Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

F. E. Sillanpää: Poika eli elämäänsä: Muisteluja

  • Otava, 20:s tuhat, 1953
  • sidottu kirja, kangaskannet, 374 sivua, 34 kuvaa
  • Kannen kankaassa väri epätasaista, osittain vaaleampaa ja selkämyksesen tekstin ympärillä oleva vihreä väri hieman levinnyt. Sisältä moitteettomassa kunnossa.

Kirjailija Frans Emil Sillanpään muistelmakirja.

Suomen ainoa kirjallisuuden Nobelin palkinnon saaja Frans Emil Sillanpää (1888 - 1964) oli luonnonkuvaaja, tyylitaituri ja ihmisen herkimpien tunteiden tallettaja. Seitsemässä romaanissaan ja kymmenessä novellikokoelmassaan hän kuvasi länsisuomalaista maalaiselämää impressionistien ja realistien tapaan mutta ihmistyypeissään kehitysoppia ja perinnöllisyystiedettä hyödyntäen. Suomessa Sillanpää oli paitsi juhlittu myös kiistelty kirjailija, sillä sotien välisenä aikana kahtia jakautuneella kulttuuririntamalla hän ei asettunut kummallekaan puolelle.

F. E. Sillanpää toi Suomen kirjallisuuteen uuden näkemyksen ihmisen ja luonnon suhteista. Hän tarkasteli ihmistä tasavertaisena osana luomakuntaa. Kaikkien ilmiöiden yhteenkuuluvuus oli 1900-luvun alun monistien luonnonfilosofinen opetus, joka valtasi Sillanpään nuorena lääketieteen ylioppilaana.

Frans Emil Sillanpää syntyi Myllykolun mäkituvassa Hämeenkyrön Kierikkalan kylässä 1888. Hänen molemmat vanhempansa polveutuivat talollissuvuista. Vahvoilla sukulaissiteillä oli merkitystä, kun mäkituvan poika työnneltiin poikkeukselliselle koulutielle 1900-luvun alkutaitteessa. Siirtyminen kansakoulun jälkeen Tampereelle lyseoon 1900 oli onnellisten sattumien seuraus, mutta myös voimakkaan kansanvalistusaatteen ja määrätietoisen yhteiskunnallisen nousupyrkimyksen ilmaus.

Frans Eemelin kouluaika osui hedelmälliseen murrosaikaan Tampereen tehdaskaupungissa; vuoden 1905 suurlakko innosti aatteellisesti sekä työläisiä että porvareita, ja lyseon pojat olivat mukana keisarivallanvastaisissa mielenosoituksissa. Lyseolaisena Sillanpäällä oli onni tarkkailla liikahtelevan yhteiskunnan tapahtumia sekä työväen että varakkaimman porvariston kamareista.

Patruuna Liljeroos neuvoi lahjakasta lyseolaista lukemaan lääkäriksi yliopistossa. Taloudellisesti varma opintosuunta ei riittävästi kiinnostanut esteettisesti suuntautuvaa ylioppilasta. Hän opiskeli Helsingissä viisi vuotta 1908 - 1913 lainavaroin tuttavien ja takaajien myötävaikutuksella, mutta opintosuorituksia kertyi niukasti. Opintovuosista 1908 - 1913 Sillanpään saaliiksi jäi velkojen ohella moderni luonnontieteellinen elämännäkemys, jossa oli laajaan synteesiin kurkottuvia aineksia.

Tieteellisen ja filosofisen harrastuksen rinnalla Sillanpään opiskeluvuosia virkistivät tuttavuudet taiteilijain Tuusulassa, ennen muuta taidemaalari Eero Järnefeltin perheeseen Suvirannassa. Perheen poika Heikki Järnefelt oli Sillanpään opiskelutoveri, ja tämän rinnalla maalaisylioppilas pääsi luontevasti tutustumaan aikansa kansallisen taiteen huippuihin, kuten Jean Sibeliukseen, Juhani Ahoon ja Pekka Haloseen.

Kun Sillanpään oli viimein palattava Helsingistä kotiin Hämeenkyrön Töllinmäkeen jouluna 1913 vailla tutkintoa, rahaa ja opintojen jatkomahdollisuuksia, hänellä oli kuitenkin tie eteenpäin tiedossaan. Töllinmäen "joutilaan tohtorin elämä" oli vanhempien taloudessa tukalaa, mutta päätykamarissa alkoi syntyä kertomuksia, joissa ympäröivät sosiaaliset jännitteet ja pienoismaailman elämykset saivat vapauttavan ilmaisunsa...

Ote kirjasta:

Tättälän Hilja oli opettajana ollut melkoinen tyranni. Kun sinne oli haalittu oppilaiksi puolittain täysiä miehiäkin ja vähän semmaista karheampaa sorttia, niin sai Hiljaneitosen karttakeppi kyllä useammin kuin yhden kerran tanssia pahankurisen poikamiehen hartioilla. Minulla nyt ei ollut tätä vaaraa, kun olin arka luonnostani ja sitäpaitsi opettajan hoidokki ja sukulainen. Mutta sitten tuli tämä Amanda Sabina Unto, oikea laillisen seminaarin käynyt opettaja, joka oli luonteeltaan sellainen vähän heiveroinen, ''nikin tuommaoinen utuisen-vieno, jo joka harrasti sellaista lempeätä uskonnollisuutta ja rukoilevaisuutta ja tuohon tyyliin, siis mahdollisimman täydellinen vastakohta Tättälän Hiljalle. Kun muistamme minkälaista apajaa se oppislaskunta oli, niin ei ällistytä, kun sanon, mikä oli seuraus opettajan vaihdosta. Ennen pitkää siellä alkoi kuulua juttuja oppilaiden menostuksista, joissa sekä Becchus että Venus näyttelivät osiansa. Tarkastajahan sinne tuli ja lopulta yksi poika erotettiin.

Ja lopulta sitten se minua henkilökohtaisesti kosvasti järkyttänyt tapaus. Suojan talon pihasta laski tie melko jyrkästi oheiselle maantielle, joten siinä luisukelin aikana oli ovallinen mäenlasku. Kiltämättä siihen liittyi myö melkoinen vaaramomentti, sillä pihasta laskettaessa ei juuri nähnyt, koska maantieltä kirkolta päin oli hevonen tulossa. Näin ollen oli opettaja kieltänyt kelkoilla laskettelemisen ja yleensä oleskelunkin tuossa pihatien ahteessa. Mutta luontuipa Suojan kotiahteessä sentään semmoinen tilanne, että opettaja Amanda Sabina siinä siesoo ja luetella piipittää keitten poikien on jäätävä ehtoolla jälki-istuntoon. Ja kun minäkin siellä seisoin - tosin ilman kelkkaa -, niin sisältyi tuohon luetteloon myös Eemil Sillanpää...

hakusanat: Eero Järnefelt Jean Sibelius Pekka Halonen Juhan Aho elämänkerrat muistelmat lapsuus nuoruus Suomi historia 1900-luvun alku kirjallisuus kirjalilijat maaseutu Tampere Helsinki Hämeenkyrö Porvoo Henrik Liljeroos Heikki Järnefelt Gunnar Ekman Arvo Sotavalta Lauri Pohjanpää suomalaiset kirjailijat

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

1,40 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 25.11.2017 10:52

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.