Kuvaus

"Koskaan emme asettaneet saamiamme tehtäviä kyseenalaisiksi.

... Me uskoimme ja luotimme lujasti esimiehiimme ja ... kiinnyimme aseveljiimme niin, että aina noudatimme mieliimme syvälle iskostunutta ohjetta, jonka mukaan kaveria ei jätetä."

Näin kertoo Olimme Päämajan kaukopartiomiehiä -teoksen toinen kirjoittaja, sissien nuorimpaan ikäluokkaan kuulunut Jorma Tikkanen, joka oli mukana kaikkiaan yhdeksällä kaukopartioreissulla helmikuusta 1942 marraskuuhun 1944 saakka.

Päämajan kaukopartiomiesten toiminta oli luonteeltaan salaista. Osasto Marttinan tehtävänä oli paitsi raportoida vihollisen selustaliikkeistä myös suorittaa häirintäiskuja huoltoreittejä vastaan. Sodan jälkeen kaukopartioiden kirjalliset raportit hävitettiin, mutta tulevaa historiankirjoitusta ja jälkipolvia varten mukanaolleilta pyydettiin myöhemmin vapaamuotoisia, muistinvaraisia selostuksia sissiosaston hurjimmista taipaleista. Tällä tavoin syntyi vähitellen Osasto Marttinan arkisto, jonka teoksen kirjoittajat saivat ensimmäisinä käyttöönsä.

Olimme Päämajan kaukopartiomiehiä sisältää jatkosodan tunnetuimman sissiosaston tärkeimmän dokumentin: alkuperäisen arkiston, kymmeniä henkilöhaastatteluja ja Jorma Tikkasen autenttisen, ennennäkemättömän valokuvakokoelman.

Asiasanat: kaukopartiot talvisota jatkosota tiedustelu sissit joukko-osastotsotilaat muistelmat sotahistoria

3. P. 2004, WSOY, 334 s. Kovakantinen kirja kansipapereineen on mielestäni vieläkin uudenveroinen.

Postimaksut huutajalle

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

12 €
tai
Sulkeutuu 40 vrk 12 h 12 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

12 € Sulkeutuu 40 vrk 12 h 12 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.