Kuvaus

[0917]

Kuvanmukainen, HYVÄSSÄ iskussa oleva  kovakantinen ensipainos SUOMALAISTEN SOTASANKARIEN diggareille. 

Maksaa tilattaessa 24,60e + PK. -> KATSO  https://www.booky.fi/tuote/ahtiainen_eeva/mies_ja_pirut_nikke_parmin_elama/9789511193531
 

Eeva-Kaisa Ahtiainen: MIES JA PIRUT - Nikke Pärmin elämä

Kuvahaun tulos haulle Eeva-Kaisa Ahtiainen: MIES JA PIRUT - Nikke Pärmin elämä

Nikke Pärmi oli jääkärieverstiluutnantti ja suojeluskuntaupseeri. Tunnetuksi Pärmi tuli toimiessaan vangeista kootun Erillinen Pataljoona 21:n komentajana jatkosodassa.

Uusi tekijä upseerimuistelmien tekijänä on toimittaja Eeva-Kaisa Ahtiainen, joka kirjoittaa jääkärieverstiluutnantti Nikke "duoda, duoda" Pärmistä, alahärmäläisen köyhän perheen suutaripojasta. Hänet tuomittiin nuorena linnaan miestaposta, sitten hän lähti jääkäriksi Saksaan ja palveli Suomen armeijassa eläkkeelle siirtymiseensä asti toukokuuhun 1937.

Vaikka Pärmi oli rintamapalveluun yli-ikäinen, hänet määrättiin elokuussa 1941 Erillispataljoona 21:n komentajaksi. Tuo joukko-osasto koottiin niin sotilaskarkureista, siviilituomiota istuvista vangeista kuin myös turvasäilöön määrätyistä poliittisista vangeista.

Kolmen ensimmäisen viikon aikana joukko-osastosta karkasi 98 miestä, joista 54 ns. ryömäläisiä. Pärmi tunnettiin alusta alkaen omaperäisestä puhetyylistään, joka vilisi välillä sivistyssanoja oudossa yhteydessä. Hänellä oli myös erinomainen huumorin- ja tilanteen taju. Hänestä on enemmän kaskuja kuin kaikista kenraaleista yhteensä.

Mieskadosta hän raportoi ytimekkäästi johtoportaaseen: "Duoda, duoda, däällä on nyd ryhmä miehiä, joiden kenttäpostiosoite on muuttunut."

Sodan jälkeen Pärmiä syytettiin oman miehen ammuttamisesta, mutta syyte kumottiin. Vastaavaan tilanteeseen joutui myös jääkärikenraali Einar Vihma, mutta kenraalin kaatuminen kuitenkin lopetti asian virallisen käsittelyn.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Talvi- ja jatkosota

Talvisodan aikana Pärmi toimi Pohjolan suojeluskuntapiirin komentajana, mitä tehtävää hän jatkoi myös välirauhan aikana, kunnes hänet siirrettiin takaisin paikallispäälliköksi Kuopion suojeluskuntaan. Jatkosodan puhjettua Pärmi siirrettiin komentajaksi Pohjois-Savon suojeluskuntapiiriin, kunnes hänet siirrettiin rintamalle 28. elokuuta 1941.

Pohjolan suojeluskuntapiirin käsivarsikilpi.

Jatkosodan aikana taistelujoukkoja päätettiin täydentää vapaaehtoisilla kriminaalivangeilla ja turvasäilöstä rintamalle määrätyillä miehillä. Pärmi määrättiin 28. elokuuta 1941 vangeista koottavan Erillinen Pataljoona 21:n komentajaksi (Osasto Pärmi, Pataljoona tunnettiin ajalla 22. lokakuuta – 6. joulukuuta 1941 nimellä Jalkaväkirykmentti 26:n 3. pataljoona). Pataljoonaan saatiin noin 550 vapaaehtoista rangaistusvankia Sukevan ja Pelson vankiloista. Lisäksi otettiin Köyliön vankileiriltä 288 turvasäilöön poliittisten mielipiteidensä vuoksi määrättyä miestä. Joukossa oli 25 entistä punakaartin upseeria.

