Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Erik Kruskopf HENRIK TIKKANEN, PIIRTÄJÄ

Varsin hyväkuntoinen kirja.

"Esittelyteksti

Sanomalehtipiirrokset omaksi taiteenlajikseen kehittäneen journalistin elämäntyön esittelyteos ”henrikeistä” pelkistettyihin alastontutkielmiin.


Takakansi

”Minä uskon taiteen totuudellisuuteen”

Henrik Tikkasen (1924–1984) merkitys kuvataiteilijana on jäänyt paljolti hänen kaunokirjallisen tuotantonsa varjoon. Itse hän koki itsensä kuitenkin vähintään yhtä paljon myös kuvataiteilijaksi sekä ”ekshibitionistiksi ja näytteillepanijaksi”. Piirtäjänä Tikkasen yhteiskunnallinen vaikutus oli hämmästyttävän monitahoinen. Hänet muistetaan hävinneiden arkkitehtonisten arvojen tarkkanäköisenä dokumentoijana ja ympäristöarvojen puolustajana, kuvataiteen suuren yleisön tietoisuuteen tuoneena popularisoijana sekä sanomalehtipiirrokset omaksi taiteenlajikseen kehittäneenä visionäärinä.

Henrik Tikkanen koki elämäntehtäväkseen taistella sodan ja militarismin mielettömyyttä vastaan sanoin ja kuvin, ironia säkenöivimpänä aseenaan. Lehtipiirrostensa ja reportaasikirjojensa ohella hän kuvitti lukuisia satukirjoja, esitteitä, pamfletteja, luetteloita, lehtisiä ja julisteita. Yksityisnäyttelyissään hän halusi tuoda esille mahdollisimman kaukana journalistisesta päivärutiinista olevia töitään: virtuoosimaisia alastontutkielmia ja groteskiin vivahtavia fantasiapiirustuksia.

Henrik Tikkanen, piirtäjä on oivallinen opas monipuolisen mestarin visuaaliseen maailmaan. Taidekriitikko, fil.tri Erik Kruskopf on kirjoittanut lukuisia taidehistoriaa tarkastelevia teoksia.


Ennakkotieto

Jo koulupoikana Henrik Tikkanen (1924–1984) päätti tulla "maailman parhaaksi sanomalehtikuvittajaksi". Vuonna 1947 hän aloitti varsinaisen työuransa piirtävänä journalistina ensin Hufvudstadsbladet-lehdessä ja jatkoi sen jälkeen Helsingin Sanomissa, aina kuolemaansa saakka.

Henrik Tikkasesta kehittyi nopeasti omaleimaisen tekniikan omaksunut taitava kuvittaja. Vähitellen hän loi sanomalehtipiirroksista omaksi taiteenlajikseen ansaitusti luonnehdittavan uuden tyylisuuntauksen. Uransa alusta lähtien hän täydensi kuvituksiaan myös omin tekstein, joista erityisen suosituiksi osoittautuivat piirrettyjen päitten pisteliäät aforismit, "henrikit".

Piirtäjän toimensa ohella Tikkanen vaikutti lisäksi vapaana taiteilijana. Hänestä tulikin oivallisesti pelkistettyjen alastontutkielmien ja groteskiin vivahtavien fantasiapiirrosten mestari.

Henrik Tikkasen taidetta esittelevä kirja ja teoksen julkaisun aikoihin avattava Amos Anderssonin taidemuseon näyttely muodostavat saumattoman kokonaiskuvan kuvataiteilijamme elämäntyöstä."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

8 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 25.11.2017 10:54

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.