Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Erkki Reenpää VAELTAVA LOKIKIRJA - KIRJAILIJOISTA JA MATKOISTANI

Kustantajana on Otava 2003 (1. painos), 237 sivua (mustavalkisia valokuvia, laaj henkilöhakemisto).

Kirja on kovakantinen ja kohtalaisen hyväkuntoinen (rispaantunut kansipaperi on leikelty ja liimattu tyhjälle etulehdelle ja takalehdelle. Etulehdellä on myös aikaisemman omistajan Ex Libris -merkki.

"Harvoilla kirjallisuuden ystävillä on ilo ja kunnia tuntea henkilökohtaisesti nobelisteja kuten Miguel Angel Asturias, V. S. Naipaul, Camilo José Cela ja Claude Simon. Otavan kustannustalossa elämäntyönsä tehneen Erkki Reenpään tuttavuuksiin jopa ystäviin kuuluvat mainitut kirjailijat ja kuuluu monia monia muita. Hänellä oli myös ilmiömäinen vaisto löytää tulevia bestsellerkirjailijoita, siis aavistaa, kenestä suomalaisetkin lukijat pitäisivät. Niin kuin Hildegard Knefistä (Lahjahepo) tai Henri Charriéresta (Papillon).

Toki Reenpää tunsi sittemmin manalle menneitä klassikoitammekin. Lokikirjan alussa saamme heti luettavaksemme Iki-Kiannon tapaamisesta, Sillanpään työskentelytavoista ja Haanpään kotielämästä. Aikaisemmin kirjailijoilla ja kustantajilla oli ehkä enemmän yhteyksiä, kustantajat huolehtivat omista kirjailijoistaan eri tavoin kuten Reenpääkin kertoo vielä hänen aikanaan tapahtuneen. Näitä tarinoita olen lukenut jo jostain, olisiko Otavan julkaisuista tai Parnassosta? Tuttuhan kaikille on tieto Sillanpään velkavankeudesta, hänen oli kirjoitettava liuska jos toinenkin heti aamusta, jotta kustantaja maksoi liuskoista käsirahaa. Iki-Kiannon viinanhimokin on jokseenkin tunnettua ja hänen hyvät yhteytensä apteekkariin ja lääkäriin, joilta pirturesepti heltisi.

Loppuunpalanut Haanpää

Pentti Haanpään kohtalosta Reenpää kirjoittaa vaikka hauskasti myös kuin olisi aavistanut kirjailijan elämän kääntyneen loppusuoralle. Haanpäähän hukkui samana vuonna 1955, jolloin Reenpää kävi häntä Piippolassa tervehtimässä. Myös anekdootti Hannu Salaman ja J. O. Söderhjelmin tapaamisesta ravintolassa saa valaistuksen. Jumalanpilkkasyytteen nostanut Söderhjelm esiteltiin Salamalle ravintolassa kiistan kuumimpana hetkenä. Tarinasta on tarjottu muunkinlaista versiota.

Reenpään kirjalliseen pöytäseurueeseen kuuluivat myös Paavo Rintala ja Veijo Meri. Heidän kanssaan keskusteltiin paitsi kirjallisuudesta myös maailmansodasta. Sehän oli aiheuttanut trauman Rintalalle, joka Leningradin kohtalonsinfoniassaan pyrki tuskaansa lievittämään.

Kiinnostus Latinalaisen Amerikan kirjallisuuteen, brasilialaiseen Jorge Amadoon, kolumbialaiseen Marqueziin, Sadan vuoden yksinäisyyden kirjoittajaan ja espanjan kieleen on tuonut suomalaisille luettavaksi kiinnostavia kirjailijoita. Camilo José Cela sai Nobel-palkinnonkin 1989.

Seuramies vailla vertaa

Reenpää kutsui Otavaan ja Lahden kirjailijakokoukseen, jonka pääsihteerinä hän toimi, useita maailman luokan kirjailijoita kuten Nicolas Guillen. Hänestä on hauska kasku. Kirjailija saapui Helsinkiin kenenkään tietämättä etuajassa ja odotti raivoissaan hotellissa vastaanottajia. "En ole nähnyt ketään kukaan ei vastaanottanut minua en tunne ketään äärimmäisen tympääntynyt", luki sähkeessä, jonka Reenpää sai kutsumaltaan vieraalta. Tilanne korjaantui heti, kun kustantaja otti asian hoitaakseen ja tunnetun vieraanvaraisuutensa käyttöön. Tapaamisissa, päivällisillä ja illanistujaisissa Reenpää tuntuu olleen elementissään. Kielitaitoisena, avoimena ja huumorintajuisena hän oli pidetty isäntä. Juomia ei säästelty, perustettiinpa kerran Vodka Borealis -ritarikuntakin sen kunniaksi ja niillä rahoilla, jotka James Clavell luovutti Otavan myyntiosastolle.

Erkki Reenpään Lokikirja on poikkeuksellisen hauskaa, kepeää ja mielenkiintoista luettavaa. Tässä on kustannusjohtaja, joka ei turhia tärkeile. Siksi muistelmat ovat niin äärimmäisen kiehtovia. Matkoiltaan Espanjaan ja latinalaisen Amerikan maihin hän maalaa värikkäitä yksityiskohtia kirjailijain taloista ja puutarhoista – Jorge Amadon noiduttu puutarha on luku sinänsä – ja maisemista. Rikas elämä, jonka suuri kustantamo Otavaisen olkapäillä on mahdollistanut, kannatti raportoida kansien väliin luettavaksi meille kirjojen ystäville.

Juha Virkkusen laaja loppuluku valaisee mainiosti " Erikoisen Erkin" rentoa luonnekuvaa."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

4 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 25.11.2017 18:02

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.