Kuvaus

Viva - Unrated Version - DVD

Erotiikka / Komedia vuodelta 2007 ohjaus Anna Biller pääosissa Anna Biller ja Jared Sanford

1970-luvun seksploitaatioklassikoille mehukkaasti kumartava Viva tuo mieleen niin Russ Meyerin kuin John Watersin räiskyvät varhaisteokset. Elokuvan vapautuvana kotirouvana nähdään ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Biller, joka vastasi lisäksi Vivan lavastuksesta, puvustuksesta sekä leikkaamisesta.

Barbi on kuin kuka tahansa kalifornialainen kotirouva, joka eräänä päivänä kuitenkin kyllästyy kilttiin eloonsa: hän heilauttaa hiuksensa auki, vaihtaa nimensä Vivaksi ja lähtee vaaleatukkaisen Sheila-ystävänsä kanssa villille matkalle tutkimaan seksuaalisuuttaan. Vauhdikas ja näyttävä parivaljakko päättää kokeilla kaikkea eri-ikäisistä miehistä ja naisista todellisiin orgioihin - ja tietenkin 1970-luvun svengaavassa hengessä!

Näyttelijät
Anna Biller
Jared Sanford
Bridget Brno
Chad England
Marcus DeAnda
John Klemantaski
Paolo Davanzo
Barry Morse
Cole Chipman
Robbin Ryan

Kesto
121 min

Teksti
Tanska
Suomi
Norja
Ruotsi

Ääni
Englanti (Stereo)

R2

Suomijulkaisu

 

Pervert!:in (2005) ohella ei tule heti mieleen toista onnistunutta sexploitaatiopastissia. Double-D Avenger (2001) nousee ensimmäisenä mieleen, ja sen pitäminen onnistuneena on yhtä hyvä tae järjestä kuin väittely kapteenien Kirk ja Picard paremmuudesta. Anna Billerin Viva ei kuitenkaan edellä mainittujen tavoin ammenna tissipainotteista sisältöään Russ Meyerilta, vaan tekee liioiteltua 70-luvun pastelliajankuvaa ja hakee inspiraationsa enemmän Radley Metzgeriltä.

Ensimmäinen kohtaus asettaa tunnelman seuraavan 120 minuutin ajaksi täydellisesti: Blondi bimbo Sheila (Bridget Brno) tuo keskellä päivää käsittämättömissä määrin hekottelevalle miehelleen uima-altaan äärelle pullollisen viinaa ja alkaa itse selata Playboyta, innostaen aviopuolisoa valokuvaamaan kehoaan. Billerin itsensä esittämä ystävätär Barbie saapuu niin ikään minihameessa altaan reunalle ja naiset keimailevat kameran edessä kikattaen. Vaatteet ovat kirkkaan pastellisia, jutut umpitriviaaleja ja koko tilanne päätön. Seuraavassa kohtauksessa Biller näyttää tissit.

Viva [1]

Viva [2]

Juonikuvio menee kutakuinkin niin, että naispari saa tarpeekseen aviomiestensä edesottamuksista ja lähtee itsenäistymään seksuaalisesti vapautuen. Toisin sanoen he ryhtyvät korkeamman luokan prostituoiduiksi. Sheila hihittää halunneensa aina ollakin sellainen.

Loppuelokuva koostuu erinäisten jatkuvasti pepsodent-hymyilevien hörhöjen yrityksistä päästä naimaan Vivaksi itsensä ristinyttä Barbieta. Mukana nudisteja, hippejä, valokuvaajia, stylistejä ja lesboja, noin alkupaloiksi. Viinaa, huumeita ja orgioita pirtsakoissa tunnelmissa jatkuvasti luuppaavan hissimusiikin transsiin turruttavaan tahtiin.

Viva [3]

Viva [4]

Jos hälytyskellot soivat päässä 120 minuutin keston ajatuksesta, voi taputtaa itseään selkään. Jos Vivasta napsaisisi 40 minuuttia pois voisi sen uusintakatselua jo harkita. Tällä maratonmitalla liikuttaisiin normaaleissa katseluolosuhteissa todennäköisesti kaiken sietokyvyn tuolla puolen, mutta hassua kyllä, yön neljäntenä elokuvana jättikauhallinen tiedostavan naivia fetissiabsurdiutta toimi kuin ihmeen kaupalla lähes koko keston ajan. Kun hysterian suoneen iskee, ei ajelulta niin vain hypätä enää pois. Ja tietysti on muistettava se tosiasia, että sexploitaatio tuppaa useammin kuin ei olemaan aivan hillittömän tylsää, koska tissipareilla pääsee lopulta vain tiettyyn pisteeseen asti mielenkiinnon ylläpidon kannalta. Todella uskollinen pastissi siis...

Billerin pettämätön tyylitaju auttaa jo pitkälle. Pääosa, kirjoitus ja ohjaus laskettaisiin jo auteur-suoritukseksi, mutta sen ohella Biller on tuottaja, leikkaaja, lavastaja sekä puvustaja. Tässä voi jo puhua kattavasta visiosta, joka ei petä hetkeksikään. Näyttelijöiden vilpittömän oloinen ylitulkinta ja repliikkien maaniset mitat saavuttava, töksäyttävän toteava, tyhjänpäiväisyys on ilo itsessään. Kun lavasteet ja puvut myös muuttuvat luontevasti elokuvan edetessä lähiöelämän räikeistä pääväreistä riettaan dekadenttiin psykedeliaan, ei voi kuin ihmetellä. Tyylitaju kantaa myös siihen ratkaisevaan seikkaan, ettei elokuvaa ole tehty videohassutteluna, vaan kuvattu filmille.

Viva [5]

Viva [6]

Valitettavasti absurdius saavuttaa kliimaksinsa jo noin puolivälissä Vivan käydessä übergayn stylistin luona. Kesken kaiken paikalle saapuu kaikkia mittasuhteita uhmaava, Kapteeni Amerikan sävyihin puettu beefcake-uros Reeves. Jos tulen koskaan näkemään näyttelijä Cole Chipmanin missä tahansa audiovisuaalisessa tuotoksessa, tiedän jo valmiiksi päätyväni hysteeriseksi vanukkaaksi lattialle. Toivon mukaan kyseessä ei ole julkinen esitys ja raiskauskohtaus, mikäli näin käy.

Loppupuolen orgioissa välillä musikaalijaksoihin kerronnan reväyttävä Biller intoutuu villeimpiin kuvaratkaisuihin. Seksikohtauksen dynaaminen edestakaisin-tarkennus etualan omenoiden ja taustalla voihkivan Vivan välillä on huikeaa katsottavaa. Jos Snake in the Eagle's Shadow innosti satunnaisten vastaantulijoiden pieksemiseen, sai Viva puolestaan aikaan halun päästä välittömästi kiimaisiin glitter-orgioihin. Seksin ja väkivallan tasapaino on siis kunnossa.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

8 €
Sulkeutuu 13 vrk 17 h 20 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

8 € Sulkeutuu 13 vrk 17 h 20 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.