Pataljoonan komentajana hän suoritti vuonna 1941 loppusyksystä hyökkäyksen Tšopinan kylää vastaan. Kylän valtaukseen johtanut hyökkäys noterattiin myös päämajassa, josta Mannerheim lähetti pataljoonalle kiitos- ja tunnustussähkeen 3. marraskuuta 1941.

Seitsemän turvasäilöläistä karkasi jo Riihimäen asemalla matkalla rintamalle, yksi heistä oli myöhempi sisäministeri Yrjö Leino. Kun rintamalla jo ensimmäisen viikon aikana 80 miestä loikkasi vihollisen puolelle tai muuten karkasi, vietiin loput turvasäilöläiset vankileirille ja pataljoonaan jätettiin ainoastaan rangaistusvankeja.Rangaistusvangit osoittautuivat luotettaviksi sotilaiksi, ja myöhemmin yksikkö sai kutsumanimet Musta Nuoli ja Pärmin pirut.

Pärmi johdatti pataljoonansa taisteluihin Onkamusjärvellä, Vuohtojärvellä, Vansjärvellä, Salmissa, Lintujärvellä, Porajärvellä, Pälkjärvellä, Semsjärvellä, Kumsassa, Plakkovaaralla, Ahvenjärvellä, Tšopinassa, Ristijärvellä ja Karhumäellä sekä Stalinin-kanavalla. Vuonna 1942 hänet siirrettiin rintamapalvelukseen yli-ikäisenä pois rintamajoukoista Jalkaväenkoulutuskeskus 16:een, josta hänet siirrettiin vielä samana vuonna paikallispäälliköksi hänelle jo tutuksi tulleeseen Kuopion suojeluskuntaan, missä hän palvelikin sodan loppuun saakka.

Asiasanat: elämäkerrat upseerit sotahistoria talvisota jatkosota 
Tuoteryhmä: Suomalaiset kirjat > Historia > Henkilö- ja sukuhistoria > Elämäkerrat. Muistelmat

1. painos

Otavan Kirjapaino Oy - Keuruu 2005

C.G.E. MANNERHEIM - LAURI TÖRNI - SIMO HÄYHÄ - MAROKON KAUHU JUUTILAINEN - IISALON VELJEKSET - EINO ILMARI JUUTILAINEN - HASSE WINDT - JOPPE KARHUNEN - PRO PATRIA - LOTTA SVJÄRD - KARJALA - AUNUS - RUKAJÄRVENTIE - RAATTEENTIE - LAATOKKA - KANNAS - KOLLAA KESTÄÄ - MARTTI TURTOLA - 

VOITTOHUUTO ja PK. 3.50e TILILLE ja PAKETTI POSTIIN.

PK.  on viitteellinen ja se veloitetaan ostohetkellä POSTI:N hinnaston mukaan. POSTI vain tuntuu nostavan hintoja niin tiheään, että kohteessa saattaa olla jo huudon päättyessä "vanha Postitus hinta" :-Edelliset korotukset olivat: 01/17, 11/16, 02/16, 02/15, 01/14, 06/13 ja 10/12.

PS. Valitettavasti en ole ennustaja, enkä ole myöskään postissa töissä,  joten en voi tietää noista korotuksista ennakkoon, mutta  pyrin silti  aina pitämään tiedot ajan tasalla, mutta minulla on vaan niin paljon kohteita myynnissä, että ei toivoakaan aina korotusten tullen päivittää tietoja ajant asalle, siinä menisi nääs päiviä / viikkoja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

11,95 €
Sulkeutuu 6 vrk 10 h 39 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

11,95 € Sulkeutuu 6 vrk 10 h 39 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.