskelan joukkueeseen liittyy omalaatuinen sotamies Honkajoki, joka puhuu hienostelevaa kirjakieltä, kantaa mukanaan jousipyssyä "henkilökohtaisena aseenaan" ja suunnittelee ikiliikkujan keksimistä. Nuori täydennysmies Hauhia saa Rokalta perinpohjaisen opetuksen vartiotehtävään; tosipaikan tullen hän kuitenkin erehtyy nostamaan päätään sen verran, että vihollisen tarkka-ampuja tappaa hänet; Rahikainen laulaa Elämää juoksuhaudoissa, Honkajoki esittää vakavalla naamalla parodisen esirukouksen upseerien ja Suomen herrojen puolesta.

Vieras eversti ilmiantaa vartiossa puhdetöitään tehneen Rokan, joka määrätään reunustamaan kivin komentokorsulle johtava polku. Rokka kieltäytyy, ja Lammio vie asian pataljoonan komentajalle. Kuulustelua edeltäneenä yönä Rokka on vartiossa ja onnistuu pysäyttämään vihollisen yrityksen tunkeutua juoksuhautaan, lisäksi hän saa vangiksi operaatiota johtaneen kapteenin. Sarastien edessä Rokka pysyy lujana ja ennustaa sodan päättyvän tappioon, minkä rinnalla muodollisen kurin vaatimukset näyttävät naurettavilta. Sarastie on yhtä jyrkkänä mutta taipuu painamaan asian villaisella sillä ehdolla, että tapaus ei toistu eikä siitä puhuta. Lisäksi Rokka saa vanginotosta itselleen kuuluvan loman.

Kesällä 1944 alkaa Neuvostoliiton suurhyökkäys ja suomalaisten joukkojen perääntyminen. Asemat jätetään, alkaa liikkuva sodankäynti, jossa Rokka jälleen osoittaa neuvokkuutensa. Miestappiot ovat suuret. Hietanen haavoittuu menettäen näkönsä ja kaatuu vihollisen tulitukseen yrittäessään pelastaa muita haavoittuneita ilmahyökkäyksen kohteeksi joutuneesta ambulanssista. Sarastie, Kariluoto ja Koskela kaatuvat, samoin nuori huimapää Asumaniemi. Rokka haavoittuu Vuoksea ylitettäessä, mutta neuvoo vielä paareiltakin uutta vänrikkiä joukkonsa miehiin ja sotimiseen liittyvissä kysymyksissä.

Äkillinen hiljaisuus ilmoittaa sodan päättymisestä, miehet nousevat juoksuhaudoista. Eloonjäämisen helpotus purkautuu Honkajoen ja Vanhalan leukailuun: Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja sisukas Suomi. Finlandian säestyksellä seuraa kuvia sekä sodan runtelemista maisemista että koskemattomasta, uuden elämän lupauksen sisältävästä luonnosta.

Tuntematon sotilas on voittanut 7 Jussi-palkintoa ja elokuva on myyty yli 40 maahan.

Mukana ekstroja!

TRAILERI

Kesto: 169 min

Ääni: Suomi

Tekstitys: Ruotsi, Englanti

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Levyn kunto hyvä ............ toimii kuin junan vessa :)

Kaikki myytävät kohteeni ovat yleensä käytettyjä, joten niissä saattaa olla normaalia käytön aiheuttamaa pientä kulumaa. Selvistä vioista yms. pyrin ilmoittamaan erikseen.

Odotan maksua 7 päivän kuluessa, ellei toisin sovita. Kohde lähtee postissa, kun maksu näkyy tilillä.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

4 €
Ilmoitus on sulkeutunut 3.9.2018 12:18
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.