Kuvaus

Ewen Montagu: MIES JOTA EI OLLUTKAAN: OPERAATIO "LIHAHAKKELUS". Suomentanut Matti Kontio. 1954 Otava. Sidottu kirja, jossa 147 tekstisivua ja 16 valokuvasivua, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Mies jota ei ollutkaan: Operaatio "Lihahakkelus" (1954; The Man Who Never Was 1953) -kirjassaan Ewen Montagu, toisen maailmansodan aikainen englantilainen komentajakapteeni, kertoo Sisilian maihinnousuun liittyvästä brittien operaatiosta nimeltä "Lihahakkelus" ("Mincemeat"), operaation synnystä ja sen monista jännittävistä vaiheista: harhautusoperaation epäonnistumisen seuraukset olisivat olleet tuhoisia. Teoksen alkusanoissa kenraali, lordi Ismay, sodanaikainen Mr. Winston Churchillin esikuntapäällikkö, kirjoittaa mm. "Operaatio onnistui paremmin kuin olimme uskaltaneet kuvitellakaan. Saksan puolustusjoukkojen hajoittaminen pitkin Eurooppaa, jopa siinä määrin, että saksalaiset vetivät aluksiaan pois juuri Sisilian puolustuksesta, oli merkittävä saavutus. Niiden miesten, jotka nousivat maihin Sisiliassa, samoin heidän perheittensä on syytä olle kiitollisia. Tapahtuu varsin harvoin, että salaisen operaation tarina voidaan julkaista kokonaisuudessaan ja että sen esittää henkilö, joka tuntee pienimmätkin yksityiskohdat. Sotilaallisten kysymysten tutkija voi olla kiitollinen siitä, että saanut sattumalta tilaisuuden tutustua oppikirjaan, joka käsittelee varsin omalaatuista sodankäyntitapaa; muut saavat nauttia "todellisesta jännityskertomuksesta" - mikä vielä kerran todistaa, että tosi on tarua ihmeellisempää.
"Espanjalaisen Huelvan kaupungin kirkkomaalla lepää muuan Britannian kansalainen. Kuollessaan yksinäisenä kostean sumun kattamassa Englannissa myöhäissyksyllä 1942 hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, että hänet haudattaisiin viimeiseen leposijaansa Espanjan aurinkoisen taivaan alle täysin sotilaallisin kunnianosoituksin, eikä liioin, että hän tekisi kuolemansa jälkeen liittoutuneille palveluksen, joka pelasti satojen brittiläisten ja amerikkalaisten hengen. (...)"  

Ewen Montagu (1901 – 1985) oli englantilainen komentajakapteeni. Hän työskenteli toisen maailmansodan aikana aselajien välisessä komiteassa, jonka tehtävänä oli huolehtia sotatoimiin liittyvistä turvallisuuskysymyksistä. Ewen Montagu tuli tunnetuksi kirjastaan Mies, jota ei ollutkaan (The man who never was 1953; suom. 1954), joka kertoo Sisilian maihinnousuun liittyvästä harhautusoperaatiosta nimeltä Operaatio Mincemeat ("Lihahakkelus"). Toisen maailmansodan aikainen onnistunut brittiläinen operaatio oli osa Operaatio Huskya, joka toteutui liittoutuneiden joukkojen maihinnousuna Sisisiliaan 9.–10. heinäkuuta 1943.  Tavoitteena oli toimittaa saksalaisten sodanjohdolle tiedustelutieto, jonka mukaan Pohjois-Afrikassa ja Välimerellä olevat liittoutuneiden joukot etenisivät Balkanin, Sardinian ja Korsikan kautta, kun todellinen – ja saksalaistenkin ennakoitavissa oleva – suunta oli edetä Sisilian kautta Italiaan ja edelleen Ranskaan.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

7 €
tai
Sulkeutuu 84 vrk 5 h 54 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 84 vrk 5 h 54 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.