Kuvaus

KLIKKAA ISOMMAKSI.

Kuvanmukainen, HYVÄSSÄ iskussa oleva kovakantinen ensipainos MÄKIHYPPY / MATTI NYKÄNEN diggareille.

Egon Theiner: Matti Nykänen - Huipulla ja montussa 

Maailman parhaan mäkihyppääjän Matti Nykäsen lento ei lopu. Tiistaina ilmestyneessä Matti Nykänen - Huipulla ja montussa -kirjassa julkkiskotkan liitoa tarkkaillaan vaihteeksi suomalaisten lehtilööppien kantomatkan ulkopuolelta.

Nykäsen elämäkerran on kirjoittanut italialaissyntyinen Egon Theiner. Sama mies ehti kynäillä Nykäsen värikkäät vaiheet julki viime joulukuussa ilmestyneessä Grüsse aus der Hölle (Terveisiä helvetistä) -kirjassa, joten saksankielinen laitos on nyt käännetty suomeksi.

Nykäsestä on ennenkin kirjoitettu elämäkertoja, mutta kohteen itsensä mielestä vasta nyt hän pääsee "tuomaan oman kantansa esiin". Nykäsellä ei tiistain julkistamistilaisuudessa ollut huomauttamista lähes 200-sivuisen suomennoksen antiin. Sen sijaan Nykäsen rakkaalle viholliselle, tiedotusvälineille hänellä oli asiaa. 
-Lehdistön pitää ottaa huomioon, että minä olen äkkipikainen. Voin soittaa toimitukseen ja sanoa, että turpa tukkoon. Ei mediassa kuitenkaan vikaa ole. Media tekee bisnestä, ja niin teen minäkin, Nykänen tiivisti pelin hengen.

Menekkiä löytyy

Nykäsen nykyinen elämäkerturi Egon Theiner on syntyisin Italiasta, mutta hän on asunut pitkään Itävallassa, yhdessä mäkihypyn mahtimaista. Nykäsessä Theineriä kiinnosti suomalaisen Keski-Euroopassakin legendaarinen maine. 
-Nykänen on yksi kaikkien aikojen urheilijoista. Olin kirjahankkeeseen ryhdyttäessä ulkopuolinen, mutta tiesin toki Matista Keski-Eurooppaan kantautuneet jutut. Olin suomalaisten lehtien lööppien tavoittamattomissa, enkä osannut kuvitella, minkälainen julkkis Matti täällä on, Theiner selvitti.

Kirjasta on otettu 7 000 kappaleen painos. Menekki on heti kättelyssä ollut niin hyvä, että ennen pitkää päivänvalon näkee toinen painos. Theiner ja kääntäjä Pauliina Jäntti tekivät yhteistyötä Nykäsen kanssa viime vuoden toukokuusta lähtien. Kirjan saksankielinen laitos ilmestyi joulukuun alussa. Theinerin mukaan Keski-Euroopassa kirjaa on mennyt kaupaksi 5 000 kappaleen edestä.

Särkylääkkeet tulleet tutuiksi

Nyt ilmestyneessä kirjassa on niukasti sellaista, mitä Nykäsestä ei olisi tullut julki aiemmin. Osansa saavat Nykäsen suhde mäkihyppyyn, suhde naisiin, suhde alkoholiin. Jonkin sortin uutinen on se, kun Nykänen muistelee, kuinka raihnaisena, särkylääkkeiden voimalla hän uransa loppuaikoina 1980-1990-lukujen taitteessa hyppäsi.

Suomennetun laitoksen kieli on tyyliltään varovaista. Kirjoittaja ikään kuin ottaa hypyn alas ennen aikojaan, joten kuuluisien nykäslausahdusten särmä jää tavoittamatta. Nykäsmäistä lentoa kirja saa alleen, kun maestro itse pääsee ääneen: 
-Voin vain kerran toisensa jälkeen toistaa painokkaasti: minulla ei ole alkoholiongelmaa. Minulla on pirun paljon muita ongelmia, jotka tuovat myös alkoholin mukaan kuvioihin. Alkoholi taas pahentaa muita ongelmiani, Nykänen kuvailee kirjassa kehämäistä tilaa.

Suomennoksesta on jäänyt pois Nykäsen kovimman kilpakumppanin, Jens Weissflogin saksankieliseen laitokseen tekemä esipuhe. Sen tilalla on Kari Hotakaisen mäkihyppyaiheinen runo.

"Meikäpoika jaksaa painaa"

Maailman parhaan Matin karavaani kulkee, haukkuivat koirat tai eivät. Esimerkiksi laulajan uraansa Nykänen aikoo jatkaa täysin rinnoin, ja myöhemmin tänä vuonna on luvassa uusi elämäkerta. 
-Yleisöä on keikoilla ollut hyvin ja palaute positiivista. Aina löytyy ihmisiä, jotka suhtautuu kriittisesti kaikkeen, mutta meikäpoika se jaksaa painaa, Matti Nykänen lupasi.

1.painos

Suomentanut Pauliina Jäntti

Otavan kirjapaino Oy - Keuruu 2004

VOITTOHUUTO ja PK. 3,75e TILILLE ja TUOTE POSTIIN.

PK. on viitteellinen ja se veloitetaan ostohetkellä POSTI:N hinnaston mukaan. POSTI vain tuntuu nostavan hintoja niin tiheään, että kohteessa saattaa olla jo huudon päättyessä "vanha Postitus hinta" :-) Edelliset korotukset olivat: 10/17, 04/17, 01/17, 11/16, 02/16, 02/15, 01/14, 06/13 ja 10/12. 

PS. Valitettavasti en ole ennustaja, enkä ole myöskään postissa töissä, joten en voi tietää noista korotuksista ennakkoon, mutta pyrin silti aina pitämään tiedot ajan tasalla, mutta minulla on vaan niin paljon kohteita myynnissä, että ei toivoakaan aina korotusten tullen päivittää tietoja ajan tasalle, siinä menisi nääs päiviä / viikkoja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

3,75 €
Sulkeutuu 62 vrk 16 h 21 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

3,75 € Sulkeutuu 62 vrk 16 h 21 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.